آستارا - ایرنا - مدیرکل دفتر جذب و حمایت از سرمایه‌گذاری استانداری گیلان گفت: نیازسنجی بازار تقاضای کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا برای افزایش و رونق صادرات کالاها از اهمیت خاصی برخوردار است و صادرکنندگان با توجه به این امر، برای ارزآوری و بهره‌مندی بیشتر از تجارت خارجی تلاش کنند.

به گزارش خبرنگار ایرنا یونس رنجکش روز چهارشنبه در جلسه بررسی مشکلات صادرکنندگان آستارا در فرمانداری این شهرستان اظهار کرد: آستارا با توجه به برخورداری از مرزهای زمینی، ریلی و دریایی محور صادرات است و بیش از ۷۰ درصد صادرات استان از مرزهای این شهرستان صورت می گیرد.

وی بیان کرد: نیاز سنجی ، تدوین نقشه راه، بهره مندی از ظرفیت های موجود، پشتیبانی، تغییر نگاه و رویکرد جدید به تجارت و داشتن دانش روز از اولویت های تجارت خارجی در دنیای معاصر است.

وی ادامه داد: با توجه به معافیت های ایجاد شده برای صادرات و واردات کالاهای مورد نیاز بازار اوراسیا باید با نگاه ویژه به این شرایط بنگریم و  اگر نتوانیم از این موقعیت استفاده کنیم، تبعات آن برای اقتصاد ملی چالش برانگیز خواهد بود.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گیلان هم در این جلسه گفت: با توجه به فعال شدن شبکه کانتینری بندر آستارا با بنادر کشورهای همسایه، باید تجارت دریا محور مد نظر قرار گیرد.

هادی تیزهوش افزود: باوجود شبانه روزی شدن گمرک آستارا متاسفانه امکانات، نیروی انسانی و زیرساخت های گمرک این شهرستان ارتقا نیافته است و باید این امر برای رونق صادرات و واردات مورد توجه قرار گیرد.

وی اظهار کرد: در سال گذشته ۶۷ میلیارد دلار مواد غذایی وارد روسیه شده بود اما این کشور واردات سیب و گوجه را از کشورهای ترکیه و جمهوری آذربایجان ممنوع کرده است و این موضوع مورد توجه صادرکنندگان و تجار ایرانی قرار گیرد.

فرماندار شهرستان آستارا هم گفت: کلینیک های قرنطینه نباتی در این شهرستان بعد از تعطیلی موقت، فعالیت خود را آغاز کردند و مسئولان کلینیک ها با توجه به الزامی بودن بهداشت کالاها دقت نظر بیشتری داشته باشند.

عباس صابر افزود: پایانه بار آستارا ظرفیت توقف کامیون های داخلی و خارجی را ندارد و به زودی زمینی به مساحت ۲ هکتار به پایانه بار اضافه خواهد شد تا زمینه لازم برای توسعه زیرساخت ها و احداث مجتمع خدماتی رفاهی در پایانه فراهم شود.

 کریم رسولی مدیر کل گمرک آستارا هم بیان کرد: در سال جاری ۳۳۰ میلیون دلار کالا از مرز این شهرستان به کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا صادر شده و این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۶۷ درصد افزایش یافته است و با توسعه زیرساخت ها پیش بینی می شود روزانه هزار کامیون از مرز آستارا تردد کند.

اتحادیه اقتصادی اوراسیا سازمان بین‌المللی برای ادغام اقتصادی منطقه‌ای است و قرارداد تشکیل اولیه اتحادیه اقتصادی اوراسیا در ۲۹ مه ۲۰۱۴ میلادی میان کشورهای روسیه، بلاروس و قزاقستان منعقد و جایگزین اتحادیه گمرکی اوراسیا شد و سپس کشورهای ارمنستان و قرقیزستان و بعدها ایران به عضویت آن درآمدند. کشورهای عضو اتحادیه اکنون ۲۰ میلیون کیلومتر مربع مساحت و بیش از ۱۸۳ میلیون نفر جمعیت دارند و ۵.۲ درصد جمعیت جهان را شامل می شود و تولید ناخالص داخلی اسمی اتحادیه حدود ۱.۹ تریلیارد دلار؛ حجم تجارت با جهان ۹۰۰ میلیارد دلار و تجارت درون اتحادیه رقم ۳۸ میلیارد دلار می‌باشد.

شهرستان آستارا با ۹۱ هزار نفر جمعیت در منتهی الیه غرب استان گیلان و همسایگی جمهوری آذربایجان قرار دارد و دارای سه مرز زمینی، ریلی و دریایی است.