به گزارش ایرنا، درحالی که تا زمان آغاز دولت تدبیر و امید نیمی از تجهیزات گرمایشی مورد استفاده در مدارس کهگیلویه و بویراحمد غیراستاندارد بود مسئولان گام های بلندی برای حذف بخاری های نفتی در آموزشگاه های این استان برداشتند تا جایی که براساس برنامه ریزی قرار است بخاری های نفتی در سیستم گرمایشی مدارس تا پایان سال جاری حذف شود.
شاید در نگاه نخست تجهیز مدارس به وسایل گرمایشی استاندارد آنچنان که باید و شاید مساله مهمی جلوه نکند اما با نگاهی به خاطرات تلخ آتش سوزی های مدارس استان های مختلف کشور در سه دهه گذشته به دلیل استفاده از تجهیزات غیراستاندارد اهمیت این مقوله آشکارتر می شود.
در فاصله سال های ۱۳۷۶ تا ۱۳۹۷ حداقل ۶ حادثه آتش سوزی در مدارس استان های مختلف کشور رخ داد که منجر به کشته و زخمی شدن تعدادی از معلمان و دانش آموزان این مدارس شد، بررسی آمارها نشان می دهد در این حوادث حداقل ۷۵ نفر زخمی و۶ نفر جان خود را از دست دادند.
هم اکنون سه هزار و ۴۶ مدرسه با ۹ هزار کلاس درس در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که بیش از نیمی از این فضاهای آموزشی در هفت سال گذشته از سیستم های غیراستاندارد گرمایشی استفاده می کردند.
با توجه به اینکه دسترسی به امکانات آموزشی استاندارد در همه نقاط یک کشور از ارکان عدالت آموزشی محسوب می شود حذف بخاری های نفتی در مدارس کهگیلویه و بویراحمد از اقدام های دولت برای تحقق این امر مهم است.
این استان به دلیل بافت ۸۷درصدی کوهستانی،اقلیم سرد و یخبندان های پاییز و زمستان و پراکندگی روستاها و مناطق عشایری نیازمند سرمایه گذاری های بیشتری برای استانداردسازی تجهیزات گرمایشی فضاهای آموزشی بود.
خاطرات تلخ معلمان و دانش آموزان از بخاری های نفتی
یکی از معلمان شاغل در منطقه زیلایی می گوید:تجربه تلخ آتش سوزی در برخی از مدارس کشور بر اثر استفاده از بخاری های نفتی دولت را برآن داشت تا برای حذف این تجهیزات غیراستاندارد همه تلاش خود را بکار گیرد.
وی که خود را اکبر معرفی کرد اضافه کرد: تامین نفت برای بخاری های نفتی از دغدغه های همیشگی معلمان برای گرم کردن کلاس های درس بود به نحوی که معلمان همواره گالن های نگهداری نفت را به یکی از اهالی روستا تحویل می دادند تا آن را پر کند.
این معلم تاکید کرد: همین ذخیره نفت در گالن ها منجر به کابوس اولیای مدرسه و والدین دانش آموزان شده است زیرا در صورت آتش سوزی شعله های آتش با وجود این گالن های پراز نفت زبانه بیشتری می کشد.
یکی از والدین دانش آموزان با اشاره به خاطرات تلخ زمانی که مدارس دوردست کهگیلویه وبویراحمد از بخاری نفتی استفاده می کردند گفت: با توجه به اینکه معلم مدرسه روستا غیربومی بود اهالی می توانستند بخاری را تا زمان رسیدن معلم روشن کنند اما از ترس اینکه مبادا یکی از روزها معلم دیر برسد و بخاری نفتی حین بازی بچه ها بیفتد و منجر به آتش سوزی شود از این کار صرف نظر می کردند.
او که خود را خدیجه معرفی کرد اظهار داشت: به همین دلیل دانش آموزان و معلمان همواره در فضای سر کلاس به بیماری سرماخوردگی مبتلا می شدند.
یکی از دانش آموزان مناطق دور دست کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه فصل زمستان دمای هوای شهرستان دنا به دلیل نزدیکی به دامنه های پر برف دنا تا ۱۰ درجه سانتیگراد زیر صفر می رسد گفت: گرم شدن کلاس در چنین شرایطی نیاز به زمان دارد اما به دلیل روشن شدن بخاری همزمان با شروع درس و مشق همواره سرما مهمترین دغدغه دانش آموزان حین حضور در کلاس بود.
احمد اضافه کرد: در زمانی که از بخاری نفتی برای گرم شدن کلاس های درس استفاده می شد دانش آموزان در روزهای سرد زمستانی توجه چندانی به درس نداشتند و همگی منتظر اتمام کلاس برای گرم شدن در خانه های خود بودند.
شمارش معکوس برای خاطره شدن بخاری نفتی در مدارس
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کهگیلویه و بویراحمد گفت: طرح استانداردسازی سیستم های گرمایشی مدارس استان تا پایان سال جاری تکمیل می شود.
پیروز کرمی اظهار داشت:از ابتدای سال ۱۳۹۲ تاکنون چهار هزار و ۸۱۷ سیستم گرمایشی در یکهزار و ۴۳۰ مدرسه کهگیلویه وبویراحمد استانداردسازی شده است.
وی اظهار داشت:از سال ۱۳۹۲ تاکنون۴۸۰میلیارد ریال برای استاندارد سازی سیستم های گرمایشی مدارس کهگیلویه و بویراحمد هزینه شده است که ۲۵۰ میلیارد ریال از این میزان در ۲ سال اخیر بوده است.
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کهگیلویه و بویراحمدعنوان کرد:هم اکنون ۶۰۰ کلاس درس با بخاری های نفتی غیراستاندارد در مکان های فاقد علمک گاز کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که قرار است تا پایان سال جاری به بخاری های استاندارد تجهیز شود.
دیگر اقدام های دولت برای زدودن غبار محرومیت از مدارس
برچیده شدن مدارس خشتی و کپری و نوسازی مدارس سنگی از دیگر اقدام های برجسته دولت تدبیر و امید برای زدودن غبار محرومیت از مدارس کهگیلویه و بویراحمد است.
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کهگیلویه و بویراحمد گفت: مدارس کپری و خشت و گلی در این استان برچیده شده است.
پیروز کرمی اضافه کرد: از ابتدای سال ۱۳۹۲ تاکنون ۳۳۱ مدرسه کانکسی در کهگیلویه و بویراحمد راه اندازی شده است.
وی ادامه داد: این کانکس ها در مناطق دور دست بدون مدرسه یاساختمان های غیرایمن راه اندازی شده است.
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کهگیلویه و بویراحمد اضافه کرد:چهارهزار و ۱۱۰ میلیارد ریال برای توسعه و تجهیز مدارس سال در هفت سال گذشته تاکنون هزینه شده است.
به گفته وی این اعتبار از منابع مالی مشارکت های مردم، بودجه ملی، تخریب و نوسازی ، ۳۰ میلیارد ریال صندوق ذخیره ارزی،بیست و هفت صدم ارزش افزوده مالیات و تعمیرات آموزشگاه های کهگیلویه و بویراحمد تامین شده است.
کرمی ابراز داشت: در هفت سال گذشته ۱۷۳ هزار و ۶۹۸ متر مربع فضای آموزشی در استان ایجاد شده است.
وی تاکید کرد: از ابتدای سال ۱۳۹۲ تاکنون ۹۱۰ پروژه آموزشی در قالب مدارس عادی،کانکسی، فضاهای ورزشی و نمازخانه در مدارس استان احداث شده است.
وی عنوان کرد: در این مدت ۴۹۴ مدرسه در قالب ۹۱۰ کلاس درس و به مساحت ۱۳۹ هزار و ۱۵۶ متر مربع ،۲۶ طرح ورزشی دانش آموزی به مساحت ۲۲هزار و ۴۴۶ متر مربع و ۶۱ نمازخانه دانش آموزشی به مساحت ۱۱ هزار و ۶۶ متر مربع در کهگیلویه وبویراحمد ساخته شده است.
چشم انداز آینده توسعه مدارس
وی بیان کرد:هم اکنون بیش از ۱۲۰ مدرسه در قالب ۳۵۰ کلاس درس استان در دست ساخت است.
کرمی میانگین پیشرفت فیزیکی طرح های در حال احداث نوسازی مدارس کهگیلویه و بویراحمد را ۷۵ تا ۸۰ درصد برآورد کرد.
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد:همچنین ۲ سالن ورزشی دانش آموزی در شهرستان های بویراحمد و دنا در دست ساخت است.
وی تصریح کرد: این طرح ها با ۳۰ میلیارد ریال اعتبار از محل بودجه بیست و هفت صدم ارزش افزوده مالیات اجرا می شود.
کرمی با اشاره به اینکه سرویس های بهداشتی از جمله مشکلات مدارس در روستاهاست بیان کرد: تا پایان سال جاری ۱۰۱ چشمه سرویس بهداشتی مدارس استان اصلاح می شود.
مدیرکل نوسازی مدارس کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: بر اساس آخرین جمع بندی ها ۱۹۴ مدرسه در سراسر استان ۳۴۴ چشمه سرویس بهداشتی نیاز دارند.
وی اعتبار مورد نیاز برای اصلاح سرویس های بهداشتی مدارس استان را ۱۱۰ میلیارد ریال اعلام کرد.
۱۶۶ هزار و ۸۹۵ دانش آموز کهگیلویه و بویراحمدی در مناطق شهری و روستایی این استان مشغول تحصیل هستند.
۶۶ درصد از دانش آموزان کهگیلویه و بویراحمد ساکن شهرها و ۳۴ درصد نیز ساکن روستاها هستند.