به گزارش ایرنا، استاندار کرمان روز پنجشنبه در این آیین ضمن تبریک هفته پژوهش گفت: اینکه دانشگاه ها چطور دیده و از ظرفیت و نیروی انسانی و دانش دانشگاه برای جامعه استفاده شود بستگی به فرهنگ جامعه دارد و قاعدتا باید توسط مسئولان و دولت ها این امر ترویج شود و البته بخش عمده ای از این تعامل به خود دانشگاهها بر می گردد.
علی زینی وند افزود: دانشگاه ها در طول یکی دو دهه اخیر بسیار آسیب دیده اند و اگر شفاف بخواهم بگویم تصمیم های خود ما و متولیان در مواقعی حرمت دانشگاه را با چالش مواجه کرده اند.
وی گفت: گسترش بی رویه دانشگاه ها ، غیر نظام مند بودن رشته ها، افزایش بی رویه دانشجوها در رشته های مختلف، پذیرش بی قدو قواره در حوزه تحصیلات تکمیلی و پایین آمدن سطح کیفیت و تنزل در بسیاری از موارد به تولید مدرک و به کارگیری همان پرورش یافتگان با همان شیوه در نظام اداری و صنعتی از مجموعه آسیب هایی هستند که بر پیکر دانشگاه زخم عمیقی را وارد کرده اند.
زینی وند با اشاره به اینکه نیاز است که دانشگاهیان خود در این حوزه میدان دار شده و به این مشکل پایان دهند گفت: صحبت مقام معظم رهبری در خصوص این نکته کلیدی که تا نفس دارم از دانشگاه و نخبگان دفاع می کنم می تواند به عنوان یک محور انتخاب شود.
وی همچنین افزود: باید فرصتی که وزارت علوم در ارتباط با ماموریت محور کردن دانشگاه ها و واحدهای پراکنده که سطح آن ها از دبیرستان ها هم بیشتر است فراهم کرده از آن استفاده نموده و پایه هایی را بنا کنیم که دانشگاه ها را از نظر کمیت در حد قابل قبولی قرار دهد.
استاندار کرمان با بیان اینکه کشورهای پیشرفته اینقدر بی قواره رشته های بدون تاثیر و بازار کار را گسترش نمی دهند تصریح کرد: هر چه بتوانیم مراکز فنی و حرفه ای و آموزش مهارت ها را در سطوح بالاتر رونق دهیم و به صورت مهارت محور تقویت کنند و این حجم دانشجو را به سمت رشته های کارشناسی و تحصیلات تکمیلی بدون حرفه سوق ندهیم در واقع بنیه های شغلی را تقویت و کشور را توسعه داده ایم که متاسفانه الان این شیوه را نداریم.
وی همچنین گفت: کاهش تقاضا در تحصیلات تکمیلی برای من خوشحال کننده تر است چرا که دلیلی نمی بینیم که دکتر و فوق لیسانس داشته باشیم آن هم در وضعیت پنجره جمعیتی که دارد تمام می شود.
زینی وند افزود: کشور ما در ۱۰ تا ۲۰سال آینده با جمعیت سالخورده ای مواجه می شود جمعیتی از نیروی جوان که باید از آن جمعیتی حرفه ای می ساختیم و شغل را گسترش داده و در کشور تولید ثروت و توسعه ی متوازن ایجاد می کردیم .
وی در ادامه آسیب دیگر را که بر دانشگاه مترتب است را باید در ساختار دانشگاه ها جستجو کرد زیرا نسل چهارم دانشگاه های دنیا دارد به اتمام می رسد و در نهایت دانشگاه ها باید دردهای جامعه را درمان کنند .
استاندار کرمان افزود: اینکه ما دانشگاه کارآفرین داشته باشیم و آموزش دهیم و برای آن کارآفرین فکری نکنیم و نتوانیم ایده ها را به ثروت و صنعت تبدیل کنیم به چه درد می خورد؟
زینی وند با بیان اینکه کارآفرین باید با رویکرد اجتماع محور در دل جامعه برود و مشکلات جامعه را حل کند که سطح دنیا هم الان دارند همین کار را انجام می دهند و از این هم ممکن است عبور کنند و حالا دانشگاه های ما در کجای این معادله هستند بنابراین باید به این مسئاله توجه جدی شود.
وی در ادامه گفت: اگر دانشگاهی دست روی معضلات جامعه بگذارد و در صدد حل آن بکوشد و دانش و حرفه آن موضوع را تولید کند قطعا مورد اقبال قرار خواهد گرفت.
استاندار کرمان با انتقاد از شیوه مدیریت جامع پارک علم و فناوری استان گفت: زحمات زیادی کشیده شده و نتایجی که ایجاد شده است را باید تقویت کرد ولی با شیوه ی اداره پارک در استان به هیچ وجه موافق نیستم.
وی تصریح کرد: این پارک باید به عنوان یک مجموعه فرابخشی به عنوان مهم ترین مدیر استان در کنار استاندار و اتاق بازرگانی ایفای نقش کند نه فقط تنها زیر نظر یک دانشگاه.
زینی وند در ادامه گفت: من دنبال ایجاد یک مدیریت جامع برای این پارک هستم و شما هم کمک کنید که یک مجموعه عظیم مدیریتی داشته باشیم بنابراین تعصب روی شیوه اداره پارک نداشته باشیم و ما آمادگی داریم که یک مدیریت به اصطلاح مستقل و جدی در کنار مدیران ارشد استان برای پارک قرار دهیم تا بتوانیم پارک را مدیریت کنیم.
وی با بیان اینکه ماهیت مشاغل و توسعه در دنیا به گونه ای است که اگر این پارک های علم و فن آوری محور توسعه نگیرند خیلی از صنایع و مشاغل فعلی ورشکسته می شوند گفت: اگر شما ایده های پارکی را در دل این صنایع تزریق نکنید این ها همه ورشکسته می شوند که تاکسی های تلفنی و اینترنتی و فروشگاه های اینترنتی یک مثال بارز هست که شما نسبت به ۱۰سال گذشته دیده اید.
استاندار کرمان همچنین گفت: برخی از ظرفیت های استان به دلیل برجسته بودن ظرفیت های دیگر غیرفعال مانده اند مثل ظرفیت های معادن که ثروتی خدادادی است اما آن بهره برداری و فرآوری و تولید ثروت و صنعت را در استان و حتی کشور نداشته ایم.
زینی وند سهم تولید اشتغال در بخش خدمات استان کرمان را بسیار پایین دانست و گفت: خدمات یک زمینه پراشتغال کم سرمایه بر است و کلی از مشکل اشتغال جوانان را می توان با اشتغال در این بخش حل کرد ولی متاسفانه به آن توجه نشده است.
وی کشاورزی این استان را اول عنوان کرد و گفت: این مهم وجود دارد اما با چه زیرکشت و مصرف آب و سرمایه و نیروی انسانی ؟ اگر دانش بنیان در کشاورزی وارد شود و همین را برای من تعریف کند و نتیجه را بدهد می بینیم کشاورزی به صرفه نیست چون مکانیزه نیست و کاملا سنتی است به طوری که فرزندان کشاورزان به دلیل درآمد نداشتن کشاورزی دیگر از شغل پدر تبعیت نکرده و مزارع را رها می کنند.
استاندار کرمان در ادمه بر فعال نبودن حوزه گردشگری در استان کرمان نیز اشاره کرد و گفت: در مثلث گردشگری کشور ایران نامی از کرمان با توجه به این همه ظرفیت گردشگری وجود ندارد و این نشان دهنده این است که در زمینه گردشگری آن طور که باید و شاید خوب کار نکرده ایم.
وی با اشاره به اینکه استان کرمان با این حجم ظرفیتی که در زمینه معدن و کشاورزی و گردشگری دارد باید وارد کننده نیروی کار به استان باشد گفت: از شرکت های دانش بنیان می خواهم که بیایید و به عنوان بخشی از کارهای پژوهشی تان به داد استان برسید و در این استان تحول ایجاد کنید.
زینی وند تاکید کرد: تنها از دل این دانشکده خود دانش بنیان کفایت نمی کند و مکمل آن باید بازار و شتاب دهنده ها را نیز فعال کنیم و این نیازمند یک برنامه ریزی و پژوهشی دقیق است که در حوزه اشتغال استان و کشور بتوان تحولی را ایجاد کرد البته صنایع معدنی و بزرگ باید توجیه شوند و دانشگاه ها خود وارد عمل شده و با آن ها به گفت و گو بنشینند تا دانشگاه را به عنوان توسعه دهنده صنعت و حل مشکلات می تواند عمل کند .
وی در پایان با اشاره به اینکه پارک فناوری استان تاکنون بسیار خوب کار کرده است و باید تقویت شود گفت: اما مدل مدیریت این پارک را به این گونه نمی پسندم و خود دانشگاهیان مدل مدیریت جامع پارک را به ما ارائه دهند.