تهران- ایرنا- نشست ادیان علیه افراطی‌گری با مشارکت و همکاری دانشگاه ادیان و فرهنگسرای ملل با حضور اساتید، کارشناسان حقوق بشر و ادیان  درروز جهان عاری از خشونت در دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار گردید.

به گزارش ایرنا به نقل از روابط عمومی انجمن دفاع از قربانیان تروریسم نشست ادیان علیه افراطی‌گری" با هدف روشنگری پیرامون عدم ارتباط میان ادیان و تروریسم با مشارکت و همکاری دانشگاه ادیان و مذاهب و فرهنگسرای ملل و با حضور اساتید، کارشناسان حقوق بشر و حوزه ادیان و نیز خانواده‌های شهدای ترور در روز جهان عاری از خشونت در دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار گردید.

اسلام هیچ ارتباطی به فتک و تروریسم ندارد

در ادامه حجت الاسلام ابوالحسن نواب رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب در سخنانی با موضوع "ادیان نجات بخش و کاهنده آلام بشر" بیان داشت: اسلام دین سلام و صلح است. رسولش آمده است برای برداشت آلام بشری و قرآنش آمده تا راه‌های سلامت را به بشر نشان دهد.

وی افزود:‌ اسلام همانطور که از کلمه اش پیداست، دین سلام، دین صلح و دین گفت و گو و رحمت برای مردم است. اسم رمز هر کاری در اسلام بسم الله الرحمن الرحیم است و رحمان و رحیم که کلمه رحمت است اسم هر کاری در اسلام است.

رئیس دانشگاه ادیان گفت: دین آمده است آلام بشر را کم کند. اسلام هیچ ارتباطی به فتک و تروریسم ندارد. رهبران دینی و حتی فرزندان خردسالشان نیز همگی قربانی ترور هستند.

حجت الاسلام و المسلمین نواب اضافه کرد: اسلام هیچ ارتباطی با عملیات‌های تروریستی که در سال‌های گذشته در ایران و نقاط دیگر جهان شاهد بودیم، ندارد.

وی با بیان اینکه باید به مشترکات دینی تکیه کنیم، گفت: اسلام آنقدر به گفت و گو تاکید دارد که در سوره سبا می‌فرماید که یا هر دو در ضلالتیم و یا هر دو در هدایت.  سه چیز در اسلام اصل است: خدا، قرآن و پیامبر. خدای اسلام که رحمان و رحیم است. کتابش قرآن نیز راه سلامتی را نشان می‌دهد و پیامبرش نیز رحمت للعالمین است.

مهم‌ترین اصول مشترک پیامبران آرمان صلح‌ است

موبد پدرام سروش پور، عضو هیئت مدیره انجمن موبدان ایران هم در سخنانی گفت: برای نیل به جهان آرمانی و حقیقت الهی باید با هم همبسته و همازور شویم و برای همازوری نیاز به تکیه بر مشترکات داریم. نبود صدای مشترک موجب سوءاستفاده از دین می‌شود. اما اگر همصدایی باشد هیچ کسی به نام دین به دین ضربه نمی‌زند.

 وی با بیان اینکه باید پیرامون خدا، پیامبر و معاد دور هم جمع شویم،  اظهار داشت: یکی از مهمترین اصول مشترک پیامبران این است که آرمانشان صلح بوده و کسی که آرمانش صلح است، نمی تواند خودش را به جنگ نسبت دهد.

عضو هیئت مدیره انجمن موبدان ایران گفت: بر اساس آموزه‌های دین زرتشتی، اهورامزدا از راستی و اندیشه نیک خواست تا پیامبرش را در راه دین یاری نماید. به همین دلیل اندیشه نیک و آگاهی و آگاهاندن یکی از اعمال پیامبران است.

وی ادامه داد: تمام پیامبران ادیان در زمان خود نوگرا بودند و جهانی نو ایجاد کردند و اینکه امروزه از دین به عنوان مظهر خشونت و کهنه گرایی و دگم اندیشی نام برده می‌شود بی اساس است.

سروش پور گفت: من به این نشست احترام می‌گذارم و امیدوارم به مرحله ای برسیم که به مرحله کاربردی وارد شویم یعنی به سمینارهایی بدل شود که در بستر آزادی و گفت و گو صورت گیرد و در آن به اشتراکات بپردازیم.

عضو هیات مدیره انجمن موبدان ایران بیان داشت: تا زمانی که ادیان به یک صدای مشترک نرسند زمینه های سوءاستفاده از ادیان فراهم می‌شود و موجب می‌شود که از آن آرمان‌ها دور شویم.

تنها ایمان تقلبی است که استفاده زور و ارعاب و ترور را توجیه می‌کند

لورنس توادل، کشیش کلیسای اسکاتلند در ژنو هم در سخنانی گفت: کسانی هستند که از ترور حمایت می‌کنند و برای این کار خود از توجیه مذهبی بهره می‌برند، اما نمی‌توانند بفهمند که استدلالشان متناقض است و دیگران هزینه وحشتناک آن را می‌پردارند.

وی اضافه کرد: از تعالیم یهودی- مسیحی متوجه می‌شویم خداوند با بیوه‌ها، یتیمان، مظلومان، ضعفا، گرسنگان و آسیب پذیران است. جنگ ها بیشتر درباره برنده‌ها و بازنده هاست و نه درباره درستی و نادرستی. حقیقت معمولا اولین قربانی جنگ‌هاست. ما می‌توانیم مطمئن باشیم که خدای عشق طرف ماست.

کشیش کلیسای اسکاتلند در ژنو افزود: هنگامی که از پاک سازی قومیتی، نسل کشی و استفاده از سلاح های شیمیایی می‌شنویم، در حالی که دولت‌ها اهمیت کمی به حقیقت می‌دهند، باید چه اقدامی انجام دهیم؟ منتظر بمانیم و امید به بهتر شدن امور داشته باشیم؟

توادل بیان داشت: یکی از مشکلات ما جنگ به نام دین است. دین و خشونت با هم سازگار نیستند. جنگ و خون ریزی راه و روش دین واقعی نیست. تنها ایمان تقلبی و جعلی است که می‌تواند هر نوع استفاده زور و ارعاب و ترور را توجیه کند.

کشیش کلیسای اسکاتلند اظهار داشت: این مردم هستند که به هر دلیلی به خشونت رو می آورند که ممکن است سیاسی، فرهنگی، تاریخی و یا مذهبی و گاهی هم بر سر نفت و یا آب باشد. در نتیجه بی گناهان کشته می‌شوند. چطور عده ای جرات می کنند معنی ایمان مذهبی را خراب کنند تا به اعمال خود تقدس دهند؟ هر چه می خواهید آن را بنامید اما آن را دین ننامید.

بین زمامدار و مفسر دین  تمایز قائل شویم

سید محمد روحانی، عضو هیات علمی دانشگاه ادیان و مذاهب بیان داشت: افراط گرایی و تعصبات بی جای قومی، نژادی، طبقاتی، سیاسی و اعتقادی و مذهبی از سالیان متمادی در همه دنیا به وجود آمده و وقتی جنبه دینی به خودش می گیرد خطرناک تر می‌شود.

عضو هیئت علمی گروه ادیان و عرفان دانشکده عرفان دانشگاه ادیان و مذاهب گفت: فردی که معتقد است بابت اعمال خلاف فطرت و وجدان و جنایاتی که انجام می‌دهد پاداش اخروی می‌گیرد و اگر در این راه کشته شود سعادتمند است، فطرت و ذات نیکوی او پوشیده می‌شود و خیلی راحت کارهایی می‌کند که اگر این اعتقادات را نداشت مطمئنا چنین جنایاتی را مرتکب نمیشد.

روحانی افزود:نکته مهم این است که وقتی شما یک تفسیر اشتباه  می بینید نباید آن دین را محکوم کنید باید آن را مشخصا محکوم نمایید. این نکته ای است که  باعث سوء تفاهم میان ادیان و خشونت می شود مثلا یک  کشیش یک مولوی کی حجت الاسلام، یک خاخام در یک کلیسا، یک کنیسه و یک مسجد سخنی را می گوید و همه این را به حساب آن دین می گذارند و شروع به تکفیر آن دین می کنند. بنابر این باید بین آن کسانی که خودشان را زمامدار و مفسر دین می دانند و آنچه واقعا در آن دین وجود دارد تمایز قائل شویم و این باعث جلوگیری از افراط گرایی، خشونت و ایجاد همزیستی مسالت آمیز می شود.

وی گفت:نمونه ای از یک جامعه متکثر که توانسته  به یک همزیستی مسالمت آمیز برسد و از افراط گرایی و تعصبات دوری کند. شبه قاره هند است که در ۹۰ درصد موارد چیزی به نام درگیری، ترور و بمب‌گذاری دیده نمی‌شود و قرن‌ها در کنار هم زندگی کرده‌اند. اگر این روحیه همزیستی را در لایه های ادیان و مذاهب هند بررسی کنیم، می بینیم که آئین های مختلف در هند بر عدم خشونت تاکید دارند.

بنیادگرایان دین را به عنوان یک ابزار در نظر می‌گیرند

احمدرضا مفتاح بیان داشت: برای همه روشن است که متون دینی سرشار از توصیه‌هایی در مورد صلح و محبت است و نیاز به بحث ندارد، در دین مسیحیت موارد زیادی را می‌توان به متون مقدس استناد کرد که توصیه به محبت و صلح شده است.

دانشیار دانشگاه ادیان و مذاهب و رئیس دانشکده ادیان گفت: به یکی دو نمونه در این رابطه اشاره می‌کنم. حضرت عیسی علیه‌السلام توصیه به محبت می‌کند، حتی به دشمن یا در مواردی به احکام قصاص اشاره می‌کند و می‌گوید شنیده اید که دندان بر برابر دندان، اما من به شما می‌گویم اگر کسی به یک طرف صورت شما سیلی زد، آن طرف را هم جلو ببرید که این موارد در مقام گذشت است. سوال این است که چطور می‌شود ادیان الهی که متون شان سرشار از توصیه به محبت و صلح است منجر به جریان‌های افراط گرایی وخشونت شده است؟

وی افزود: در جهان مسیحیت اگر بخواهیم بگوییم چه عواملی باعث این شده باید بگویم عامل اول قدرت طلبی است که باعث خشونت می‌شود و نمونه بارز آن را در قرون وسطی در جنگ‌های صلیبی شاهد هستیم. عامل دوم مطلق‌انگاری و انحصارگرایی است. وقتی در طول تاریخ، کلیسا ادعای انحصارگرایی و مطلق گرایی داشته طبیعی است دیگران نپذیرند و با دگرپذیری حتی میان سایر فرقه های مسیحی هم مشکل داشته باشند که نتیجه‌اش در جنگ‌های ۳۰ ساله مشاهده می‌کنیم. عامل سوم بنیادگرایی است. جریانی که در دوره‌های اخیر ابتدا در جهان مسیحیت و بعدا در جهان اسلام ظهور کردند.

مفتاح ادامه داد: بنیادگرایان کسانی هستند که ادعای احیای سنت را دارند و فکر می‌کنند اگر در مسیحیت هستند، مسیحیت اصیل را نشان می‌دهند، اگر در اسلام هستند، فکر می‌کنند تفسیر آن‌ها یک فهم واقعی است در حالی که قشری فکر می‌کنند. بنیادگرایان دین را به عنوان ابزار در نظر می‌گیرند.

استاد دانشکده ادیان و مذاهب عنوان کرد: تنها جریانی که رویکرد افراطی دارد، جریان مسیحیت بنیادگرایی آمریکا یا مسیحیت صهیونیستی است که با برداشت ظاهری از کتاب مقدس و برای مباحث آخرالزمانی خودشان را در جبهه خیر می‌دانند و دیگران را در جبهه شر قرار می‌دهند.

وی بیان داشت: خشونت، صرف نظر از عوامل تاریخی، اقتصادی، سیاسی و روانی خود، حاصل نوعی منطق است که امروز بلندتر از هر زمان دیگر در اردوگاه همه خشونت طلبان با همه اختلاف‌های ایدئولوژیک و سیاسی شنیده می‌شود و آن منطق عبارت است از اینکه:"هرکس با ما نیست، بر ما است"و این "ما" که دایره ای بسیار تنگ دارد، حق دارد که نسبت به آنکه او را غیر و دشمن می شمارد هر تصمیمی را اتخاذ کند یا او را تسلیم مطامع خود کند یا از میان بردارد.

مفتاح خاطرنشان کرد: آنکه قدرت دارد همه قدرت را در این مسیر به کار می گیرد و آنکه قدرت ندارد می کوشد تا ابزار قدرت را به هر قیمتی به دست آورد و این منطق وحشتناک مخالف منطقی است که همه پیامبران خدا، همه ادیان بزرگ و همه مصلحان، منادی و معلم آن بوده اند.

رئیس فرهنگسرای ملل  افزود: امروز گرچه خشونت و جنگ و ترور همه‌گیر شده است، ولی خوشبختانه شاهد ظهور نوعی احساس مشترک در همه جای دنیا هستیم.

هیچ گاه در تاریخ، چون امروز وحدت نظر نسبت به این امور وجود نداشته است:

۱- امنیت امری جهانی و بشری است؛ یا باید برای همه باشد، یا هیچ جا نخواهد بود.

۲-مشکل امروز بشر ناامنی است.

۳-خشونت اگر مورد تقدیس قرار گیرد، ویرانگرتر خواهد بود.

۴- عدالت مطلوب گمشده انسانی است که تا پایدار و همه جا گیر نگردد، انتظار جهان امن، انتظاری بیهوده است.

۵-حق حاکمیت انسان بر سرنوشت خود و آزادی در اِعمال این حق باید برای همگان به رسمیت شناخته شود.

شرارت منافقین زندگی مرا دگرگون کرد

همچنین در این نشست روایت خانم گلرخ مهری هموطن زرتشتی آسیب دیده در اثر فاجعه تروریستی منافقین در یک ارتباط ویدئو کنفرانسی با نشست پخش گردید. وی گفت: ششم آذر ۱۳۶۰ در اوج شادکامی، شرارت منافقین زندگی مرا دگرگون کرده و مرا با داغ همسر، بر روی ویلچر با یک دنیا آرزو تنها گذاشتند. که بیان مصیبت‌های رسیدنم تا به امروز، ساعت‌ها فرصت می خواهد.

وی افزود: بازگویی بخش کوچکی از این حقایق می‌تواند در توجیه افکار عمومی و جلوگیری از تکرار اینگونه فجایع موثر باشد، لذا به همین کلام بسنده می‌کنم که واقعا مصیبتی بی پایان را تحمل می‌کنم. مهمتر از همه روشن نشدن حقیقت پس از گذشت ۳۹ سال است که چرا و چه کسانی این فاجعه را طراحی و هدایت نموند و امروز کجا هستند؟

 مهری گفت: امیدوارم مسئولان امر در هرکجا که هستند صدای ما را بشنوند و در جهت پاسخگویی به این سوالات اقدام نمایند.