سریالها و فیلمهای چون مینو، رهایی، بچه مهندس ۲ و سرگشتگی از جمله آثاری است که سلمان فرخنده در آنها بازی کرده است؛ اگرچه فرخنده نخستین بار با فیلم پنجاه قدم آخر کیومرث پوراحمد برای مخاطبان شناخته شد پیش از این فعالیت هنری خود را در زمینه اجرا و بازی و نوشتن نشان داده بود.
در آخرین اجرای هنری، فرخنده در شب های گذشته مجری برنامه دست در دست بود که از شبکه دو سیما روی آنتن می رفت؛ برنامه ای که تلاش کرد تا به افراد تاثیرگذاری بپردازد که در بزنگاههای مختلف اجتماعی همراه مردم بودند و در دوران شیوع کرونا گامهای موثری در یاری رساندن به همنوعان خود برداشتند؛ دست در دست علاوه بر گفتوگو با چهرههای حوزههای مختلف فرهنگی، هنری، ادبی، ورزشی، اجتماعی به پخش گزارشهایی از کمک همدلانه مردم به یکدیگر در سراسر ایران پرداخت. دو قسمت نهایی این برنامه که پنجشنبه و جمعه (۲۷ و ۲۸ آذرماه) روی آنتن زنده تلویزیون رفت بر تاکید دوباره لزوم برگزاری یلدای مجازی تاکید کرد.
تجربه اجرا همیشه جذاب است
فرخنده در ابتدا و در توضیح این مطلب که دست در دست چندمین تجربه اجرای زنده تلویزیونی است، بیان کرد: من در هفدهسالگی در شبکه فارس برنامه زنده اجرا کردم و بعداز آن بسیار کم پیش آمد که مجری برنامهای باشم. فرق این دوران در مقایسه با زمان قبلی خودم در اجرای زنده این است که آن زمان شور داری و در زمان حاضر شور با شعور موازی شدهاست.
وی افزود: تجربه اجرا همیشه برای آدم جذاب است به خصوص اینکه برنامه زنده است و هم چالشهایی را دارد و هم جذاب است.
این برنامه حالوهوای شبنشینی پاییزی و هوای خودمانی دارد که خیلی مجری نیستی، بازیگر نیستی و بیشتر خودت هستی و یک سلمان فرخنده که برای شما برنامه زنده ای را اجرا میکند. همیشه به فکر میکنم شاید ۵۰ سال دیگر آدمها در شرایط دیگری قرار گرفته باشند که مانند شرایط امروز باشد؛ مثلاً قبلاً تصور نمیکردیم با تلفن و تماس تصویری می توانیم عزیزانمان را از فاصلههای دور ببینیم.
فرخنده در پاسخ به این پرسش که یلدای مجازی تا چه حد می تواند در شرایط امروز برای ما بهترین گزینه باشد، گفت: ممکن است ۵۰ سال دیگر دنیا عوض شده باشد و همه چیز تغییر کرده باشد؛ امسال با توجه به این بیماری و شرایط ویژه هرچه بیشتر مراقب خودمان باشیم، دلچسب تر و جذابتر است.
میدانم سخت است. تجربه آن را پیشتر نداشتهایم که شب یلدا را کنار صمیمیترین و نزدیکترین اعضای خانواده و زندگیمان نباشیم ولی تمام تلاشمان این است مراقب یکدیگر باشیم و با نبودن کنار آنها، آنان را برای آینده خودمان حفظ میکنیم؛ برای ۱۴۰۰ و زمانی طولانیتر همدیگر را داشته باشیم حتی اگر دور باشیم. به جای اینکه بخواهیم کنار هم باشیم و پس از مدتی همدیگر را نداشته باشیم.
وی ادامه اد: شاید این تنها جایی است که باید به جای اینکه این لحظه را غنیمت بشماریم، باید لحظات بعدمان را غنیمت بشماریم.
زندگی در جریان است
مجری برنامه دست در دست در پاسخ به این پرسش که سختی های کار دوران کرونا چیست، گفت: نمیتوانم بگویم سختی ها چقدر متفاوت است چراکه کار کردن همیشه متفاوت و پر از سختی و اتفاقاتی است که ناگهان پیش می آید، چون انتظارش را نداری. تنها چیزی که این دوران را متفاوت میکند این است که دو چیز را تجربه میکنیم؛ ترس از دست دادن همنوعانمان و تحمل شرایط برای از ندست دادنشان. یعنی همچنان که میترسیم از دستشان بدهیم، باید تحمل کنیم آنان را از دست ندهیم.
در آذرماه بسیاری عزیزانمان را از دست دادیم به خصوص در قشر هنرمندان این فقدان برجستهتر بود. آدمهایی از بین ما رفتند که بسیاری آنها را می شناختند و بخش دیگری از مردم که سوگواری ناتمام داشتند و نتوانستند آنچنان که باید عزادار شوند.
فرخنده تصریح کرد: این پاییز، بیماری و تحمل آن یک مسئله است و اینکه برنامهای باید داشته باشی که هم زنده باشد و هم برای خانوادهها نشاطآور باشد موضوعی دیگر؛ اینکه باید غم آنان را بکاهی و همینکه به آنان دروغ نگوییم و نگوییم همه چیز خوب است؛ بدانیم رفقایمان را از دست میدهیم ولی چارهای نداریم و زندگی در جریان است و باید زندگی کنیم؛ اگر ما ناله کنیم و غصه بخوریم و به سوگواری ادامه دهیم، جریان زندگی متوقف میشود.
آدم هایی که دست در دست مردم دارند
این مجری تلویزیون و رادیو در پاسخ به این پرسش که انرژی اجرای روحیه بخش برای مخاطب را از کجا می گیرد، خاطرنشان کرد: انرژیام را همیشه از مخاطب میگیرم؛ استقبال مخاطب و حال خوب مخاطبان و همحالی آنان با برنامه و اینکه میدانی فرصتی داری که باعث میشود میتوانی آنقدر صمیمی باشید که داخل خانهها بروی و این حال خوب در پیغامهای مردم به تو میرسد، انرژی بخش است.
میگوییم خیلیهای دیگری هستند که دست در دست مردم دادند و تنهایشان نگذاشتند و کنار همدیگر هستیم؛ فراموش نکردهایم که بخشی از عزیزانمان در این محیط کار می کنند، دلاورانه کار می کنند و حتی از مرگ نمیترسند. مانند کادر درمان، و کسانی که نذر مؤمنان دارند و این روزها همه جا هستند. آدمهایی که قوت قلب میدهند و خوشحال میشوی که میتوانی برنامهای بسازی که از این آدمها حرف بزنی و آنان را به مردم نشان دهیم. حتی هنرمندانی که در این روزهایی که سختی کار دارند می آیند و برای شما برنامهسازی میکنند.
وی افزود: همیشه یاد گرفتم که وقتی از خدا صبر بخواهی، به تو صبر نمیدهد، فرصت این را میدهد که صبور باشی، وقتی از خدا شجاعت میخواهی، به تو شجاعت نمیدهد، به تو فرصت میدهد شجاع باشی، وقتی از خدا یک دوست خوب میخواهی، ناگهانی به تو دوست خوب نمیدهد و فرصت این را میدهد که دوست خوب داشته باشی؛ وقتی از خدا حال خوب میخواهی و کاری را میخواهی که خدمتگذاری کنی و این فرصت رو به تو میدهد تا خدمتگزار باشی و حال خوب را تسریع کنی..
امیدوارم از این فرصتم خوب استفاده کرده باشم و دست در دست مردمی که نذر مؤمنانه میکنند به همه اقشار کمک کرده باشد.
برنامه دست در دست به تهیهکنندگی هادی خدادی و کارگردانی احسان مرادی و اجرای سلمان فرخنده که به عنوان قراری پاییزی جمعه، شنبه و یکشنبه بعد از گفتگوی ویژه خبری روانه آنتن می شد قرار است تا در فصل دوم خود و در زمستان بار دیگر از شبکه دو سیما پخش گردد.