تهران – ایرنا – سران کشورهای همسود (CIS یا کشورهای مستقل مشترک المنافع) روز گذشته در اجلاس مجازی به میزبانی ازبکستان، موضوعاتی همچون شیوع کرونا، ابتکارات برای تهیه واکسن این بیماری و تحولات قفقاز جنوبی و قره باغ را مورد بحث و بررسی قرار دادند.

به گزارش روز شنبه ایرنا،‌ سران کشورهای همسود عضو سابق اتحاد جماهیر شوروی در اجلاس مجازی روز گذشته پیرامون مسائلی مانند همکاری درباره موضوعات امنیتی و یکپارچگی بیشتر این کشورها به بحث و تبادل نظر پرداختند. ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در این اجلاس مجازی گفت که کشورش به سایر کشورهای عضو گروه کشورهای مستقل مشترک‌المنافع در نبرد با کرونا از طریق واکسن "اسپوتنیک ۵" (Sputnik V) و سایر واکسن‌های تولیدی آزمایشگاه‌های روسیه کمک خواهد کرد.

قاسم جومارت توکایف رئیس جمهور قزاقستان هم اعلام کرد که این کشور از هفته آینده کار تولید واکسن اسپوتنیک ۵ و همچنین واکسن تولیدی کشور قزاقستان را آغاز خواهد کرد. "تالانت مامیتوف" Talant Mamytov رئیس جمهور موقت قرقیزستان هم اعلام کرد که بیشکک علاقمند به دریافت واکسن کرونا از روسیه است.

پوتین همچنین درباره تحولات قفقاز جنوبی در پی جنگ ۴۴ روزه ماه گذشته بین دولت باکو و نیروهای ارمنی پیرامون قره‌باغ گفت که نیروهای صلح‌بانی روسیه تمام تلاش خود را برای حفظ صلح در منطقه انجام می‌دهند. رئیس جمهور روسیه افزود که  در پی درگیری‌های نظامی اخیر بین باکو و ایروان، ریسک تروریسم در منطقه افزایش یافته است. پ

توافق آتش بس به میانجی‌گری روسیه روز ۱۰ نوامبر ( ۲۰ آبان) اجرایی شد و به شدیدترین درگیری‌ها در منطقه از اوایل دهه ۱۹۹۰ تا کنون خاتمه داد.

الهام علی‌اف رئیس دولت باکو نیز در این اجلاس مجازی اعلام کرد که مناقشه قره‌باغ اکنون به "تاریخ" پیوسته و همه حرف‌ها در این خصوص "باید با زمان گذشته باشد" . نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان به علت فوت پدرش در این اجلاس مجازی شرکت نکرد. این درحالی است که مخالفان داخلی پاشینیان پس از مناقشه قره‌باغ با تظاهرات در ایروان خواستار استعفای او شده‌اند.

موضوع مبارزه با تروریسم از دیگر موضوعات مورد بررسی در نشست مجازی سران کشورهای همسود بود و امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان از کشورهای عضو خواست که به منظور افزایش تلاشهای مشترک ضد تروریستی، فهرست مشترکی از تروریست‌ها و سازمان‌های افراط گرا  تهیه کنند.

رئیس جمهور روسیه نیز مراتب سپاس خود را از سایر کشورهای عضو در مورد "حمایت از تلاش‌های روسیه برای حفظ حقیقت تاریخی درباره کمک شوروی به شکست آلمان نازی" در سال ۱۹۴۵ اعلام کرد. پوتین خاطرنشان کرد که در سال ۲۰۲۰ برخی کشورهای همسود با تلاش‌های نیروهای خارجی برای مداخله در امور داخلی آنها رو به رو بوده‌اند. هرچند پوتین از کشور خاصی نام نبرد اما به نظر می‌رسد اشاره او به تظاهرات ضد دولتی در بلاروس پس از اعلام پیروزی الکساندر لوکاشنکو در انتخابات ماه اوت (مرداد) بوده است. لوکاشنکو اتحادیه اروپا و آمریکا را به تحریک اعتراضات در بلاروس متهم کرده است.

در اجلاس مجازی روز جمعه کشورهای همسود همچنین موضوعات تجارت، همکاری اقتصادی و تبادلات فرهنگی بین کشورهای عضو مورد بررسی قرار گرفت.

در این اجلاس مجازی همچنین "ایگور دودون" Igor Dodon ‌ رئیس جمهور مولداوی پیشنهاد کرد که گروه کشورهای همسود طرحی برای تقویت تبلیغات و معرفی این گروه ارایه دهد. وی با بیان اینکه مردم بخوبی از فعالیت‌های گروه همسود آگاهی ندارند، گفت: باید از فناوری‌های ارتباطی مدرن که در میان نسل جوان محبوب‌تر هستند برای معرفی بیشتر گروه استفاده کنیم.

کشور بلاروس در سال آینده میلادی ریاست گروه کشورهای همسود را بر عهده خواهد گرفت و ازبکستان رئیس گروه در سال جاری و همچنین قزاقستان رئیس آتی در سال ۲۰۲۲ هم روسای مشترک خواهند بود. بلاروس پیشنهاد کرده که اجلاس آتی روز ۱۵ اکتبر ۲۰۲۱ در شهر مینسک برگزار شود. شوکت میرضیایف رئیس جمهور ازبکستان در پایان این اجلاس مجازی گفت: بسیار امیدواریم که سال آینده در شهر زیبای مینسک بطور رو در رو دیدار کنیم.

جامعه همسود از کشورهای روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان، ارمنستان، بلاروس،‌ مولداوی و جمهوری "آذربایجان" تشکیل شده است. گرجستان در سال ۲۰۰۸ در پی جنگ با روسیه و اوکراین هم در سال ۲۰۱۸ چهار سال پس از اقدام روسیه در انضمام شبه جزیره کریمه از گروه کشورهای همسود خارج شدند. ترکمنستان هم هرچند توافق تاسیس جامعه کشورهای همسود را تصویب کرده و از کشورهای بنیانگذار این گروه محسوب می‌شود اما منشور بعدی این گروه که برای عضویت لازم بوده را تصویب نکرده است.