روزنامه ایران یکشنبه ۳۰ آذر در گفت وگو با کارشناسان و مسوولان آورده است: قصهگویی، حکایت، گفتن و خندیدن، فال، بازی دورهمی با پذیرایی آجیل و انار و هندوانه و... به میزبانی بزرگان فامیل همه برنامههایی متناسب و هماهنگ و دلنشین برای کنار هم نشستن در شبی سرد و طولانی است. اکنون با سبک زندگی که کرونا بر خانواده ایرانی تحمیل کرده شبنشینی یلدایی شاید بیگانهترین و نامتناسبترین سنت با این شیوه زندگی باشد.
دورهمی آن هم در خانه پدربزرگها و مادربزرگها یا پدر و مادری پیر میتواند تلخترین پایان قصه شب یلدا را در روزگار کرونایی رقم بزند، اما یلدا چه بخواهیم و چه نخواهیم همراه با زمستان آمده است. پس در این شرایط باید یلدا را با تعریف خاص کرونا برگزار کنیم. تا همین پارسال بود که میگفتند گوشی همراه را خاموش کنید و از دورهم بودن در «طولانیترین شب سال» لذت ببرید. امسال این توصیهها را فراموش کنید؛ گوشیهای همراه را روشن کنید و دورهم جمع نشوید و یلدای ۹۹ را از طریق فضای مجازی جشن بگیرید.
یلدای ستاره شناسان ۲۸ کشور در بوشهر
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری بوشهر در اینباره به «ایران» میگوید: در استان بوشهر چندین پویش داریم که یکی از آنها پویش «چله سلامتی» با شعار «دورباشیم اما نزدیک» است که مردم را ترغیب میکند شب یلدا را در خانه خود و در جمع کوچک خانواده سپری کنند. همچنین پویشی هم با عنوان «یلدای مهربانی» داریم که سازمانهای مردم نهاد به خانوادههای کم برخوردار بستههای شب یلدایی هدیه میدهند.
مظفری میافزاید: اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز از طریق تلویزیونهای اینترنتی خود با نمایش برنامههای فرهنگی مانند موسیقی، شعرخوانی، حافظ خوانی، کنسرت زنده و... مردم را در این شب سرگرم خواهد کرد. بویژه برنامههای شب یلدای صدا و سیما نیز از چند روز قبل شروع شده است.
وی با اشاره به برنامه «شو چله» که از برنامههای کانون فرهنگی و هنری کودکان و نوجوانان استان بوشهر است، میگوید: این برنامه به صورت سراسری در استان و در فضای مجازی پخش میشود که شامل برنامههای متنوع فرهنگی مانند قصهگویی، حافظ خوانی، شاهنامه خوانی، نقالی و... است. «مهرواره عکس شو چله آیینهای شب یلدا» نیز از دیگر برنامههای این کانون است.
وی با اشاره به حمایت استانداری از برنامههای مختلف فرهنگی که به مناسبتهای مختلف در ایام کرونایی به صورت آنلاین و... از سوی سازمانها به استانداری اعلام میشود، میافزاید: دفتر بانوان استانداری هم مسابقهای با عنوان «هزار قصه، هزار هدیه» برگزار کرده است که فراخوان آن یک ماه قبل در سراسر کشور داده شد. برای این مسابقه کتابی معرفی شده تا شرکتکنندگان بر اساس آن کتاب، قصه بگویند و ارسال کنند و در پایان نیز با داوری آثار، به برگزیدگان جوایزی اهدا میشود.
انجمن ستاره شناسی استان بوشهر نیز اعلام کرده با توجه به شرایط کرونایی که امکان حضور گردشگران خارجی به کشور کم شده است، ویژه برنامهای را به صورت آنلاین اجرا میکند که در آن به معرفی انقلاب زمستانی در ایران و آیینهای شب یلدا با حضور بیش از ۲۵کشور دنیا میپردازد.
این برنامه با محوریت سه کشور ایران، برزیل و شیلی برگزار میشود که قرار است به رسوم و آیینهای مربوط به انقلاب زمستانی در ایران و انقلاب تابستانی در این دو کشور مذکور که در نیمکره جنوبی زمین واقع شدهاند، بپردازد؛ برنامهای که به گفته این انجمن میتواند در معرفی میراث فرهنگی و جاذبههای تاریخی و باستانی و طبیعی ایران بویژه بوشهر مؤثر باشد. این برنامه در شب یلدا به صورت آنلاین در ساعت ۲۰ و ۳۰ دقیقه به وقت ایران و ساعت۱۴ به وقت شیلی و برزیل به صورت آنلاین در فضاهای مجازی و سایتهای اتحادیه بینالمللی ستاره شناسی با حضور ۲۸ کشور جهان برگزار میشود.
چله مهربانی در گیلان
عضو شورای اسلامی شهر رشت نیز درباره برنامههای شب یلدا به «ایران» میگوید: با توجه به شرایط خاص و ایام کرونایی و ضرورت رعایت توصیههای ستاد کرونا برای شب یلدای امسال، سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری رشت برنامههای ویژه برای شهروندان پیشبینی کرده که تولید و پخش فیلم با موضوع «کرونا را بههم تعارف نکنیم» به مناسبت شب یلدا و در راستای حمایت از زحمات کادر پزشکی و پرستاری از جمله این برنامههاست.
محمدحسن عاقلمنش میافزاید: برنامه اینترنتی با عنوان «چله مهربانی» از سوی سازمان فرهنگی، اجتماعی، ورزشی شهرداری رشت برگزار میشود. این برنامه با حضور هنرمندان محبوب استان گیلان در ساعت ۲۲ شب ۳۰ آذرماه جاری اجرا میشود.
وی ادامه میدهد: در کنار این برنامه و با اعلام قبلی، مردم نیز تشویق شدند که کمکها و هدایای خود را برای قشر نیازمند و کمبرخوردار به مؤسسههای خیریهای که شهرداری رشت، اسامی آنها را در فضای عمومی شهر اعلام کرده بود ارسال کنند تا در شب یلدا در اختیار این خانوادهها قرار گیرد.
پویش قصهگویی مجازی در هرمزگان
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان هرمزگان نیز با تأکید بر این جمله که در شب یلدای امسال دورهم جمع نشوید اما کنارهم باشید، میگوید: کانون با راهاندازی پویش قصهگویی با لهجهها و لباسهای مختلف بومی این استان، به دنبال جمعآوری قصههای بزرگان توسط نوههاست.
وی با اشاره به جمعآوری افزون بر ۲۰۰ لالایی برای شب یلدا از سوی مربیان کانون، میگوید: گفتوگوی آنلاین و ضبط لالاییهای پدربزرگ و مادربزرگها یکی از برنامههای جذاب کانون است که به دو شکل ضبط و ارسال صدای پدربزرگها و مادربزرگها و همچنین بازخوانی صدای لالاییهای بزرگترها توسط نوهها انجام میشود.
شادی آزاد بشمنی معروف به «خاله باران» قصهگو و مدیر باشگاه کتابخوانی چیکوتاب شهر بندرعباس نیز میگوید: امسال نمیتوانم مثل هرسال کنار کودکان و نوجوانان خاص باشم، با گروهم یک کمپینی با عنوان آرزوی یلدایی راه انداختهایم و برای ۳۰ کودک و نوجوان خاص، هدیههایی در قالب لباس و لوازم مورد نیاز آنها را تهیه کردهایم.
وی میافزاید: با راهاندازی این کمپین و استقبال مردم از آن در کنار این هدایای شب یلدایی، پرداخت هزینه یک دوره دارو برای ۵ کودک ناشنوا و کمشنوا تأمین شده است که نشان از همراهی و همدلی مردم با آرزوهای کودکان خاص دارد.
آزاد بشمنی ضمن قدردانی از همراهی و تلاش تعدادی از عکاسیها و گل فروشیهای شهر بندرعباس در خاطرهانگیز شدن شب زیبا برای این دسته از کودکان، میگوید: همدلی در شب یلدا فقط دورهم جمع شدن نیست بلکه با تهیه نیازمندیها و ارسال هدایای زیبا به در منازل میتوان باعث خوشحالی و شادی بسیاری از خانوادهها و کودکان و نوجوانان شد.
هانیه هادینژاد، مروج کتابخوانی و مربی عروسکسازی نیز از گروه هنری چیکو در شب یلدا ویژهبرنامههای جذابی را برای کودکان و نوجوانان تدارک دیده است.
وی میگوید: به این مناسبت مسابقه عکاسی ویژه شب یلدا، قصهگویی با تم انار و یلدا و مسابقه نقاشی و کارگاه عروسکسازی برگزار میکنیم.
این مربی عروسکسازی میافزاید: ساخت عروسکهای ساده و کاربردی در تدریس، کتابخوانی و قصهگویی بسیار مؤثر است و من شب یلدا را بهانهای برای آموزش این عروسکها دیدم و تمامی این فعالیتها به صورت آنلاین آموزش داده میشود.