تهران - ایرنا - همزمان با روند صعودی شمار مبتلایان و جانباختگان بیماری کووید-۱۹ در قاره سبز، احوال این روزهای اروپا، آشفته بازاری از انتقاد شهروندان از سیاست‌های دولت‌ها در مقابله با بیماری همه‌گیر، تردید افکار عمومی از ایمنی واکسن‌ها و تجمعات پراکنده معترضان به شرایط کروناییِ تحمیل شده است.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا، از شناسایی نخستین موارد ابتلا به ویروس نوظهور کرونا در کشور فرانسه (۲۴ ژانویه/ چهارم بهمن) ماه‌ها می‌گذرد و با وجود تلاش دولت‌های اروپایی برای تضمین دستیابی سریع به واکسن کووید-۱۹ و آغاز طرح ملی واکسیناسیون همزمان با نوسان تدابیر و محدودیت‌ها برای مهار بیماری در آستانه سال نو میلادی، نارضایتی شهروندان اروپایی از سیاست‌های دولتمردان کشورهای قاره سبز همچنان ادامه دارد. هر چند دامنه این نارضایتی‌ها طیف وسیع و در برخی موارد متضاد و متناقضی را شامل شده به طوری که برخی شهروندان معتقدند سختگیری‌های اعمال شده بیش از حد بوده در حالی که گروهی دیگر از مردم این تدابیر را ناکافی می‌دانند.

به این ترتیب احوال این روزهای اروپا، آشفته بازاری از اصرار دولت‌ها به راه اندازی برنامه‌های واکسیناسیون، انتقاد شهروندان از سیاستهای دولت‌ها در مقابله با بیماری همه‌گیر، تردید افکار عمومی از ایمنی واکسن‌ها و تجمعات پراکنده معترضان به شرایط کروناییِ تحمیل شده است.

در تابستان برخی از کشورها از جمله اسپانیا، ایتالیا، فرانسه و آلمان با کاهش تدریجی شمار مبتلایان به کووید-۱۹ از شدت این تدابیر کاستند اما با آغاز فصل پاییز آمارها به شکل نگران کننده ای بالا رفت و بار دیگر لزوم اعمال شدیدتر قوانین کرونایی در این کشورها مورد تاکید قرار گرفت. فرانسه پس از روسیه دومین کشور دارای بیشترین موارد ابتلا به کرونا در اروپا لقب گرفت، در اسپانیا همه‌گیری در پایتخت به اوج خود رسید، در ایتالیا نیز شیوع ویروس کرونا از مناطق شمالی به مناطق مرکزی و جنوبی رسید و اوضاع در سیسیل و ساردینیا رو به وخامت گذاشت و در آلمان نیز وضعیت در ایالت هایی مانند نورد راین وستفالن در غرب، تورینگن در مرکز و بایرن در جنوب این کشور قرمز شد.

این شرایط دولت‌های اروپایی را به تعطیلی‌های گسترده، تشدید محدودیت‌ها و اجباری کردن تدابیری مانند استفاده از ماسک، ممنوعیت تجمعات و برگزاری مراسم‌های عمومی و خصوصی و تعطیلی مراکز اقتصادی، فرهنگی و خدماتی واداشت. این در حالی است که اجرای این تدابیر با موانع زیادی روبرو شده است، بسیاری از شهروندان اروپایی از پذیرش چنین محدودیت‌هایی که عملا زندگی آنها را مختل کرده، خودداری می‌کنند، آنها از چنین تدابیری خسته شده اند و به اشکال مختلف مخالفت خود با دولت هایشان را به نمایش می‌گذراند. طی ماه‌ها و هفته‌های اخیر ده‌ها هزار نفر در اسپانیا، فرانسه، آلمان و انگلیس به خیابان‌ها آمده و خواستار لغو محدودیت‌ها شده اند. همچنین میلیون‌ها نفر از شهروندان اروپایی به نشانه اعتراض، از رعایت قوانینی مانند استفاده از ماسک یا فاصله گذاری اجتماعی خودداری می کنند.  

به گزارش خبرگزاری «نووستی»،  شماری از نمایندگان مشاغل مختلف اوکراین، چهارشنبه گذشته (۲۶ آذر) در میدان استقلال شهر کی‌یف، پایتخت این کشور تجمع اعتراض‌آمیزی علیه محدودیت‌های قرنطینه‌ای اعمال‌شده بر مشاغل کوچک در ارتباط با شیوع بیماری همه‌گیر ویروس کرونا به‌ راه انداختند. "دنیس اشمیگال" نخست‌وزیر اوکراین اعلام کرد که دولت به‌دلیل وضعیت افزایش روند شیوع بیماری همه‌گیر کووید-۱۹ در این کشور، تصمیم گرفته است تا قرنطینه سخت‌گیرانه‌ای را از تاریخ ۸ تا ۲۴ ژانویه سال ۲۰۲۱ (۱۹‌ دی الی ۵ بهمن‌ماه) برقرار کند.

همچنین از زمان اعمال تدابیر سخت گیرانه قرنطینه در آلمان برای مهار کرونا از دوم نوامبر (۱۲ آبان) مرتبا اعتراضات گسترده و بعضا خشونت آمیزی در برخی شهرهای آلمان از جمله برلین، فرانکفورت و لایپزیک برگزار می شود.

انگلیس که بعد از ایتالیا دارای بالاترین آمار فوتی‌های ناشی ابتلا کرونا در قاره اروپاست، در هفته‌های گذشته صحنه تظاهرات مخالفان محدودیت‌های کرونایی و افرادی بوده که بحران کنونی را ساختگی می‌دانند. به این ترتیب برای چندمین هفته متوالی هزاران تن از معترضان به محدودیت‌های کرونایی در انگلیس به رغم دستور العمل‌های بهداشتی و هشدار پلیس، در لندن، پایتخت این کشور تظاهرات کردند و خواستار پایان این محدودیت‌ها شدند.

در اروپا تاکیدی دیرینه بر آزادی‌های فردی بوده است. آنچه به دفعات در این جوامع مطرح می‌شود اینکه افراد به مثابه بازیگرانی منفعت محور، به نحوی در مسائل اجتماعی، سیاسی و بازارها دست به کنشگری می‌زنند که در نهایت، خیر و منفعت عامه تضمین می‌گردد. از این رو، مداخله دولت حتی در بحبوحه شیوع ویروس کرونا، حقوق فردی را نقض می‌کند و بنیان‌های شهروندی را برای یک فرد، هدف قرار می‌دهد. اعتراضات پراکنده در یکسال اخیر در برخی کشورهای اروپایی در اعتراض به اجرای مقررات قرنطینه در این کشورها و یا اجباری شدن استفاده از ماسک، همه و همه نمودی از این مساله و اعتراض مردم به مداخله دولت و نقض حقوق و آزادی‌های فردی آن‌ها بوده است.

به گزارش دویچه وله، نشریه آلمانی "دی ولت" به تازگی با انجام نظرسنجی با هدف بررسی رضایتمندی شهروندان ۹ کشور اروپایی از سیاست‌های دولت‌ها در مقابله با ویروس کرونا نوشت: بر پایه این نظرسنجی ۱۴ درصد پرسش‌شوندگان سختگیری‌های اعمال شده در کشورشان را اغراق‌آمیز و بیش از حد ارزیابی می‌کنند و تنها ۱۹ درصد سیاست‌های دولت را کاملا درست می‌دانند. همچنین ۶۶ درصد مردم در این کشورها اقدام‌های مقابله با کرونا را یا زیادی و یا ناکافی می‌دانند و از آن رضایت ندارند.

مرکز تحقیقات جامعه شناسی اسپانیا (CIS) نیز اخیرا با انجام نظرسنجی و سپس تنظیم نتایج پژوهش در هفته پایانی نوامبر (اواخر آبان ماه) نوشت: از نتایجی که در این پژوهش معرف وضعیت فعلی جامعه اسپانیا است، آمار ۸۰ درصدی کسانی است که معتقدند تکیه کردن به احساس مسئولیت شهروندان برای مقابله با همهگیری به هیچ وجه کافی نیست و اقدامات دولت برای ایجاد محدودیت و جریمه کردن کسانی که رعایت نمیکنند T الزامی است. در پاسخ به سوال «آیا از نظر شما اعمال محدودیت ها برای مقابله با کرونا کفایت می کند؟» ۴۹.۴ درصد معتقدند باید محدودیت های سختگیرانه تری گذاشته شود و  ۴۲.۲ درصد گفته اند که همین وضع کفایت میکند.

«مایک رایان» مدیر بخش برنامه‌های اضطراری سازمان جهانی بهداشت به تازگی با تاکید بر اینکه واکسن قادر به پایان همه‌گیری نخواهد بود، درباره شرایط شیوع موج دوم ویروس کرونا در برخی کشورها از جمله کشوررهای عضو اتحادیه اروپا گفت: در واقعیت این کشورها هرگز با مهار کامل بیماری از موج نخست خارج نشده و اکنون در شرایط وخیمی قرار دارند که باید همه اقدامات پیشگیرانه لازم را عملی کنند

با نزدیک شدن به تعطیلات کریسمس و سال نوی میلادی، دفتر اروپایی سازمان جهانی بهداشت نیز روز چهارشنبه (۲۶ آذر ماه) ضمن هشدار درباره «خطر بالای» شیوع موج جدید بیماری کووید-۱۹ در هفته ها و ماه های ابتدایی سال ۲۰۲۱ در اروپا، به شهروندان اروپایی توصیه کرد تا در دوران تعطیلات در اجتماعات و میهمانی های خانوادگی از ماسک استفاده کرده و فاصله فیزیکی را رعایت نمایند.

شیوع ویروس کرونا در قاره سبز و نوسان تدابیر کرونایی در این کشورها هم‌پای فراز و فرود آمار مبتلایان و جانباختگان این بیماری، از اعمال و لغو شرایط قرنطینه و محدودیت ترددها،  تعطیلی سراسری و از سرگیری فعالیت کسب و کارها، مراکز آموزشی و مدارس، بازگشایی مرزها و ممنوعیت سفر به کشورهای همسایه گرفته تا تجمع شهروندان در اعتراض به اقدامات سختگیرانه دولت‌ها، اجباری شدن ماسک و تعیین جریمه‌های سنگین اگر چه ادامه دارد اما به زعم کارشناسان نه تنها شیوع ویروس کرونا در این قاره خیال توقف ندارد بلکه از ماه ها پیش زنگ خطرها وقوع پاییز و زمستانی سخت را به همگان هشدار داد.

شمار مبتلایان کرونا در جهان در حالی از ایستگاه ۷۶ میلیون و ۶۵۰ هزار نفر گذشته است که بیش از ۲۱ میلیون و ۱۶۶ هزار مورد از مجموع کل این آمار به قاره اروپا اختصاص دارد. روسیه، فرانسه، انگلیس، ایتالیا و اسپانیا به ترتیب با ثبت بیش از دو میلیون و ۸۱۹ هزار، دو میلیون و ۴۶۰ هزار، دو میلیون و چهار هزار، یک میلیون و ۹۳۸ هزار و یک میلیون و ۸۱۷ هزار مورد ابتلا، پنج کشور نخست اروپایی به لحاظ شمار مبتلایان ویروس کرونا قرار دارند.