سعید پورجعفر روز یکشنبه در نشست خبری که به صورت برخط برگزار شد افزود: بیش از ۹۰ درصد مصرف آب استان خراسان جنوبی در بخش کشاورزی است و اکنون ۲ هزار و ۸۰ حلقه چاه کشاورزی در این استان فعال است.
وی با بیان اینکه یک هزار و ۸۵۰ چاه کشاورزی تاکنون مجهز به کنتور هوشمند شده است گفت: ۸۹ درصد چاههای کشاورزی استان به کنتور هوشمند مجهز شده و ۲۰۰ چاه باقیمانده معادل ۱۱ درصد نیز تا بهمن ماه مجهز خواهد شد.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی اظهار داشت: کنتورگذاری چاههای کشاورزی پارسال و امسال در اولویت نخست شرکت آب منطقهای قرار گرفته است و در این زمینه از همکاری مردم، کشاورزان و دستگاههای اجرایی نیز قدردانی میکنیم.
وی با بیان اینکه برخی چاههای کشاورزی شهرستانهای طبس، زیرکوه و نهبندان هنوز به کنتور هوشمند مجهز نشده است تصریح کرد: در طبس اقدامات در حال انجام است، در نهبندان با توجه به هماهنگیهای انجام شده با نماینده مجلس مقرر شد در مدت یک تا دو ماه کار انجام شود و در زیرکوه طرح با همکاری کشاورزان در حال اجرا است.
پورجعفر گفت: کنتورگذاری چاههای کشاورزی سبب شده به میزان قابل توجهی کسری مخزن استان کاهش یابد و ضمن کمک به اقتصاد کشاورزان، به منابع آبی استان نیز کمک شده است.
وی افزود: درخصوص هوشمندسازی چاههای آب شرب نیز رایزنی با شرکت آب و فاضلاب در حال انجام است و تفاهمنامه منعقد شده، شرکت شهرکهای صنعتی نیز تمامی چاهها را مجهز به کنتور هوشمند کرده است.
وی گفت: در چند سال گذشته که نسبت به هوشمندسازی چاهها اقدام شده است، در مصرف آب به ویژه در بخش کشاورزی شاهد صرفهجویی و کاهش چشمگیری بودیم.
پورجعفر میزان برداشت مجاز چاههای کشاورزی استان را براساس پروانه بهرهبرداری ۶۱۵ میلیون مترمکعب اعلام کرد و افزود: با نصب کنتورهای هوشمند بر روی چاههای کشاورزی ۵۰۰ میلیون مترمکعب برداشت و مابقی صرفهجویی شده است.
وی درباره ساماندهی رودخانهها اظهار داشت: وظیفه ما تعیین حریم و بستر رودخانه است که در این زمینه سومین استان کشور بودیم که توانستیم مطالعات حریم و بستر را انجام دهیم.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی با بیان اینکه مطالعات ۸۰ درصد حریم و بستر رودخانههای استان انجام شده است گفت: امسال اولویت اجرای طرح با شهرستان طبس است که ۱۵ کیلومتر از مسیر رودخانه بازگشایی خواهد شد.
وی با بیان اینکه پارسال ۲۰ کیلومتر از بستر رودخانه شاهرود بیرجند بازگشایی شد افزود: برنامه عملیاتی امسال در تمامی شهرستانهای استان، بازگشایی و ساماندهی ۵۵ کیلومتر مسیر رودخانه است که تاکنون ۳۰ کیلومتر معادل ۶۸ درصد انجام شده است.
پورجعفر تاکید کرد: باید اطلاعرسانی لازم درخصوص خرید و فروش اراضی محدوده حریم و بستر رودخانهها در روستا انجام شود و قبل از هرگونه اقدام ابتدا استعلام از شرکت آب منطقهای اخذ شود تا مجبور به رفع تصرف بستر و خسارت مالی به مردم نشویم.
وی گفت: کسی که خانه خود را در حریم رودخانه میسازد باید منتظر حادثه باشد لذا آگاهیرسانی به مردم لازم است، هرچند مردم ما بسیار نجیب و متدین هستند و اگر مطلع شوند که کاری که انجام میدهند تخلف است بدون شک تبعیت خواهند کرد.
وی از جابهجایی مسیرها و راههایی روستایی که در مسیر رودخانه قرار دارند نیز خبر داد و افزود: با هماهنگی که با فرمانداران انجام شده، برنامهریزی بلندمدت این طرح در دستور کار قرار گرفته، هرچند بسیار هزینهبر است اما با این اقدام سعی داریم در مواقعی که بیم سیلاب وجود دارد مشکلی برای مردم در مناطق روستایی رخ ندهد.