تهران- ایرنا-   «جو بایدن» رئیس جمهوری منتخب آمریکا درحالی صحبت از مذاکره با هدف «تخفیف تحریم‌ها» در ازای انتخابات باب میل واشنگتن در ونزوئلا می کند که دولت «نیکلاس مادورو» تنها درصورت «لغو تحریم‌ها» حاضر به مذاکره با دولت بایدن است.

به گزارش سه شنبه ایرنا، تلویزیون رسمی ونزوئلا اعلام کرد منابع نزدیک به تیم «جو بایدن» رئیس جمهوری منتخب آمریکا، اعلام کرده اند که وی ضمن نادیده گرفتن تماس‌های «خوان گوایدو»، برای مذاکره با «نیکلاس مادورو» رئیس جمهوری ونزوئلا آماده می‌شود.  

براساس اطلاعات منابع محرمانه، دولت بایدن با شرط گذاشتن برای دولت ونزوئلا، گفته است درصورتی تحریم های این کشور را کاهش خواهد داد که انتخاباتی باب میل واشنگتن در این کشور آمریکای لاتین برگزار شود. این منابع با بیان رویکرد «تخفیف تحریم‌ها» از سوی تیم مشاوران بایدن خاطرنشان کردند: در حالی که برخی محدودیت‌ها ممکن است برداشته شود، برخی دیگر تقویت خواهد شد.  

به این ترتیب، باید منتظر اقدامات عملی دولت بایدن پس از آغاز رسمی کار خود در ماه آتی بود. زیرا با آنکه تیم بایدن در جهت کاهش تنش ها و به منظور پایان دادن به بدترین رابطه تنش زای آمریکا در نیمکره غربی برای مذاکره با دولت «نیکلاس مادورو» در ونزوئلا اعلام آمادگی کرده، اما منابع محرمانه درخصوص برخورد با موضوع تحریم ها به رسانه آمریکایی بلومبرگ خاطرنشان کردند: ممکن است برخی محدودیت ها برداشته و برخی دیگر افزایش یاید.

رئیس‌جمهوری ونزوئلا با وجود اعلام آمادگی های مکرر قبلی برای مذاکره با واشنگتن، اما با انتقاد از تحریم‌های ظالمانه و اقدامات یکجانبه‌گرایانه آمریکا علیه مردم ونزوئلا، مذاکره با دولت آمریکا را مشروط به "احترام متقابل" و "لغو تحریم های واشنگتن علیه کاراکاس " کرده بود.

چرا بایدن به دنبال مذاکره با مادورو است؟

از آنجا که بایدن راهبرد تشدید فشارها و رویکرد تحریمی ترامپ و حتی تهدید بالقوه نظامی برای سرنگونی دولت مادورو را شکست خورده می بیند و مادورو همچنان بر مسند قدرت باقی است، بنابراین بایدن به دنبال تغییر این استراتژی شکست‌خورده،  به جای همراهی آشکار با گروه مخالفان و حمایت گوایدو، به دنبال بهره‌برداری از تعدیل روابط با دولت مادورو برآمده است هر چند شرط و شروطی را برای انجام این گفت و گوها در نظر دارد. 

به علاوه با پیروزی حزب تحت حمایت مادورو در انتخابات پارلمانی، پایه های قدرت او مستحکم‌تر از پیش شده است. بنابراین بایدن برای کاهش هزینه‌های روابط تنش‌زا با این کشور آمریکای لاتین، به مذاکره با مادورو براساس تخفیف تحریم‌ها و البته مشروط به آنچه واشنگتن "برگزاری انتخابات آزاد" در ونزوئلا می نامد،  می اندیشد.

بنجامین گدان مشاور برنامه آمریکای لاتین در مرکز ویلسون در واشنگتن می‌گوید: درباره دورنمای تغییر در ونزوئلا نمی‌توان خوشبین بود. دولت مادورو با وجود اینکه در رویارویی با مشکلات اقتصادی در کشور دست و پنجه نرم می‌کند، مهارت دور زدن تحریم‌ها را هم به دست آورده است. به علاوه او هنوز حمایت متحدان کلیدی چون چین، روسیه، ترکیه، ایران و کوبا را با خود دارد.  

همچنین خوآن گونزالس به عنوان یکی از مشاوران بایدن در امور آمریکای لاتین،  در ژوئیه سال جاری میلادی در «مجله آمریکا» (Americas Quarterly) نوشت که دولت بایدن اقدامات جدی را برای رسیدگی به مسائل حقوق بشری دولت ونزوئلا در نظر دارد. همچنین بایدن به دنبال تحریم‌های هوشمندانه به عنوان بخشی از یک استراتژی برای تغییر حکومت در ونزوئلا است.

کریستوفر ساباتینی، یک محقق آمریکای لاتین در اندیشکده لندنی "چتم هاوس" نیز می‌گوید:‌ سیاست آمریکا با بایدن تغییر نمی‌کند.

ابراز امیدواری مادورو برای مذاکره با بایدن

با این وجود نیکلاس مادورو، درخصوص رویکرد دولت بایدن به مذاکره با دولت ونزوئلا که در تضاد با سیاست دولت فعلی آمریکاست، ابراز امیدواری کرده است.

در حالی که دولت ترامپ  فقط در شرایط تسلیم و ناچاری ناشی از تحریم ها و فشارها حاضر بود با کاراکاس مذاکره کند و پیش شرط مذاکرات را برکناری مادورو از قدرت فرض می شمرد، اما مشاوران بایدن می گویند پیش شرطی برای گفت و گوهای مستقیم بین آمریکا و ونزوئلا نخواهند داشت و بایدن به دنبال برکناری رئیس جمهوری قانونی و منتخب مردم ونزوئلا نیست.

رئیس جمهوری ونزوئلا پیش‌تر ضمن ابراز امیدواری از برقراری مذاکره با دولت آینده آمریکا، از قصد دونالد ترامپ در اوایل حضور در مقام ریاست جمهوری این کشور برای تماس با مقام‌های ونزوئلایی خبر داده بود.

وی درباره دولت جدید آمریکا گفته بود: امیدواریم که با روی کار آمدن دولت بایدن، آن ها زمانی را برای فکر کردن اختصاص دهند و راه گفت‌وگو با ایالات متحده باز شود. دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا نیز در اوایل ریاست جمهوری اش به دنبال برقراری تماس و ارتباط با مقام های دولت ونزوئلا بود.

رئیس‌جمهوری ونزوئلا پیشتر نیز گفته بود: در جهانی عاری از اقدامات قهرآمیز و زورگویی آمریکا، آماده برقراری بهترین روابط برپایه احترام و همکاری متقابل با واشنگتن هستیم.

سرانجام پس از اعلام آمادگی های مکرر رئیس دولت کاراکاس برای مذاکره با واشنگتن برپایه احترام به قانون و حاکمیت و حق تعیین سرنوشت مردم ونزوئلا، تیم بایدن برای پیشنهاد یک مذاکره آماده می‌شود.

مادورو از سوی دیگر، بر آگاهی ملت ونزوئلا در برابر تحریم‌ها و فشارها به عنوان اقدامی فوق اولویت سیاسی تاکید کرده و مردم ونزوئلا را به همبستگی ملی فراخواند تا با اتحاد خود،  توقف اقدامات خصمانه را مطالبه کنند.

مادورو همچنین بر نقش «قانون ضد تحریم» که به تازگی از سوی مجلس موسسان برای بهبود درآمدهای اقتصادی ملت، به عنوان طرحی دوفوریتی برای اوایل ۲۰۲۱ مطرح شده است، تاکید می‌کند و از اجرای اقدامات پارلمان جدید در راستای به کارگیری قوانین برای بازسازی اقتصادی کشورش اعلام حمایت کرده است.