تاریخ انتشار: ۱ دی ۱۳۹۹ - ۱۶:۳۳

تهران - ایرنا - چند روز پیش بود که رسانه‌های عربی و بین‌ المللی از انفجار یک نفتکش در بندر «جده» عربستان خبر دادند و به دنبال آن اعلام شد که فعالیت شرکت‌های خارجی در بنادر این کشور به ویژه این بندر، متوقف شده است.

روز 24 آذرماه سال جاری انفجاری در یک کشتی متعلق به انگلیس در نزدیکی بندر جده عربستان سعودی رخ داد و «آسوشیتدپرس به نقل از یک منبع اعلام کرد که این انفجار در نتیجه اصابت یک منبع خارجی بوده و البته تلفات جانی نداشته است.

خبرگزاری «رویترز» نیز در این باره گزارش داد که این کشتی در بندر جده و با پرچم عربستان سعودی وابسته به شرکت «هاونیا» بوده است؛ هرچند برخی رسانه‌ها این کشتی را متعلق به انگلیس و سنگاپور معرفی کردند.

شرکت هاونیا نیز درباره جزئیات این حادثه اعلام کرد که در (24 آذر) حدود ساعت 00:40 بامداد به وقت محلی کشتی «بی دبلیو راین» که حامل پرچم سنگاپور بود، هنگام تخلیه بار در بندر جده عربستان توسط یک منبع خارجی مورد اصابت قرار گرفت که منجر به انفجار و آتش‌سوزی در داخل کشتی شد.

در همان زمان سازمان عملیات تجارت دریایی انگلیس که تحت نظر نیروی دریایی سلطنتی این کشور قرار دارد نیز این انفجار را تایید و از کشتی‌ها در منطقه خواست تا احتیاط کنند و اعلام کرد که تحقیقات در این باره ادامه دارد.‎

هرچند رژیم سعودی تلاش کرده این عملیات را کم اهمیت نشان دهد، ولی پیامدهای این اقدام و اقدامات گذشته نشان داد که این رویداد بسیار تاثیرگذار بوده است به حدی که سه روز بعد رسانه‌های بین‌المللی اعلام کردند که فعالیت شرکت‌های خارجی در بنادر سعودی به ویژه بندر جده متوقف شده و مدیران این شرکت‌ها، عربستان را ترک کرده‌اند.

منابع وابسته به مخالفان سعودی نیز اعلام کردند که ریاض از انتشار گزارش‌های مربوط به زیان‌های وارد شده به بندر جده خودداری می‌کند و این گونه وانمود می‌کند که حادثه خارج از بندر بوده و این در حالی است که مالک کشتی منفجر شده بر وقوع حادثه در داخل بندر جده و در زمان تخلیه محموله تاکید کرده است.

ماه گذشته نیز یک شرکت امنیت دریایی اعلام کرد که یک نفتکش که از سوی یونان استفاده می‌شد، با یک مین در بندری سعودی و در نزدیکی مرز با یمن در دریای سرخ برخورد کرده، دچار حادثه شده و به آن خسارت زیادی وارد شده است.

سوم آذر ماه نیز شرکت نفتی «آرامکو» عربستان با یک موشک زمین به زمین «قدس-2 »مورد هدف قرار گرفت که باعث آتش گرفتن یک مخزن نفتی شد.

رزمندگان «جنبش انصارالله» یمن نیز به صراحت مسئولیت این حمله را به‌عهده گرفتند و اعلام کردند که یک فروند موشک قدس-2 را با موفقیت به سوی تأسیسات نفتی آرامکو شلیک کرده‌اند.‎

یکی از مسئولان آرامکو نیز با تایید این عملیات موشکی، اعلام کرد که ایستگاهی که در عملیات موشکی انصارالله مورد هدف قرار گرفت، یکی از 3 ایستگاه توزیع سوخت در شهرهای جده، مکه و ابها بود.

«ترکی المالکی» سخنگوی ائتلاف متجاوز سعودی به یمن نیز با تأیید این حمله تاکید کرد که این حمله، شاهرگ انرژی جهان را هدف قرار داده است.

در همان زمان "یحیی سریع" سخنگوی نیروهای مسلح یمن به شرکت‌های خارجی فعال در عربستان هشدار داد و اعلام کرد، به شهروندان و شرکت‌های خارجی در عربستان سعودی تاکید و توصیه می‌کنیم که عملیات‌ ما ادامه‌دار خواهد بود و توصیه می‌کنیم که از تاسیسات حیاتی مهم که بانک اهداف ماست، دور شوند.

اقدامات موشکی و پهپادی انصارالله و ارتش یمن در پاسخ به جنایات و تجاوزهای همه روزه ائتلاف عربی – آمریکایی به سرکردگی عربستان نشان می‌دهد که یمنی‌ها عزم خود را برای دفع تجاوزات جزم کرده‌اند و در این راه از امکانات محدود خود، به درستی و با دقت فراوان استفاده می‌کنند.

اهمیت بندر جده برای عربستان

جُدّه، یا جِدَّه، مهم‌ترین بندر عربستان سعودی در کنار دریای سرخ است. این شهر یکی از شهرهای تاریخی عربستان است که پیشینه آن به سده‌های پیش از اسلام باز می‌گردد.

در سال 26 قمری «عثمان بن عفان» به درخواست مکیان، جده را بندرگاه مکه ساخت. حضور و استقرار نخستین کنسول انگلستان به سال 1216 قمری در این شهر بندری باز می‌گردد و سپس حضور کنسول‌گری‌های شماری دیگر از کشورهای اروپایی چون روسیه، فرانسه، اتریش، سوئد و نروژ در جده از اهمیت سیاسی این شهر بندری در قرن 13 قمری حکایت دارد.

جده به عروس دریای سرخ شهرت دارد و دروازۀ ورود بیشتر حاجیان حرمین شریفین و از مهم‌ترین کانون‌های بازرگانی عربستان سعودی به شمار می‌رود و با جمعیتی بالغ بر ۳ میلیون نفر پس از ریاض دومین شهر بزرگ این کشور است.

این شهر بزرگ‌ترین قطب صنعتی  کشور عربستان است و به جز تأسیسات تصفیۀ نفت و آب شیرین کن، دارای تولیداتی همچون آهن، فولاد، سنگ مرمر، سیمان، شیشه، کاغذ و پوشاک است. بیش از 70 درصد مواد غذایی مردم عربستان و حاجیان و زائران از بندر جده وارد عربستان می‌شود.

تولیدات فراوان صنعتی از یک‌سو و سهولت واردات و صادرات، کار تجارت را رونقی افزون‌تر در جده بخشیده است.

همچنین گردشگری و توجه به بازدید از شهر جده موجب تأسیس شماری بسیار از هتل‌ها و مهمان‌سراهای ممتاز در این شهر شده است.

شهر جده تا پیش از انتخاب ریاض به عنوان پایتخت، مرکز استقرار و ملاقات مأموران و سفیران خارجی بود. مرکز سازمان کنفرانس اسلامی هم شهر جده است که نشان از اهمیت بالای این شهر دارد.

تاسیس بانک توسعه اسلامی از نهادهای تخصصی سازمان کنفرانس اسلامی در جده از اهمیت دیگر این بندر حکایت دارد.

نتیجه گیری

اقدام چند ماه گذشته رزمندگان یمنی در هدف قرار دادن تاسیسات نفتی، اقتصادی و بندری شهر جده و نتایج آن نشان می‌دهد که جنبش انصارالله یمن به درستی گلوگاه سعودی‌های متجاوز را هدف گرفته‌اند و با فشردن آن می‌توانند به نتایج دلخواه خود که همانا قطع حملات متجاوزان می‌باشد، دست یابند.