تهران- ایرنا- محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران به داده های تجارت بین ایران و اروپا بین سال های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۹ اشاره کرد و گفت که سه کشور اروپایی عضو برجام تعهدات برجامی خود را به شدت نقض کردند.

ظریف با انتشار پیامی در صفحه رسمی توئیتر خود از تاکید بر چندین موضوع در نشست وزیران خارجه اعضای باقیمانده در برجام خبر داد.

وزیر خارجه ایران در پیام توئیتری موارد مطرح شده در نشست خود با وزیران خارجه چین، روسیه، آلمان، فرانسه و انگلیس را این چنین بیان کرد: ۱. آخرین مهلت سه کشور اروپایی عضو برای نجات برجام، ۲. داده های تجارت ۲۰۱۹-۲۰۱۴ ایران و اتحادیه اروپا ثابت می کند سه کشور اروپایی تعهدات برجامی خود را نقض کردند، ۳. سه کشور اروپایی با آمریکا در صدمه جبران ناپذیر به ایرانی ها شریک هستند.

با توجه به اینکه آلمان، انگلیس و فرانسه بدعهدی هایی را در جهت  اجرای تعهدات خود در بازه زمانی مشخص صورت دادند، ظریف نوشت: جدول زمانی برجام (یک مساله) جدانشدنی از توافق است و مذاکره دوباره  امکان پذیر نیست. بحران ها و تسلیحات منطقه ما عمدتا از آمریکا و سه کشور اروپایی نشات گرفته است.

وی ادامه داد که دموکراسی ها نمی توانند نقض مصوبه مجلس را از ایران درخواست کنند.

وزیر خارجه کشورمان افزود: همه باید به برجام بازگردند. زمانی که آمریکا و سه کشور اروپایی به وظایف خود عمل کنند ایران سریعا از اقدامات انجام شده در واکنش به خروج غیر قانونی آمریکا (و نقض عهد آشکار سه کشور اروپایی) رو بر می گرداند. ایرانی ها باید لغو تحریم ها را احساس کنند.   

وزیران امور خارجه عضو برجام امروز در بیانیه‌ای درخصوص برنامه جامع اقدام مشترک اعلام کردند: نشست وزیران خارجه سه دولت / اتحادیه اروپایی + دو (چین، فرانسه، فدراسیون روسیه، بریتانیا، نماینده عالی اتحادیه اروپایی در امور خارجه و سیاست امنیتی) و جمهوری اسلامی ایران، اعضای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، در روز ٢١ دسامبر ٢٠٢٠ (١ دی ١٣٩٩) به صورت مجازی برگزار شد. این نشست به ریاست جوزپ بورل، نماینده عالی اتحادیه برگزار شد.

این بیانیه یادآور شد: اعضای برجام ضمن تاکید دوباره بر تعهدشان جهت حفظ توافق، تلاش‌هایشان در این جهت تصریح کردند. آنها تداوم ضرورت اجرای کامل و موثر برجام توسط همه طرف‌ها و پرداختن به چالش‌های کنونی اجرای [برجام]، از جمله در زمینه عدم اشاعه هسته‌ای و تعهدات رفع تحریمی را مورد بحث و بررسی قرار دادند.

این بیانیه ادامه داد: وزرا بر اهمیت نقش آژانس بین المللی انرژی اتمی به عنوان تنها سازمان بین‌المللی مستقل و بی‌طرف که از طرف شورای امنیت سازمان ملل متحد ماموریت یافته تا بر اجرای تعهدات عدم اشاعه هسته‌ای ذیل برجام نظارت و آنها را راستی‌آزمایی کند، تاکید کردند. آنها بر اهمیت تداوم همکاری توأم با حسن نیت با آژانس تاکید کردند.

این بیانیه تصریح کرد که وزیران امور خارجه عضو برجام یادآورشدند  برجام که توسط قطعنامه ٢٢٣١ (٢٠١۵) شورای امنیت سازمان ملل متحد تأیید شده، همچنان به عنوان عنصری کلیدی در نظام عدم اشاعه هسته‌ای جهانی و یک دستاورد مهم دیپلماسی چند جانبه است که در صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی نقش دارد.