این سیاستمدار ۵۱ ساله از حزب جنبش عدالت، حزب حاکم فعلی پاکستان و از شخصیت های نزدیک به «عمرانخان» نخست وزیر این کشور روز سه شنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا در اسلامآباد گفت: با اشاره به اتحاد پاکستان و چین برای تحکیم مشارکت اقتصادی در قالب طرح "سیپک" گفت: این طرح در کنار برنامه همکاری راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین یک ترکیب فوق العاده برای همکاری مشترک سه کشور مهم منطقه خواهد بود که مسیر ارتباطات منطقهای، مبارزه با فقر، تحکیم تجارت و ایجاد فرصتهای شغلی را هموار خواهد کرد.
نائب رئیس مجلس پاکستان نسبت به تلاش برخی کشورها برای تخریب فضای همکاریهای منطقه و جلوگیری از ایجاد ائتلاف برای ارتباطات منطقهای هشدار داد و افزود: باید جلوی توسعه طلبیها در منطقه به ویژه در شبه قاره را بگیریم تا ضرری به منافع مشترک ما و دستیابی به اهداف توسعه پایدار وارد نشود.
طرح راهبردی کریدور اقتصادی چین- پاکستان موسوم به طرح «سیپَک» (که از حرف اول انگلیسی نام های چین و پاکستان گرفته شده) در ۱۳ نوامبر ۲۰۱۶ همزمان با انتقال یک محموله چینی از طریق خشکی به بندر گوادر پاکستان برای ارسال از طریق دریا به آفریقا و غرب آسیا تا حدودی عملیاتی شد. بقیه پروژههای این طرح هم سال ۲۰۱۷ شروع شد.
احداث شبکههای حمل نقل ریلی و جادهای از شمال شرق پاکستان هم مرز با چین تا جنوب غرب این کشور در بندر گوادر ار مهمترین بخش های طرح کریدور اقتصادی سیپک به عنوان پروژه پرچمدار طرح "یک کمربند، یک جاده" (راه ابریشم سابق) است. همچنین توسعه بندر گوادر پاکستان نیز جزو این طرح است.
این طرح چند میلیارد دلاری باعث پیوند «مستحکم» و «بلندمدت» چین و پاکستان شده است. شروع این پروژه، تمرکز روابط دو کشور را از همکاریهای دفاعی به همکاریهای اقتصادی تغییر داد.
دولت و ملت پاکستان اسرائیل را به رسمیت نمیشناسد
نائب رئیس مجلس ملی پاکستان درباره سازش برخی کشورهای منطقه با رژیم صهیونیستی در منطقه نیز گفت: پارلمان پاکستان همسو با دولت و مردم این کشور مخالفت صریح خود را با به رسمیت شناختن رژیم نامشروع اسرائیل اعلام کرده است.
قاسم خان سوری افزود: اسرائیل یک رژیم نامشروع و غاصب است که سرزمینهای ملت مظلوم فلسطین را غصب کرده و ما هرگز برادران فلسطینی خود را برای مقابله با رژیم اشغالگر قدس تنها نمیگذاریم.
وی در عین حال گفت: هرچند تصمیم برخی کشورها برای سازش با صهیونیستها مربوط به تصمیم مستقل و سیاست خارجی خود آنها است، اما متاسفانه این تصمیم ها نشانه ای از اختلاف افکنی در جامعه جهانی اسلامی است که مانع رسیدگی به سایر دغدغههای امت اسلامی شده است.
نائب رئیس مجلس ملی پاکستان بر لزوم وحدت جهان اسلام برای رسیدگی به چالشهای مشترک از جمله همیاری ملتهای مسلمان تحت ظلم و ستم مانند فلسطین و کشمیر تاکید کرد و گفت: نهادهای بین المللی از جمله سازمان ملل باید به سکوت خود در برابر ظلم علیه ملتهای مظلوم پایان دهند.
گروه دوستی پارلمانی ایران و پاکستان بزرگترین گروه دوستی در مجلس ملی پاکستان
نائب رئیس مجلس ملی پاکستان در پاسخ به سوالی درباره روابط پارلمانی ایران و پاکستان اظهار داشت: پاکستان در مجلس ملی خود یک گروه دوستی با جمهوری اسلامی ایران دارد که بزرگترین گروه دوستی در مجلس به شمار میرود. ما مصمم به تقویت نقش مجالس برای کمک به توسعه روابط دوجانبه و همکاری میان دولتهای دو کشور در حوزههای مختلف هستیم.
وی که خود به شهر "کویته" مرکز ایالت بلوچستان پاکستان به عنوان استان همجوار مرزی جمهوری اسلامی ایران، تعلق دارد و از نزدیک پیگیر موضوعات مرتبط با توسعه همکاریهای تجاری، تقویت زیرساختهای مرزی و کمک به حل موانع در این بخشها است، گفت: ایران و پاکستان متعهد به تقویت همکاریهای مرزی از جمله حصارکشی، احداث بازارچههای مرزی و گسترش مراودات اقتصادی هستند.
این عضو حزب جنبش عدالت، حزب حاکم فعلی پاکستان از تجربه خود در خصوص بازدید از ایران گفت و افزود: عملکرد دولت ایران در غلبه بر چالشها از جمله تحریم و تداوم توسعه و آبادانی کشور قابل تحسین دانست.
سوری با ابراز امیدواری از اینکه تیم جدید کاخ سفید به جای تنش و سیاست قهر، در مسیر صلح منطقهای و جهانی قدم بردارد، گفت: دولت آتی آمریکا باید برای صلح در منطقه و امنیت جهانی نقش آفرینی کند. ما شاهد نابسامانیها در بسیاری از مناطق جهان از جمله سوریه، یمن، عراق، افغانستان، کشمیر و فلسطین هستیم اما این وضعیت باید بهبود پیدا کند.
وی با اعلام اینکه اسلامآباد به شدت مخالف اقدامات قهری و تحریمهای یکجانبه علیه تهران است و از جامعه جهانی خواسته است برای رفع این مشکلات نقش آفرینی کند، گفت: با این وجود مردم ایران در دوران شیوع کرونا با چالش جدی روبرو شدند که البته برقراری تحریمها به درد و رنج دولت و مردم ایران افزود و با این حال ما همچنان شاهد مقاومت مردم و ثابت قدمی آنان در برابر چالشها هستیم.
لزوم تقویت همکاریهای امنیتی ایران و پاکستان
قاسم خان سوری مرزهای طولانی مشترک میان جمهوری اسلامی ایران و پاکستان را از عوامل دوستی پایدار، نزدیکی ملتهای دو کشور و ایجاد فضا برای همکاری بیشتر تفسیر کرد و افزود: دولت عمرانخان تقویت هرچه بیشتر همکاریها با جمهوری اسلامی ایران را در دستور کار دارد و توسعه تعاملات مرزی و بهبود امنیت یکی از مولفههای این همکاری است.
وی ضمن استقبال از بازگشایی دومین مرز رسمی ایران و پاکستان در منطقه ریمدان-گبد گفت: این یک اقدام تاریخی و قابل اطمینان است که منجر به تقویت روابط میان مردم دو کشور، توسعه تجارت، مدیریت تجارت قانونی و کاهش پدیده قاچاق میشود.
نائب رئیس مجلس ملی پاکستان افزود: مرزهای ایران و پاکستان مرز دوستی و صلح است و ما برای تقویت این فضا خواستار تعمیق همکاریها میان نهادهای امنیتی-اطلاعاتی دو کشور همسایه هستیم.
سوری تاکید کرد: توسعه همکاریها میان نیروهای مسلح ایران و پاکستان برای جلوگیری از توطئه طرفهای ثالث اجتنابناپذیر است، زیرا این عناصر همواره درصدد ایجاد سوءتفاهم و اختلاف در منطقه از جمله کشورهای همسایه هستند.
وی که خود به شهر "کویته" مرکز ایالت بلوچستان پاکستان به عنوان استان همجوار مرزی جمهوری اسلامی ایران، تعلق دارد از نزدیک پیگیر موضوعات مرتبط با توسعه همکاریهای تجاری، تقویت زیرساختهای مرزی و کمک به حل موانع در این بخشها است.
قاسم خان طی مصاحبه اختصاصی با خبرنگار ایرنا در اسلامآباد از تحریمهای یکجانبه آمریکا و کارشکنی در مسیر تجارت آزاد میان جمهوری اسلامی ایران و کشورهای مختلف به شدت انتقاد کرد و گفت: اسلامآباد به شدت مخالف اقدامات قهری و تحریمهای یکجانبه علیه تهران است و از جامعه جهانی خواسته تا برای رفع این مشکلات نقش آفرینی کند.
وی اظهار داشت: مردم ایران در دوران شیوع کرونا با چالش جدی روبرو شدند که البته برقراری تحریمها به درد و رنج دولت و مردم ایران افزود با این حال ما شاهد مقاومت این کشور و ثابت قدمی آنان برابر چالشها هستیم.
برجام و لزوم رویکرد صلحجویانه دولت جدید آمریکا
نائب رئیس مجلس ملی پاکستان در خصوص رویکرد دولت آتی آمریکا به ریاست جو بایدن در منطقه گفت: امیدواریم با آمدن بایدن آمریکا به سمت صلح برود نه هدف قرار دادن کشورها.
قاسم خان سوری تاکید کرد: دولت آتی آمریکا باید برای صلح در منطقه و امنیت جهانی نقش آفرینی کند. ما شاهد نابسامانیها در بسیاری از مناطق جهان از جمله سوریه، یمن، عراق، افغانستان، کشمیر و فلسطین هستیم اما این وضعیت باید بهبود پیدا کند.
وی با اشاره به عملیات تروریستی ماه گذشته در تهران که منجر به شهادت مظلومانه دکتر محسن فخریزاده دانشمند برجسته و ممتاز هستهای ایران شد، افزود: این بدترین اقدامی است که ما شاهد آن بودیم، اقدامی که بسیاری از کشورهای جهان به ویژه پاکستان آن را به شدت محکوم کرد.
این سیاستمدار پاکستانی گفت: منطقه ما نیاز مبرم به توسعه و رفاه در کنار صلح و امنیت دارد و معتقدیم که دولت بایدن باید برای ترویج صلح کار کند تا اینکه بخواهد سنتهای قبلی مانند تحریم و تنش را ادامه بدهد.