به گزارش امروز سه شنبه ایرنا، انتشار تصویر یک سرباز استرالیایی که چاقوی خون آلودی را روی گلوی یک کودک افغان گذاشته بود، در حساب کاربری سخنگوی وزارت خارجه چین، باعث تشدید تنشها میان چین و استرالیا از ماه گذشته شده است.
در یاداشت گلوبال تایمز به قلم «کیان فِنگ» مدیر بخش تحقیقاتی موسسه استراتژی ملی دانشگاه شینهوا آمده است: برای نیوزیلند به عنوان عضوی از کشورهای پنج چشم، میانجیگری را میان هم پیمان خود (استرالیا )و چین دشوار کرده است.
در ادامه این گزارش با یادآوری اینکه اختلافات میان دو کشور توسط کانبرا آغاز شده است، می افزاید: استرالیا باید تمام مسئولیت ها را بر عهده بگیرد لذا با توجه به این موضوع نیوزیلند نمی تواند میانجیگری کند.
گلوبال تایمز ادامه داده است: اساسا دیدگاه های ولینگتون و کانبرا در این زمینه یکی است. علاوه بر آن، نخست وزیر نیوزیلند، خانم جاسیندا آردرن، به طور علنی، از استرالیا بدلیل تصویر جنجالی در توییتر حمایت کرده که این موضوع نشان از دوگانگی و استکبار غربی دارد.
اواخر آبان ماه امسال گزارش مستقلی در خصوص جنایات جنگی منتسب به نظامیان استرالیا منتشر شد که در آن تأکید شده بود قتلهای رقابتی و «خونخواهی» در بین نیروهای ویژه استرالیا در افغانستان یک امر عادی بوده است.
در این گزارش آمده، شواهدی موجود است که نشان میدهد ۱۹ نظامی استرالیایی در قتل و کشتار ۳۹ زندانی و غیرنظامی غیرمسلح افغان نقش داشتهاند.
به دنبال این گزارش «جائو لیجیان» سخنگوی وزارت خارجه چین در توییتر نوشت: از قتل شهروندان و زندانیان افغانستانی به دست سربازان استرالیایی متعجب شدم ما شدیداً چنین اقداماتی را محکوم میکنیم و خواستار پاسخگویی آنها هستیم.
حساب کاربری این مقام چینی تصویری از یک نظامی استرالیایی منتشر کرد که چاقویی را بر روی گلوی یک کودک افغان قرار داده بود و در توضیحات عکس به طعنه نوشته شده بود: «نترسید، ما آمدهایم که برای شما صلح به همراه آوریم».
ساعاتی پس از انتشار این پیام توییتری، اسکات موریسون نخست وزیر استرالیا تصریح کرد که کشورش خواستار حذف این تصاویر «کاملاً مشمئز کننده» از صفحه توییتر سخنگوی وزارت خارجه چین است.
نخستوزیر استرالیا ضمن انتقاد از این پیام "جائو لی جیان" تاکید کرد: «این (تصاویر) کاملاً اهانتبار است و به هیچوجه قابل توجیه نیست، دولت چین باید از انتشار چنین پستی شرمسار باشد این اقدام، آنها را در مقابل چشمان جهان خوار میکند».
موریسون سپس درباره عکس منتشر شده از نظامی استرالیایی توضیح داد: «این، تصویری جعلی است و حملهای هولناک به نیروهای دفاعی بزرگ ما و زنان و مردانی است که بیش از یکصد سال است در لباس نظامی خدمت میکنند».
با ادامه تنش در روابط چین و استرالیا وزیر خارجه نیوزیلند از آمادگی کشورش برای میانجیگری بین پکن و کانبرا خبر داد «نانایا ماهوتا» وزیر خارجه نیوزیلند اعلام کرده بود کشورش آماده است بین استرالیا و چین میانجیگری کند تا تنش های تجاری و دیپلماتیک بین دو کشور کاهش یابد.
او گفت: میزبانی اجلاس سران همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوسیه (APEC) در سال ۲۰۲۱ فرصت مناسبی برای نیوزیلند فراهم کرده است تا میان دو طرف میانجیگری کند. با این حال این اقدام به تمایل دو طرف بستگی دارد.