به گزارش ایرنا، قله K۲ معروف به «کوه کوهها» و «قله وحشی» با ارتفاع ۸۶۱۱ متر، دومین قله مرتفع جهان اما دشوارترین آنها برای صعود محسوب میشود. K۲ تنها قله بالای هشت هزار متر جهان است که تا کنون در فصل زمستان صعود نشده است.
درحالی که در طول تاریخ فقط ۳۶۷ نفر به این قله رسیدهاند و ۸۶ نفر هم در این راه جان دادهاند، امسال حدود ۷۰ کوهنورد برای صعود به K۲ برنامهریزی کردهاند.
بسیاری از این افراد تجربه صعود زمستانه به یک قله هشت هزاری یا حتی برخی از آنها تجربه صعود تابستانه به چنین ارتفاعی را هم ندارند و همین موضوع انتقادات زیادی را در جهان کوهنوردی برانگیخته است. منتقدین عقیده دارند که «تجاریسازی» این صعود ممکن است باعث بروز یک فاجعه در این زمستان شود.
اما در میان کسانی که قصد صعود دارند، چند چهره سرشناس هم دیده میشود. نخستین گروه که امید زیادی هم به موفقیت آنها میرود، تیم کوچک اما باتجربه جان اسنوری، محمدعلی سدپارا و ساجد سدپارا است. هر سه نفر سابقه صعود به K۲ را در کارنامه دارند و مدتی است که اقدامات خود را برای صعود آغاز کردهاند. البته پیشبینی میشود که در صورت موفقیت، اقدام آنها با سوالات زیادی روبرو شود زیرا آنها مراحل صعود را در زمانی آغاز کردند که هنوز فصل زمستان به صورت رسمی آغاز نشده بود.
دیگر چهره نامداری که از مدتها پیش اعلام کرده بود که قصد دارد در این زمستان به K۲ برود، نیرمال پورجا است. پورجا پارسال در مدت ۶ ماه و ۶ روز به تمام قلههای هشت هزار متری جهان صعود کرد و یک رکورد شگفتانگیز به ثبت رساند. پیش از آن، بهترین رکورد در این زمینه، صعود به همه قلهها در طول هشت سال بود. توانایی پورجا بر کسی پوشیده نیست اما برخی منتقدین او را متهم کردهاند که قصد دارد کوهنوردانی کمتجربه را با خود همراه کند چون به دنبال درآمدزایی از زمستان K۲ است. البته این کوهنورد نپالی منتقدینش را متهم کرد که در کنار بخاری نشستهاند و او را نقد میکنند. پورجا چند روز پیش جایزه کلنگ طلایی آسیا را به عنوان شرپا برتر سال ۲۰۱۹ کسب کرد.
کالین اُ بِرَدی یکی از اعضای تیم تحت هدایت پورجا خواهد بود. او سابقه ۲ بار رکوردشکنی صعود به هفت قله مرتفع هفت قاره را در کمترین زمان شکست؛ یک بار در ۱۳۹ روز و بار دیگر در ۱۳۱ روز. اُ بِرَدی در سال ۲۰۱۸ به نخستین انسانی تبدیل شد که کل مسافت قطب جنوب را به صورت انفرادی طی کرد. ۱۷۰۰ کیلومتر در ۵۴ روز و بدون کمک و بارگذاری. این کوهنورد آمریکایی عنوان «گرند اسلم کاوشگران» را هم کسب کرده است. این عنوان به کسانی داده میشود که به هفت قله مرتفع هفت قاره صعود و از قطب شمال و جنوب گذر کردهاند.
نخستین کوهنورد زن که اعلام کرد برای صعود به K۲ در زمستان امسال تلاش میکند، ماگدالنا گروژفسکا بود. این ورزشکار لهستانی پیش از این دونده بود و مدال برنز ۴ در ۴۰۰ متر انفرادی قهرمانی جهان را هم در کارنامه دارد. اورست، ماکالو و ماناسلو سه قله هشت هزاری هستند که گروژفسکا پیش از این به آنها صعود کرده و سابقه صعود بدون کپسول اکسیژن به این قلهها را هم دارد. گروژفسکا میخواهد چالشِ سختِ صعود به K۲ را دشوارتر هم کند و بدون اکسیژن کمکی به این قله برسد.
تامارا لانجر هم به تازگی راهی پاکستان شده است تا یک زن دیگر در جمع راهیان K۲ حضور داشته باشد. این کوهنورد ایتالیایی در سال ۲۰۱۶ در تیم چهار نفرهای حضور داشت که برای نخستین صعود زمستانه به قله ۸۱۲۶ متری نانگاپاربات تلاش میکرد. لانجر در ۷۰ متری قله، دیگر نتوانست به صعود ادامه دهد و به پایین برگشت اما همتیمیهای او این صعود زمستانه را با موفقیت به پایان بردند.