تهران- ایرنا- عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه باکو می‌تواند برای بازسازی مناطق آزادشده روی ایران حساب باز کند، گفت: جمهوری اسلامی ایران آماده است تا همگام با مردم جمهوری آذربایجان برای بازسازی شهرهای آزادشده در قره‌باغ اقدام کند.

«روح الله متفکر آزاد» روز جمعه در گفت وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا با اشاره به قرابت های فرهنگی، قومی و دینی بین مردم ایران و مردم جمهوری آذربایجان خاطرنشان کرد: رویکرد سازنده ایران در قبال همسایگان به خصوص آنها که دارای قرابت های فرهنگی بیشتری هستند پررنگ‌تر است و جمهوری اسلامی همواره تلاش کرده که در شرایط سخت به آنها کمک کند.

نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر لزوم تلاش همه کشورها به ویژه همسایگان ارمنستان و جمهوری آذربایجان برای تداوم آتش بس بین این دو کشور تصریح کرد: جمهوری اسلامی آماده است تا همگام با مردم جمهوری آذربایجان برای بازسازی شهرهای آزادشده اقدام کند و باکو هر جا که احساس نیاز کند می‌تواند روی کمک ایران حساب کند.

وی افزود: شرکت های ایرانی در حوزه های مختلف عمرانی، تجاری، کشاورزی، مخابراتی و بسیاری حوزه های دیگر بسیار باتجربه و صاحب فناوری هستند و می‌توانند در تسریع بازسازی مناطق آزاد شده در قره باغ موثر واقع شوند.

عضو هیات رییسه مجلس با بیان اینکه از همکاری های همه جانبه از جمله اقتصادی و تجاری با جمهوری آذربایجان استقبال می‌کنیم، خاطرنشان کرد: تقویت همکاری‌ها باید متوزان و همه جانبه باشد و دولت لازم است در حوزه دیپلماسی اقتصادی هم ورود جدی داشته باشد و بستر را برای حضور شرکت‌ها و بخش خصوصی ایران فراهم کند.

متفکرآزاد خاطرنشان کرد: در سه دهه گذشته از آنجا که جمهوری اسلامی مرزهای مناطق اشغال شده توسط ارمنستان را به رسمیت نمی‌شناخت، فعالیت‌های تجاری، اقتصادی و صنعتی در مناطق مرزی تعطیل شده بود و به طور مثال اگر سدی در این منطقه احداث شده بود بلااستفاده باقی مانده بود.

وی با بیان اینکه بسیاری از ظرفیت های مناطق مرزی با قره باغ به خاطر اشغال آنها در سه دهه گذشته مغفول مانده است، گفت: با بازگشت این مناطق به خاک جمهوری آذربایجان، فعالیت‌ها به نفع هر دو طرف ایرانی و آذری می تواند از سرگرفته شود.

عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مردمان دو طرف رود ارس باید بتوانند از مبادلات تجاری مرزی، گسترش کشاورزی و صنعت و رونق اقتصادی در این منطقه بهره مند شوند و اگر خلاء قانونی در این حوزه وجود داشته باشد، مجلس حاضر است برای اصلاح آن کمک کند و این موضوع باید در قالب لوایحی از طریق دولت به مجلس ارائه شود تا به پیشبرد روابط تهران و باکو کمک کند.

متفکرآزاد افزود: لازم است وزارت خارجه، وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت اقتصاد برای اجرایی شدن موافقتنامه های دوجانبه ایران و جمهوری آذربایجان ورود کنند.

وی با تاکید بر لزوم استفاده از دیپلماسی عمومی و پارلمانی برای نزدیک کردن پارلمان ها و مردم جمهوری آذربایجان و ایران به یکدیگر افزود: مجلس هم باید از ظرفیت دیپلماسی پارلمانی برای بهبود روابط و تمهید شرایط استفاده کند و گروه‌های دوستی پارلمانی می‌توانند در نزدیک کردن دیدگاه های دو کشور به یکدیگر کمک کنند.

به گزارش ایرنا، ۴۳ روز از پاییز امسال (۶ مهر تا ۱۹ آبان) ‌ با درگیری نظامیان جمهوری های آذربایجان و ارمنستان بر سر مناطق مورد مناقشه قره باغ همراه بود که سرانجام با میانجیگری روسیه و انتشار بیانیه مشترک پایان یافت و البته باکو توانست اراضی اشغالی را پس از حدود سه دهه بازپس گیرد.

به گفته الهام علی اف رییس جمهوری آذربایجان بسیاری از مناطق آزاد شده از جمله شهرستان‌های " آق‌دام "، " فضولی "، "جبرایل "، "زنگیلان " و " قبادلی " بطور کامل تخریب شده است؛ از این رو وی برای بازسازی گسترده این مناطق علاوه بر شرکت‌های آذربایجانی از فعالان اقتصادی و شرکت‌های کشورهای دوست نیز دعوت به همکاری کرده است.

وزیر خارجه جمهوری آذربایجان نیز در سفر اخیر خود به ایران گفته بود که مرزهای آذربایجان با ایران، مرز دوستی و توسعه است و بر این باور هستیم که احیای این مرزها می تواند پروژه های همکاری جدیدی برای ۲ کشور ایجاد کند.

با این فراخوان فرصت مناسبی برای شرکت های ایرانی بخصوص در استان‌های همجوار با جمهوری آذربایجان فراهم شده است تا با بهره گیری از اشتراکات زبانی و فرهنگی، برخورداری از نیروی کار ماهر و متخصص و نیز دانش فنی و مهندسی و تجربه‌های موفق در بازسازی مناطق زلزله زده، در زمینه صدور خدمات فنی و مهندسی در حوزه های ساختمانی و راهسازی، توسعه خطوط مخابراتی، برق و گاز و نیز احداث کارخانجات وابسته به صنایع کشاورزی و توسعه روش های نوین کشاورزی در این زمینه مشارکت داشته باشند.

توانمندی شرکت های ایرانی در صدور خدمات فنی و مهندسی بویژه به حدود ۴۰ کشور جهان بخصوص کشورهای همسایه امری اثبات شده به شمار می‌رود و پیمانکاران ایرانی در دو دهه اخیر حضور پررنگی در خاورمیانه و حتی آسیای میانه داشته‌اند که مشارکت در ساخت سد و نیروگاه و همچنین شبکه‌های برق و نیرو از جمله آن است؛ بر اساس آخرین آمارها، ایران سالانه یک میلیارد دلار صادرات خدمات فنی و مهندسی دارد که به گفته وزیر نیرو ۵۷ درصد آن به صنعت آب و برق اختصاص دارد.