به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از روزنامه ال پائیس، در حالی که بیماری همهگیر کووید-۱۹ در نیمه نخست سال جاری (۲۰۲۰) ارسال محموله های نظامی در سراسر جهان را فلج کرده و سطح صادرات تسلیحات دفاعی را از دو میلیارد و ۴۱۳ میلیون یورو در مدت مشابه سال گذشته (۲۰۱۹) به یک میلیارد و ۱۸۹ میلیون یورو در سال جاری کاهش داده است، معاملات انجام شده در اسپانیا در بازه زمانی ماه ژانویه تا ژوئیه (دی تا تیر ۹۹) با افزایش ۶۵۰ درصدی به ۲۲ میلیارد و ۵۴۴ میلیون یورو رسیده است. به طوری که این حجم از فروش از مجموع کل فروش سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ (۲۱ میلیارد و ۴۹۳ میلیون یورو) فراتر رفته است.
به نوشته ال پائیس، از این میان ۷۱.۵ درصد از صادرات تجهیزات نظامی اسپانیا متعلق به کشورهای عضو اتحادیه اروپا و ناتو بوده که در این میان آلمان و فرانسه دو مشتری اصلی تولیدات دفاعی و نظامی اسپانیا هستند.
گفتنی است ۷۴.۴ درصد مجموع فروش اسپانیا مربوط به هواپیماها و تجهیزات آنها بوده که در این میان سنگاپور با خرید یک دستگاه هواپیمای سوخت رسان، دومین مشتری اسپانیا در سال جاری بوده است.
عربستان سعودی نیز با سهم ۳۲.۴ میلیون یورویی از بزرگترین خریداران تجهیزات و تسلیحات نظامی اسپانیا خارج از اتحادیه اروپا و ناتو میباشد. به گزارش ال پائیس بیش از نیمی از ۶۰ میلیون یورو کالای نظامی از قبیل مهمات و مواد منفجره فروخته شده توسط اسپانیا در سال جاری به عربستان سعودی، امارات متحده عربی و مراکش بوده است.
افزون بر اسپانیا، آمریکا، آلمان و انگلیس از سال ۲۰۱۵ همزمان با آغاز جنگ یمن بزرگترین تامین کننده تسلیحات نظامی عربستان سعودی هستند. طبق اعلام انستیتوی تحقیقات بینالمللی صلح استکهلم، آمریکا از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ بزرگترین تأمینکننده تجهیزات نظامی عربستان بوده و ۷۳ درصد واردات سلاحهای این کشور را به خود اختصاص داد.
آلمان نیز در سال ۲۰۱۹ به رغم وجود ممنوعیت صادرات؛ بهطور غیرمستقیم در تحویل تسلیحات به عربستان همکاری کرده است. طبق اعلام وزارت اقتصاد آلمان طی سال گذشته در دو مورد به فرانسه اجازه صادرات تسلیحات تولید آلمان به ارزش کل ۴.۸۷ میلیون یورو را به عربستان داده است
انگلیس از ژانویه سال ۲۰۱۵ تاکنون مجوز فروش ۶.۴ میلیارد پوند سلاح به عربستان را صادر کرده و در آموزش نیروهای سعودی نقش جدی داشته است.
اگر چه شرکت های اسپانیایی، تولیدات خود را عمدتا به کشورهای اتحادیه اروپا و ناتو اختصاص می دهند اما فروش تسلیحات به عربستان و دیگر کشورهایی که در احترام به حقوق بشر بدنام هستند، در سال های اخیر افزایش چشمگیری داشته است. دولت اسپانیا اکنون با فشارهای سازمان های غیر دولتی منتقد با افزایش فروش تسلیحات به کشورهایی ناقض حقوق بشر مانند عربستان قرار دارد.
در تازه ترین مورد «کمیسیون دفاعی کنگره» اسپانیا روز دوشنبه (یکم دی ماه) لغو مجوز فروش سلاح به عربستان و سایر کشورهای منطقه و اعطای کمکهای بشردوستانه به یمن را از دولت خواستار شد.