رسول جلیلی شنبهشب در جلسه رویداد ملی بررسی چالشها و راهکارها در ریزش میوه سیب درختی که به صورت ویدئو کنفرانس با سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی برگزار شد، افزود: هم اکنون ۶۰ هزار هکتار از مجموع ۱۲۰ هزار هکتار باغ های استان به درختان سیب اختصاص دارد که ۵۴ هزار هکتار سطح باغهای سیب مثمر و ۶ هزار هکتار باغ نهال سیب است.
وی در خصوص مدیریت ضایعات محصولات کشاورزی در حوزه سیب، اضافه کرد: با رشد باغهای سیب از دهه ۶۰ در استان صنایع فرآوری و تبدیلی خوبی در این حوزه در استان احداث و فعالیت خود را آغاز کرده است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی گفت: ۱۴ واحد فرآوری و صنایع تبدیلی کنسانتره سیب در استان فعال است که سهم مهمی در اشتغال و ارز آوری برای استان و کشور دارد.
جلیلی با بیان اینکه در حوزه سیب موضوعی تحت عنوان ضایعات نداریم، گفت: ضایعات این میوه تحت عنوان سیب درجه ۳ در بازارها به خصوص در بخش کنسانتره عرضه میشود و در حوزه تولید سیب حتی یک سیب هم از چرخه تولید خارج نمی شود.
وی اظهار داشت: باید با مقاوم سازی ارقام سیب های تولیدی در کشور برای کاهش خسارات و ضایعات در این بخش تلاش شود چرا که بین ۲۵ تا ۳۰ درصد از محصول سیب تولیدی استان سیب درجه ۳ است.
وی گفت: در زمان حاضر متوسط عملکرد تولید ۲۰ تن در هر هکتار است که برای افزایش رقابت پذیری در بازارهای جهانی این میزان باید افزایش یابد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی گفت: هم اکنون کشور چین رتبه اول تولید سیب در دنیا را دارد و میزان عملکرد در هکتار آن ۵۰ تا ۶۰ تن است.
وی نهادینه کردن کشاورزی هوشمند و استفاده از روشهای تحقیقی، ترویجی و آموزشی در این حوزه را یک ضرورت بیان کرد و ادامه داد: مبارزه دقیق با آفات و امراض سیب، مقاوم سازی گونه های کشت شده در استان با توجه به ریزش بالای سیب به دلیل بادهای مدیترانه ای بهاره که از شرق و غرب کشور وارد میشود، ضروری است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی با بیان اینکه باید پژوهشگران و محققان بخش کشاورزی به صورت نظاممند و برنامه ریزی شده وارد بخش کشاورزی شوند، افزود: به دلیل کاهش تعرفه تجاری بین ایران و کشورهای اوراسیا سال گذشته ۷۳۰ هزارتن سیب به خارج از کشور صادر شد که سهم آذربایجان غربی ۵۴۰ هزار تن بود.
وی بیان کرد: امسال تجار با انگیزه بیشتری به حوزه سورت و بسته بندی و نیاز روز بازارهای جهانی نسبت به سالهای گذشته وارد صادرات سیب شدهاند چرا که سال گذشته بازار سیب درختی مطلوب بود.
جلیلی افزود: با روشهای آموزشی و ترویجی در این بخش می توان در کنار تجاری سازی نتیجه مطلوب تری به دست آورد.
به گزارش ایرنا زنجیره سیب در استان از سال گذشته شکل گرفته است و تمامی حوزه های تولید، حمل و نقل، صنایع تبدیلی، سردخانه، تجار همه در این زنجیره سهم قابل توجهی دارند.
پیشینه کشت این محصول به بعد از دهه ۶۰ در استان آذربایجان غربی باز میگردد قبل از آن در شهرستان ارومیه عمده محصول تولید شده انگور بود که به این خاطر به ارومیه شهر انگور نیز گفته می شد. اما بعد از دهه ۶۰ به خصوص دردهه ۷۰ با برداشت آب از منابع آبهای زیرزمینی و علاقمندی باغداران به این بخش کشت و تولید سیب به تدریج جای محصول کم آب بر انگور را گرفت و باغات سیب در استان رونق گرفت.