از آن جایی که امروزه گردو و بادام را به عنوان مهمترین خشکبارهای جهان می‌شناسند؛ افراد زیادی به پرورش نهال گردو و نهال بادام روی آورده‌اند.

هر چند که نحوه نگهداری و باردهی‌ این دو نهال کمی ‌با یکدیگر متفاوت است اما توجه به برخی نکات خاص مانند شرایط آب و هوایی، اقلیم خاکی، شرایط خاص نگهداری و نهالستان مورد جهت خرید نهال تاثیر بسزایی در پرورش نهالی پربار دارد. از مواردی که دراین مقاله آن‌ها را بررسی خواهیم کرد؛ نکاتی است که در پرورش بهترین نهال گردو و ارقام نهال بادام  باید در نظر بگیریم.

ولی قبل از آن بهتر است کمی ‌با شرایط نگهداری و کشت هر نهال گردو آشنا شویم.

شرایط نگهداری و کشت نهال گردو

دو دلیل عمده‌ای که باعث شده کشاورزان به پرورش نهال گردو ترغیب شوند:

۱. عمر بالای باردهی تا حدود ۵۰۰ سال.

۲. عمربالای انبار داری تاحدود یک سال.

ما دراینجا با بررسی انواع نهال‌های گردو و شرایط خاص نگهداری از هر کدام شما را در پرورش بهترین نهال گردو راهنمایی می‌کنیم.

نکاتی که بهتر است قبل از کشت نهال گردو رعایت کنید

اغلب نکته‌هایی که دراین بخش آن‌ها را ذکر می‌کنیم؛ برای تمامی‌نهال‌های گردو کاربرد دارند. با وجود اینکه در ادامه به بررسی کامل‌تری از ۴ نوع نهال گردو می‌پردازیم شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با خرید بهترین نهال گردو به سایت نهالستان ارغوان نهالِ مهندس رسول بابایی مراجعه کنید. تمامی نهال‌های این مجموعه مجوز رسمی، شناسنامه دار و دارای گواهی بهداشت است.

میزان سرمایی که هر نهال گردو آن را پشت سر می‌گذارد؛ تضمینی بر کیفیت گردو است. به همین دلیل اغلب کشاورزان سعی در پرورش نهال گردو در محیط‌های سرد و با آب و هوای مدیترانه‌ای دارند. اغلب نهال‌های گردو دیرگل بوده و مقاومتشان در برابر سرمای دیررس بسیار زیاد است. منظور از سرمای دیررس، سرماییست که تا ماه‌های فروردین ادامه پیدا می‌کند.

از آن جایی که رشد ریشه نهال گردو بسیار زیاد است؛ بهتر است از خاک لومی ‌برای پرورش نهال گردو استفاده کینم. خاک‌های لومی ‌معمولا ‌ترکیبی از شن، سیلیت و رس هستند.

میزان و شدت آبیاری هر درخت گردو را با تخمین هر یک هکتار بین ۷۰۰ الی ۱۰۰۰ مترمکعب اندازه‌گیری می‌کنند.

شیوه آبیاری و کودرسانی در نهال‌هایی که رشد ریشه زیادی دارند؛ اغلب از طریق چال کود انجام می‌شود. چال کود،  چاله‌ای به عمق ۱ متر و عرض ۴۰ سانتی متر در بخش سایه انداز درخت است که آب و کود را ازاین طریق به نهال می‌رسانند.

۴ نوع از بهترین نهال‌های گردو

نهال گردو کاما

از مهمترین ویژگی‌های نهال گردو کاما سطح عملکرد بالا،  محصول دهی بسیار و زودبازده بودن آن است. معمولا از همان سال اول باردهی آن شروع شده و در سال‌ پنجم از هر درخت کاما می‌توان حدود ۲۵ الی ۳۰ کیلو گردو برداشت کرد. عمق ریشه یک متری باعث شده نهال گردو کاما از مقاومت خوبی در برابر آفات و خشکسالی برخوردار باشد.

نهال گردو شبین

بهترین آب و هوا برای این نهال ترکیه‌ای آب و هوای مدیترانه ای و سردسیر است و آبیاری آن هر ۷ الی ۱۰ روز در بخش سایه انداز درخت به شیوه چال‌کود انجام می‌شود.

اغلب گردوهای شبین پوست‌های کاغذی دارند ولی برای داشتن بهترین کیفیت؛ یک هفته قبل از برداشت، نهال را در دمایی بین ۲۷ الی ۳۳ درجه سانتی گراد قرار دهید. با ‌این کار به پر مغز بودن و افزایش چربی آن کمک بسزایی می‌کند. و نکته بسیار مهم در پرورش گردو شبین حساسیت زیاد آن به آفتاب سوختگی است.

نهال گردو سنجو

از ویژگی‌های بارز نهال گردو سنجو می‌توان به ارتفاع کم و کشت متراکم اشاره کرد. با ‌این وجود؛ کیفیت نهایی ‌این نهال به نسبت سایر نهال‌ها حدود ۶۰ درصد ببیشتر است و باردهی آن هم از سال اول شروع می‌شود.

نهال گردو سانلند

از ویژگی‌های‌ این نهال کالیفرنیایی می‌توان به سطح باردهی بالا و پربار بودن آن اشاره کرد. منظور از باردهی بالا میزان برداشت بیشتر از هر درخت نسبت به میانگین کلی است.

زودگل بودن برای نهال گردو سانلند باعث بیماری بلایت گردو می شود که نتیجه آن پوسیدگی مغز گردو است. هیچکدام از عوامل طبیعی به اندازه رطوبت و بارش‌های مدام برای‌ این گیاه در شیوع ‌این بیماری موثر نیست.

نهال بادام؛ انعطاف پذیرترین نهال

توانایی مقابله با شرایط سخت از جمله خاک نامناسب و رطوبت کم باعث شده بادام را یکی از پراهمیت‌ترین محصولات کشاورزی بدانند. نهال بادام‌ دیر گل مناسب آب و هوای سردسیر و نهال بادام زودگل مناسب آب و هوای معتدل و حتی گرمسیری است.

نکته مهمی‌که در کاشت با بذر یا کاشت نهالی باید در نظر گرفت؛  تابش مستقیم نور آفتاب است. اغلب باغداران پیشنهاد می‌کنند؛ درختان بادام برای تغذیه بهتر از نور خورشید، بهتر است در مسیرهای شیب‌دار قرار بگیرند. در ادامه با بررسی دقیق‌تر اقلام نهال‌ بادام  با گونه‌های متفاوت ‌این گیاه و شرایط اقلیمی‌ از هر کدام بهتر آشنا خواهیم شد.

ارقام  نهال ‌های بادام و شرایط نگهداری

نهال بادام آذر

این نهال جزء نهال‌های پیوندی، بسیار پربازده همراه با شکوفه‌های صورتی و اسپویر است که عمر مفید آن به ۴۰ سال می‌رسد.

* بادام‌های شیرین اغلب شکوفه‌های صورتی و بادام‌های تلخ اغلب شکوفه‌های سفید دارند.

*اسپویر بودن یک نوع شکل قرارگیری میوه ها بر روی شاخه‌های اصلی و فرعی است بطوریکه روی هر شاخه و برگه امکان رویش میوه وجود دارد.

شیوه آبیاری این نهال در سال اول هفته‌ای یک بار و در سال‌های بعدی به دو الی ۴ هفته یک بار کاهش می‌یابد؛ باردهی آن از سال سوم شروع و در سال پنجم به توجیه اقتصادی می‌رسد.

از مهمترین آفاتی که ‌این نهال را تهدید می‌کند آفت سرشاخه خوار بادام و مغزخوار بادام است.

نهال بادام شکوفه

جزء نهال‌های سردسیری است. اگر نیاز سرمایی نهال برطرف نشود محصول نهایی کیفیت مطلوبی نخواهد داشت. بین ۱۵۰ الی ۲۴۰ روز پس از رشد؛ بادام به مرحله برداشت می‌رسد. ارتفاع درخت اغلب تا ۴ متر هم می‌رسد و عمر اقتصادی آن ها بین ۳۵ الی ۴۵ سال است.

از ویژگی‌های بسیار بارز ‌این نهال می‌توان به پوسته سخت، عملکرد زیاد و باروری ناسازگار اشاره کرد. هر بادام بین ۵۵ الی ۶۰ درصد مغز دارد ولی درصد دوقلویی بودن مغز آن ها بسیار کم و در حدود ۲ درصد است.

منبع: با مشارکت سایت نهالستان | ایرنا مسئولیتی در خصوص محتوای این خبر یا آگهی تبلیغاتی ندارد