به گزارش خبرنگار قضایی ایرنا، جعفر کوشا روز دوشنبه در نشست خبری ضمن گرامیداشت ایام فاطمیه و سالروز شهادت حاج قاسم سلیمانی افزود: امیدوارم در این ایام بتوانیم پاسدار ارزشهای اسلامی باشیم و بتوانیم با دفاع خوب از شهادت ایشان پاسداری کنیم.
وی ادامه داد: آزمون وکالت قرار بود ٢٨ آذر ماه برگزار شود اما به دلیل شرایط کرونایی به تعویق افتاد.
کوشا اظهار داشت: همه تلاش کانونهای وکلا این است که آزمون در بهترین و سالم ترین شرایط ممکن برگزار شود و متولی برگزاری آزمون وکالت سازمان سنجش آموزش کشور است.
وی خاطرنشان کرد: هر سال کمیته تعیین ظرفیت متشکل از روسای کانونهای هر استان، رئیس دادگستری استان و رئیس دادگاه استان با توجه به امکانات و ضوابط تعیین می شود.
کوشا گفت: دغدغه ما افزایش ظرفیت متناسب با امکانات است و شرایط باید منطقی باشد تا وکیل باسواد و مجرب بتواند از حقوق موکلان دفاع کند.
رئیس اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران (اسکودا) با اشاره به تعامل با قوای سه گانه افزود: مهمترین قوه برای تعامل با وکلا، قوه قضاییه است و اشتراکاتی با قوه قضاییه داریم و البته همیشه گله مند هستیم و همواره همکاری آنها با ما خیلی روشن نیست.
کوشا درباره اشتراکات وکلا با قوه قضاییه گفت: قوه قضاییه مستقل است و ما هم مستقل هستیم؛ همانگونه که قضات، دادگاه و قوه قضاییه باید مستقل باشند، وکیل هم باید مستقل باشد.
وی ادامه داد: استقلال به معنای دفاع از حقوق مردم است و ما هیچ گاه مسأله استقلال را با هیچ طریقی معامله نمیکنیم و خط قرمز ما استقلال است.
رئیس اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران (اسکودا) اضافه کرد: نکته دیگر اشتراک در موضوع دفاع است. قوه قضاییه میخواهد از حقوق عامه دفاع کند و حقوق دفاعی وکیل هم باید مورد احترام قرار گیرد.
کوشا درباره نظارت بر وکلا گفت: یکی دیگر از وجه اشتراکات قوه قضاییه و وکلا، ضرورت نظارت بر وکلا است و همواره در ارکان نهاد وکالت نظارت از طریق کمیسیون های نظارت و دادسرای انتظامی وکلا اعمال می شود بنابراین دغدغه نظارت مشترک است اما وکلا، خودانتظامی و خودنظارتی را قبول داریم و از قوه قضاییه خواهش داریم به جای ایجاد تشکیلات در قوه قضاییه برای نظارت بر وکلا، نهاد وکالت را برای نظارت پشتیبانی، حمایت و تشویق کنند زیرا شأن خود را می دانیم و با وکلای متخلف برخورد می کنیم.
رئیس اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران یادآور شد: در زمان ریاست مرحوم آیت الله شاهرودی آیین نامه ای نوشته شد اما به دلیل آنکه خلاف بود آن آییننامه حذف شد اخیرا دوباره در این دوره آیین نامه اصلاح کانون وکلا در دستور کار قرار گرفته است.
کوشا تصریح کرد: با اصلاح آیین نامه مشکلی نداریم و خود آیین نامه پیشنهادی به معاون حقوقی قوه قضاییه ارائه کردیم و طبق قانون آییننامهای که تهیه شد، اگر قوه قضاییه مواردی دارند باید برای اصلاح به کانونها برگردانند تا اصلاح کنیم زیرا دخل و تصرف در آیین نامه خلاف قانون است چندین مرتبه از ریاست محترم قوه قضاییه درخواست ملاقات داشته ایم اما هنوز موفق نشده ایم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ابلاغ و لازم الاجرا شدن سند تحول قضایی گفت: این سند تحول در گام دوم انقلاب، گام خوب و روبه جلو است و در این سند براساس اصل ١۵۶ قانون اساسی ماموریتهای قوه قضاییه به هفت ماموریت تقسیم شده است.
کوشا ادامه داد: گفته شده در تدوین این سند از نظر افراد خبره استفاده شده است؛ ضمن تمجید از تدوین این سند اما استفاده از صاحب نظران مهم است؛ در این خصوص از نظرات کانونهای وکلا استفاده نشده است.
رئیس اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران اظهارداشت: مسأله اساسی این است که قوه قضاییه اصل ۶١ قانون اساسی را در نظر بگیرد زیرا خروجی قوه قضاییه در دادگاه ها قرار دارد و اگر قوه بتواند در دادگاه ها و دادسراها رضایت مردم را افزایش دهد نیازی به تدوین اسناد نیست.
کوشا تصریح کرد: با قوه قضاییه باید تعامل و ارتباط خوبی داشته باشیم زیرا قوه قضاییه و دادگستری خانه دوم خود می دانیم.
وی با اشاره به همکاری کانون های وکلای دادگستری با قوه مجریه گفت: در کمیسیون تدوین لوایح قوه مجریه شرکت میکنیم و ارتباط خوبی داریم.
کوشا اضافه کرد: اخیرا طرحی از سوی قوه قضاییه در کمیسیون تدوین لوایح دولت در حال بررسی است که طبق قانون دفاتر وکلا باید کاربری اداری داشته باشد این در حالیست که اولا این لایحه ماهیت قضایی ندارد و دوم اینکه وکیل طبق پروانه وکالت حتی می تواند از منزل ارائه دهنده خدمات عمومی باشد.
رئیس اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری ایران ضمن اشاره به همکاری کانون با قوه مقننه گفت: در مجلس چندین دغدغه داریم؛ کمیسیون ها طرح هایی را مطرح کردند که حلقه های آزادی و استقلال وکلا را تنگ تر می کند در حالی که انتظار داریم به سوی آزادی و استقلال وکلا پیش بروند.
وی اضافه کرد: اکنون نمایندگان طرحی در کمیسیون ویژه جهش تولید مطرح کردند و حرفه وکلا را در زمره کسب و کار تلقی کردند در حالی که سوال من از نمایندگان مجلس این است که آیا وکیل کسب و کار میکند؟ شان وکیل در فصل اقتصادی قانون اساسی نیامده است وکیل براساس سوگندی که میخورد پروانه میگیرد تا از حقوق موکل خود دفاع کند آیا صنوف قسم میخورند؟ جز نمایندگان مجلس، قاضی پزشک، رئیس جمهور و وکیل هیچ کسبه ای قسم نمیخورد.
رئیس اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران اظهارداشت: آمادگی کامل برای اظهار نظر کارشناسانه داریم و امیدواریم با مجلس تعامل کنیم تا این طرح ها به خوبی تدوین شود.
کوشا در پاسخ به سوالی درباره شفافسازی کانون وکلا و اظهارات سخنگوی قوه قضاییه مبنی بر عدم شفافیت در کانون ها گفت: ما از قوه قضاییه میخواهیم اگر جایی شفافیت وجود ندارد به ما اعلام کند تا آن را اصلاح کنیم قانون میگوید پیشنهاد باید از سوی کانون باشد.
وی ادامه داد: قانون هرچه قدیمی تر باشد باز هم باید اجرا شود اگر گفته میشود درصورت عدم شفافیت قوه قضاییه وارد میدان عمل میشود این به معنای دخالت است به ما بگویند کجای قانون مشکل دارد تا آن را اصلاح کنیم نهاد وکالت خود از همه موضوعات با خبر است و تشخیص میدهد که چه چیزی باید اصلاح شود.
رئیس اتحادیه سراسری کانون وکلای دادگستری تصریح کرد: پر کردن خلاءها باید از طریق قانونی باشد و در قانون مرجع پیشنهاد دهنده و تصویب کننده متفاوت از یکدیگر هستند بنابراین مرز ما در دموکراسی قانون است.