به گزارش ایرنا، گرمسار غربیترین شهرستان استان سمنان و دارای وسعت پنج هزار و ۱۸۲ کیلومتر مربع و جمعیتی حدود ۷۰ هزار نفر است، این شهرستان از شمال به دماوند، از غرب به ورامین، از شرق به شهرستان آرادان و از جنوب به کویر مرکزی و استان قم محدود میشود و در ۱۱۰ کیلومتری مرکز استان سمنان واقع است.
به گفته مردم شهرستان گرمسار آلودگی هوا به دلیل وجود برخی واحدهای صنعتی آلاینده، همجواری با پایتخت کشور و معضل گرد و غبار مشکلاتی را برایشان ایجاد کرده است که در ۲ سال اخیر با اجرای طرحهای مقابله با بیابانزایی و ممانعت از استقرار و توسعه واحدهای صنعتی آلاینده و ایجاد تکلیف برای واحدهای آلاینده برای رفع آلایندگی، اقدام های خوبی انجام شده است.
به گفته کارشناسان امر، شهرستان گرمسار با داشتن ۲۸۴ هزار و ۷۰۰ هکتار اراضی کویری یکی از مناطقی است که هر سال با وزش بادهای موسمی ۱۲۰ روزه دچار مشکلات فراوانی میشود و اجرای عملیات مهار شنهای روان با هماهنگی دفتر امور بیابان سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری نقش مؤثری در کاهش مشکلات داشته است.
از ۲۸۴ هزار و ۷۰۰ هکتار اراضی کویری شهرستان گرمسار، ۱۵ هزار هکتار مربوط به اراضی بحرانی درجه یک و بقیه مساحت مربوط به اراضی بحرانی درجه ۲ است که سال گذشته قبل از اجرای عملیات مهار شنهای روان و ذرات بیش از ۴۵۰ میکروگرم بر متر مکعب گرد و غبار در روزهای طوفانی گزارش شد و بیشترین غلظت ذرات گرد و غبار در این شهرستان یکهزار و ۶۰۰ میکروگرم بر مترمکعب گزارش شد که ۱۰ برابر بیشتر از حد بحرانی بود، اما اکنون وضعیت با اجرای طرحهای بیابانزدایی بهبود یافته است.
گرمسار درگیر کانون فرسایش بادی و حرکت ماسههای روان
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گرمسار گفت: حدود ۲۸۱ هزار هکتار از عرصه های بیابانی استان سمنان متعلق به شهرستان گرمسار است و ۱۵ هزار هکتار از این محدوده جزو کانون فرسایش بادی است و طرح پژوهشی مالچ پوشالی در این منطقه در حال اجرا است.
اسماعیل عرب معصومی در گفت و گو با ایرنا، ابراز داشت: طرح پژوهشی مالچ پوشالی برای اولین بار در کشور در محدوده کانون فرسایش بادی این شهرستان استان سمنان برای مقابله با بیابانزایی در حال اجرا است.
وی ادامه داد: طرح پژوهشی مالچ پوشالی با اعتباری بین ۵۰۰ میلیون تا یک میلیارد ریال به صورت بادشکن غیرزنده خطی در وسعت ۴۰ کیلومتر در حال اجرا است.
وی بیان کرد: طرح پژوهشی مالچ پوشالی برای اولین بار در جهان در چین اجرا شد که موفقیت آمیز بود و انتظار میرود در محدوده کانون فرسایش بادی گرمسار استان سمنان نیز این موفقیت آمیز باشد.
عرب معصومی اظهار داشت: طرح مالچ پوشالی با مشارکت دانشکده منابع طبیعی تهران و سازمان جنگلها و مراتع و آبخیزداری کشور در منطقه ایستگاه کویر، از کانونهای فرسایش بادی شهرستان گرمسار، در حال انجام است.
عرب معصومی خاطرنشان کرد: طرح پژوهشی مالچ پوشالی با بقایای باقیمانده شالیزارهای برنج، چوبپنبه و نی انجام میشود و برای دستیابی به نتیجه در این پژوهش حداقل ۲ سال فرصت نیاز است.
وی اضافه کرد: بعد از گذشت ۲ سال مالچها بررسی میشود تا مشخص شود کدام مالچ در منطقه گرمسار نتیجه مطلوب داده است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گرمسار گفت: منطقهای که برای اجرای طرح پژوهشی مالچ پوشالی در نظر گرفته شد در معرض بادهای موسمی غربی قرار دارد که گاهی اوقات سرعت باد در این منطقه به ۷۰ کیلومتر بر ساعت میرسد، در مسیر این جریان بادی روستاها، مکان ها، مزارع کشاورزی و جاده ابریشم سنگفرش قرار دارد که نفوذ گرد و غبار یک تهدید محسوب میشود.
وی خاطرنشان کرد: نفوذ گرد و غبار این منطقه کویری در گرمسار تهدیدی برای هوای مناطق همجوار این منطقه است که طرح ایجاد بادشکن غیرزنده مالچ پوشالی به عنوان راهکار مهار آسیب و بحران های ناشی از فرسایش بادی و ایجاد گرد و غبار مطرح است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گرمسار گفت: طرح پژوهشی بادشکن مصنوعی با بهره گیری از پوشال برنج و چوب پنبه و نی اقدامی پژوهشی مهمی در مهار ریزگردها است.
وی یادآور شد: عملیات مهار شن های روان به روش پاشش مالچ ریگی در ایستگاه کویر گرمسار به صورت آزمایشی در سال گذشته نیز انجام شد.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گرمسار تصریح کرد: عملیات مالچپاشی از طریق روشهای متناسب و سازگار با طبیعت از اقدامات ارزندهای که پیشبینی میشود نقشی مهم در مهار حرکت ماسههای روان داشته باشد.
آلایندگی زیست محیطی واحدهای صنعتی گرمسار جدی است
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان سمنان گفت: آلایندگی زیست محیطی واحدهای صنعتی گرمسار جدی است و باید با اتخاذ تصمیمی راهبردی و همافزایی دستگاههای اجرایی مرتبط برای رفع آلایندگی اقدام شود.
امیر عبدوس در گفت و گو با ایرنا، ابراز داشت: از جمله واحدهای آلاینده واحدهای تصفیه دوم روغن به روش اسیدی است و اکنون ۳۵ واحد تصفیه دوم روغن در استان سمنان وجود دارد از این تعداد ۲ واحد تغییر روش در تصفیه روغن داده و ۲ واحد دیگر در حال تغییر روش است.
عبدوس اضافه کرد: تمرکز واحدهای تصفیه دوم روغن در شهرستان گرمسار و موقعیت جغرافیایی این شهرستان موجب میشود تا رفع آلایندگی زیست محیطی در واحدهای صنعتی گرمسار مورد توجه قرار بگیرد.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان سمنان تصریح کرد: ۳۴ واحد تصفیه دوم روغن در گرمسار و یک واحد در شهرستان سرخه وجود دارد.
وی ادامه داد: تصفیه روغن به روش اسیدی به دلیل آلایندگی از سال ۱۳۹۵ از سوی سازمان حفاظت محیط زیست منسوخ و تصفیه دوم روغن به روش تقطیری جایگزین شد.
وی بیان کرد: استان سمنان از لحاظ تعداد واحدهای تصفیه دوم روغن به روش اسیدی رتبه اول را در کشور دارد و در هیچ استانی از سال ۱۳۹۵ به بعد مجوز فعالیت برای واحدهای تصفیه دوم روغن به روش اسیدی صادر نشده است.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان سمنان خاطرنشان کرد: واحدهای تصفیه دوم روغن به روش اسیدی به دلیل تولید لجنهای اسیدی و هیدروکربنها دارای آلایندگی زیادی هستند و برای رفع این مخاطره باید بخشهای مختلف همراهی کنند.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان سمنان خاطرنشان کرد: واحدهای تصفیه دوم روغن به روش اسیدی به دلیل تولید لجنهای اسیدی و هیدروکربنها دارای آلایندگی زیادی هستند و برای رفع این مخاطره باید بخشهای مختلف همراهی کنند.
عبدوس تصریح کرد: محیط زیست از طریق پایش و شناسایی واحدهای آلاینده به عنوان ابزار بازدارنده به دنبال جلوگیری از ادامه روند آلایندگی واحدهای صنعتی است.
به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان، بر اساس تبصره یک ماده ۳۸ قانون مالیات بر ارزش افزوده، واحدهای تولیدی آلاینده محیط زیست که استانداردها و ضوابط حفاظت از محیط زیست را رعایت نمی کنند، به تشخیص و اعلام سازمان حفاظت محیط زیست، مشمول پرداخت یک درصد از قیمت فروش خود به عنوان عوارض آلایندگی می شوند که یک درصد فروش جریمهای سنگین و گاه بیشتر از سود واحد صنعتی است.
وی بیان کرد: شرط خروج از پرداخت عوارض آلایندگی دستیابی به استانداردهای زیست محیطی با ایجاد و راه اندازی سامانه های کنترل آلودگی، بهینه سازی سوخت مصرفی، راه اندازی تصفیه خانه یا استفاده از فیلترهای خروجی دودکش صنایع و مدیریت پسماند است و این شرایط تا زمانی که توسط واحدهای صنعتی رعایت شود، واحد پاک بوده و در صورت اجرایی نشدن استانداردهای مربوط، با معرفی نام واحد به سازمان امور مالیاتی از دوره مالیاتی بعد مشمول پرداخت عوارض آلایندگی به میزان یک درصد فروش میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: عوارض آلایندگی هر ساله به منظور اجرا در سال آینده به تشخیص اداره کل حفاظت محیط زیست به اداره کل امور مالیاتی ارسال می شود و جرائم پس از دریافت، به حساب دهیاریها و شهرداریها به منظور استفاده در مصارف محیط زیستی پرداخت میشود.
توسعه صنایع پاک در گرمسار دنبال میشود
فرماندار گرمسار در گفت و گو با ایرنا ابراز داشت: برای جلوگیری از آلایندگی زیست محیطی در این شهرستان بر اساس مصوبههای کمسیون هوای پاک اجازه استقرار واحدهای تولیدی آلاینده در گرمسار صادر نمیشود.
سعید متقی ابراز داشت: در شهرستان گرمسار برای جلوگیری از آلایندگی هوا سه راهبرد مهم شامل ممانعت از طرح توسعه واحدهای آلاینده، ممانعت از استقرار واحدهای آلاینده و ایجاد تکلیف برای تغییر روش تولید برای واحدهای آلاینده دنبال میشود.
وی بیان کرد: در سالهای اخیر تلاش میشود با ممانعت از استقرار صنایع آلاینده، توسعه صنایع پاک در شهرستان گرمسار مورد توجه قرار بگیرد.
فرماندار گرمسار خاطرنشان کرد: رویکرد و افق تعریف شده برای شهرستان گرمسار این است که واحدهای تصفیه دوم روغن به روش اسیدی به سمت اصلاح و تغییر روش بروند تا چرخه تولید در این شهرستان پاک شود.
هوا و محیط زیست پاک غنیمتی ارزشمند است که حفظ این غنیمتها سلامت جامعه و آیندهای پویا و شکوفا را رقم میزند و باید به عنوان یک مسوولیت اجتماعی آحاد جامعه در حفظ آن کوشا باشند و قلبمان برای حفظ محیط زیست بتپد و منتظر اعمال قانون و جبر برای رعایت نکات زیست محیطی نباشیم.