پکن-ایرنا- در حالی که گزارش ها نشان می دهددرآمریکا، رییس جمهوری آینده این کشور به دنبال تشکیل اتحاد های قوی تری علیه چین است، رهبران چین و روسیه اعلام کردند روابط آنها به هیچ وجه شکننده نیست و به دنبال تقویت اتحاد دوجانبه هستند موضوعی که کارشناسان از آن به عنوان پیامی واضح برای واشنگتن یاد می کنند.

به گزارش ایرنا، «ضرورت اتحاد چین و روسیه» بخشی از اظهارات «شی جین پینگ» رییس جمهوری خلق چین و « ولادیمیر پوتین» رییس جمهور روسیه در تازه ترین گفت و گوی تلفنی است که به اعتقاد بسیاری از ناظران پیام روشنی برای « جوبایدن» رییس جمهوری آینده آمریکا است که بزودی قدرت را در آن کشور در اختیار می گیرد.

اظهارات طرفین درتازه ترین گفت و گوی تلفنی آنها پیش از سال نو میلادی نشان می دهد که نه تنها کاهش و یا قطع ارتباطی رخ نخواهد داد بلکه دو طرف مصمم هستند مناسباتشان را در عرصه های مختلف بخصوص در برابر آمریکا تقویت کنند.

هر دو طرف بر این نکته تاکید کرده اند که روابط آنها به رغم همه فراز و فرودها قوی خواهد ماند و دو کشور هرگز دچار شکاف نخواهند شد. در ایالات متحده ، اما رئیس جمهوری جدید می گوید که به دنبال تشکیل «ائتلاف های قوی تر» علیه چین است.

رئیس جمهوری چین در سخنانی به همتای روسی خود که حاوی علایمی آشکار به امریکا است اعلام کرد که روابط پکن و مسکو قوی است، روابط بین چین و روسیه را هیچ کشور ثالثی نمی تواند قطع کند و مناسبات در هر شکل از بحران های بین المللی قابلیت رشد خواهد داشت و مقاوم خواهد بود. 

در مقابل رئیس جمهوری روسیه هم گفته است که روابط بین چین و روسیه «از استقلال بالایی برخوردار است» این اظهارات نشان می دهد روابط بین دو کشور باز هم تقویت خواهد شد درواقع  برای طرفین مهم نیست که دولت های آمریکا از چه سیاست هایی برای مقابله با دیگران استفاده می کنند.

برایند اظهارات رهبران دو کشور این است که روابط چین و روسیه تحت تأثیر تحولات بین المللی یا دخالت عوامل دیگر نیست تقویت همکاری راهبردی میان دو کشور می تواند تلاش های تفرقه افکنانه را خنثی کرده و به طور موثر در برابر دست هایی که برای شکاف اندازی تلاش می کنند، مقاومت نشان دهد چین هم صراحتا اعلام کرده مایل است بدون شک و تردید مشارکت راهبردی جامع همکاری بین چین و روسیه را در دوره جدید ارتقا دهد.

به نظر می رسد چین در تلاش است تا قبل از برگزاری مراسم تحلیف بایدن در ماه آینده میلادی، روابط را با دیگر کشورها تقویت کند و نمونه آن تلاش برای پایان مذاکرات مربوط به توافقنامه سرمایه گذاری بین چین و اتحادیه اروپا است که حالا بیشتر اعضای اروپایی از آن حمایت می کنند. 

روزنامه «ساوث چاینا مورنینگ پست» در این باره می نویسد: مقامات ارشد چین در هفته های اخیر پس از اعمال تحریم های واشنگتن، با کشورهای جنوب شرقی آسیا و اروپا وارد رایزنی های گسترده شده اند و درحال بازدیدهای متقابل هستند و قول داده شده است که روابط میان طرفین تقویت شود همزمان تلاش هایی در آمریکا صورت می گیرد تا علیه پکن و مسکو سختگیری ها بیشتر شود. 

امروز بایدن خواستار ائتلاف های قوی تر با "شرکا و متحدان همفکر" علیه چین در جبهه های تجاری و اقتصادی است او روابط با چین را مهم می داند اما درمورد امنیت در منطقه اقیانوس آرام سخن به میان آورد و موضوع حقوق بشر در چین را مطرح کرد، چنین اظهاراتی از سوی وی طبیعتا می تواند به معنای استمرار فشارها علیه چین باشد. 

اما رهبران روسیه و چین دیدگاهی متفاوت دارند آنها می گویند هر بحرانی باعث تقویت روابط چین و روسیه می شود از جمله شیوع ویروس کرونا باعث شد تا همکاری های دو طرف افزایش یابد و سطح دوستی آنها ارتقای یابد.

«آندره دنیسوف» سفیر روسیه در چین روز سه شنبه در یک مصاحبه مطبوعاتی گفت: روابط دو همسایه به اندازه کافی قوی هست که تاب مقاومت در برابر هرگونه نفوذ «عوامل خارجی» از جمله دولت جدید ایالات متحده را داشته باشد.

او به خبرنگاران در پکن گفت: دو کشور وارد همکاری مشترک راهبردی هماهنگ شده اند و هیچ عامل خارجی نمی تواند بر روابط دو جانبه تأثیر بگذارد. البته باید دید آیا آمریکا در موضوع روابط با چین و روسیه «موضع منطقی تری» می گیرد و یا سیاست دیگری دنبال می شود. 

دنیسوف گفت: ما منتظر هستیم تا دولت جدید در آمریکا سکان قدرت را در اختیار بگیرد. ما امیدواریم که دولت جدید ایالات متحده برخورد منطقی تری نسبت به چین و روسیه داشته باشد ، اما این تنها یک امید است و  تحقق آن به حرکت بعدی دولت آمریکا بستگی دارد.

«لی لیفان» عضو آکادمی علوم اجتماعی شهر شانگهای چین هم می گوید: هر دو کشور می توانند همکاری هایی در بخش های بین المللی و همچنین در قلمرو نسل پنجم پرسرعت اینترنت، داده های بزرگ ، هوش مصنوعی ، انرژی پاک و هوافضا به شکلی بسیار قوی داشته باشند. اما فروش تسلیحات از روسیه به هند با نظرداشت تقابل مرزی چین و هند باعث نگرانی در پکن شده است.

لی گفت: همکاری نظامی طرفین باید بیشتر تقویت شود. در حال حاضر چین و روسیه همکاری نسبتاً کمی در زمینه صرفه جویی در انرژی و کاهش آلاینده ها دارند این موضوعات بخش های بالقوه ای برای رشد محسوب می شود. 

«جانگ شین» ،دانشیار روابط بین الملل دانشگاه نورمال شرق در چین گفت: در بخش نظامی روابط با احتیاط بیشتری دنبال می شود، اما هر دو می توانند سیاست های هماهنگ تری در عرصه بین المللی داشته باشند زیرا غرب تلاش کرده است تا منطق و پایداری روابط چین و روسیه را زیر سوال ببرد چنین انتقادهایی همچنین اثرات سویی به همراه داشته است لذا چین و روسیه باید برای مقابله با چنین آثار زیانباری همکاری کنند.

«لی یونگویی» محقق ارشد مطالعات اروپا در آکادمی علوم اجتماعی چین بر این باور است که اعتماد سیاسی پکن و مسکو با ثبات است و دو طرف دارای ظرفیت های بالای همکاری هستند و به رغم شیوع کرونا این مناسبات رشد کرده است.

او می گوید: راه ابریشم،آسیای مرکزی و طرح های انتقال انرژی و گاز طبیعی مایع از جمله بخش های دیگری است که درهایشان به روی همکاری طرفین بازتر خواهد شد.