به گزارش روز چهارشنبه ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، واکسن ضدکرونای شرکت مادرنا، دومین واکسن بعد از واکسن شرکت فایزر است که در آمریکا تایید شده است، اما شرایط نگهداری آنها و همچنین فاصله زمانی تزریق دومین دوز به هر فرد در این دو واکسن با هم تفاوت دارد.
این دو واکسن تا حد زیادی مشابه هم هستند. این شباهتها عبارتند از:
دادهها نشان میدهد که هر دو بین ۹۴ تا ۹۵ درصد موثر هستند؛
هر دو به تزریق دو دوز نیاز دارند؛
در این دو واکسن ویروس زنده وجود ندارد؛
هیچ یک از آنها بر دی ان ای بدن تأثیر نمیگذارد؛
عوارض جانبی گزارش شده برای هر دو شامل تب خفیف، سردرد، خستگی، درد در محل تزریق تقریباً یکسان است؛
هر دو از فناوری جدید واکسن به نام mRNA استفاده میکنند.
دکتر جیمز کاترل، متخصص بیماریهای عفونی در مرکز پزشکی ساوثوسترن در این خصوص گفت: «mRNA دستورالعملی است که در یک بسته لیپیدی کوچک قرار داده شده و در قالب واکسن به بدن تزریق میشود. این mRNA به سلول شما وارد میشود و سپس به سلول میآموزد که چگونه پروتئین ویروس را ایجاد کند تا بتواند پاسخ ایمنی ایجاد کند.»
چندین تفاوت بین واکسن فایزر و مادرنا وجود دارد:
جدول زمانی دوز: دومین دوز واکسن فایزر سه هفته (۲۱ روز) پس از تزریق اولیه باید انجام شود. این در حالی است که دوز دوم واکسن شرکت مدرنا چهار هفته (۲۸ روز) بعد باید تزریق شود؛
محدودیت سنی: واکسن فایزر برای افراد ۱۶ سال به بالا مجوز استفاده داده شده است؛ در حالی که واکسن مدرنا، برای افراد ۱۸ سال به بالا در دسترس خواهد بود؛
ذخیرهسازی: واکسن شرکت فایزر باید در دمای فوقالعاده سرد (۱۱۲- تا ۷۶- درجه فارنهایت) نگهداری شود. این در حالی است که واکسن شرکت مدرنا در دمای نزدیکتر به محیط (۵- تا ۱۳- درجه فارنهایت) قابل نگهداری است.
کاترل افزود: «mRNA به تنهایی در دمای اتاق چندان پایدار نیست. هنگامیکه آن را از فریزر خارج کرده و در یخچال قرار دادید، واکسن فایزر فقط برای مدت پنج روز پایدار است. اما واکسن مدرنا براساس اطلاعاتی که این شرکت منتشر کرده بهنظر میرسد حدود ۳۰ روز در یخچال دوام داشته باشد.
کاترل همچنین اظهار داشت: «آنها نانوذرات لیپیدی را برای محافظت از mRNA بهکار گرفتهاند، یک نوع بسته نانومقیاس که به محافظت از mRNA کمک میکند. چیزی در مورد واکسن مدرنا وجود دارد که به احتمال زیاد چگونگی ایجاد نانوذره لیپید است که به آن اجازه میدهد برای مدت طولانیتری پایدارتر باشد.»
کارشناسان معتقدند؛ واکسنهای شرکت فایزر به بیمارستانهای بزرگتر با ظرفیت فریزرهای بالا ارسال میشوند. در حالیکه واکسنهای مدرنا به کلینیکها و بیمارستانهای کوچکتر که ظرفیت ذخیرهسازی یکسان ندارند، خواهد رفت.