شیراز-ایرنا- مسوولان استان فارس برای تامین روغن خوراکی مورد نیاز مردم و جبران کمبود این محصول در بازار، ظرفیت‌های داخلی این استان را به کار گرفتند.

مدتی است که روغن خوراکی در کشور و به تبع آن در استان فارس کمیاب و دلیل آن وقفه در واردات روغن خام به کشور اعلام شده است اما با تامین روغن خام مورد نیاز، کارخانه‌های تصفیه و بسته‌بندی روغن در تلاش هستند تا این کمبود را رفع کنند.
از آنجا که سهمیه روغن اختصاص داده شده به استان فارس پاسخگوی نیاز استان نبود، مسوولان فارس ظرفیت کارخانه روغن نباتی نرگس شیراز را به کار گرفتند تا بتوانند نیاز استان را تامین کنند.

معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت فارس

معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت فارس در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: مسوولان استان فارس از جمله استاندار و معاونان این سازمان، پیگیری‌های زیادی را در سطح ملی انجام داده اند تا توانستند مقداری روغن خام برای کارخانه نرگس شیراز تامین کنند.
محمودزاده افزود: کارخانه روغن نرگس شیراز یک کارخانه نیمه فعال بود که تولید این کارخانه بیشتر به بخش صنف و صنعت اختصاص داشت، اما مسائل و مشکلات به وجود آمده در بخش روغن خوراکی باعث شد نشست‌های مستمری تشکیل و در نهایت خط تولید کارخانه نرگس به خط تولید خانوار تبدیل شد.
وی ادامه داد: از هفته‌های گذشته، کارخانه نرگس شیراز در خط تولید خانوار قرار گرفت و غیر از سهمیه‌هایی که از کارخانه‌های استان‌های دیگر وارد فارس می‌شود، برند نرگس شیراز نیز به این چرخه اضافه شده تا کمبودها جبران شود.

معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت فارس اظهار داشت: سرانه مصرف روغن خوراکی توسط مردم در ایران حدود ۱۹ کیلوگرم در سال است که این سرانه در دنیا بین ۱۲ تا ۱۳ کیلوگرم در سال است.
محمودزاده اضافه کرد: با توجه به ضریب جمعیتی در استان فارس، روزانه حدود ۲۷۰ تن روغن نیاز داریم اما وقفه‌ای که در توزیع روغن در کشور ایجاد شد، مشکلاتی در این حوزه به وجود آورد.
وی بیان داشت: مسوولان استان فارس و کشور در تلاش هستند تا حجم زیادی از روغن خام ترخیص و در اختیار کارخانه‌ها قرار گیرد که این اقدام در حال رخ دادن است و از سوی دیگر مردم هم باید همکاری کنند تا آرامش در بازار روغن خوراکی برقرار شود.
مدیر تحقیقات کارخانه روغن نباتی نرگس شیراز نیز امروز (دهم دی ماه ۹۹) در این زمینه بیان کرد: این کارخانه از سال ۱۳۳۰ خورشیدی با عنوان کارخانه پنبه پاک کنی احداث شد و پس از آن با توجه به امکان استخراج روغن از دانه‌های پنبه به سمت تولید روغن رفت.
مسعود نوروزی افزود: در گذشته مردم چندان راغب به مصرف روغن نباتی نبودند و سعی می‌کردند روغن حیوانی مصرف کنند اما به تدریج مصرف روغن‌های نباتی جا افتاد.
وی ادامه داد: با افزایش گرایش مردم به سمت مصرف این روغن‌ها به طور طبیعی تقاضا برای تولید روغن افزایش پیدا کرد و کارخانه نرگس شیراز با یک خط تصفیه و بسته‌بندی روغن خوراکی فعالیت خود را آغاز کرد.

مدیر تحقیقات کارخانه روغن نباتی نرگس شیراز افزود: به تدریج ظرفیت تولید این کارخانه افزایش پیدا کرد و به تولید ۳۰۰ تن در روز رسید.
به گفته نوروزی، در حال حاضر ظرفیت اسمی این کارخانه ۳۰۰ تن در روز است اما با توجه به کمبود روغن خام امکان تولید بیش از ۱۰۰ تا ۱۵۰ تن در روز وجود ندارد.
وی ادامه داد: با توجه به مشکلات اخیر که در خصوص تامین روغن مورد نیاز مردم به وجود آمد، کارخانه روغن نباتی نرگس شیراز که در پنج سال گذشته در حوزه صنف و صنعت فعالیت می‌کرد، مبادرت به فعال کردن خط مصرف خانوار کرد.
این مقام مسوول بیان کرد: راه‌اندازی خط تولید روغن خوراکی مصرف خانوار، انرژی زیادی از ما گرفت اما خوشبختانه در حال حاضر ۲ خط تولیدی در این زمینه فعال است و نیاز استان را تامین می‌کند.
نوروزی اظهار داشت: در حال حاضر بطری مورد نیاز برای بسته‌بندی روغن خانوار نیز توسط خود کارخانه تولید می‌شود.
وی اضافه کرد: هم اینک ظرفیت تولید روغن برای مصرف خانوار در کارخانه نرگس شیراز، ۶۰ تن در روز است و در تلاش هستیم تا این میزان را به ۱۰۰ تا ۱۵۰ تن در روز افزایش دهیم.

مدیر تحقیقات کارخانه روغن نباتی شیراز همچنین به مشکلات تامین روغن خام اشاره و بیان کرد: بیش از ۹۵ درصد روغن خام وارداتی است و مشکلات تحریمی باعث شده امکان نقل و انتقال پول و انجام واردات وجود نداشته باشد.
نوروزی افزود: وارد کنندگان روغن در حال حاضر قادر به تامین روغن خام از خارج نیستند و خود دولت به طرق مختلف در حال وارد کردن روغن خام است.

نوید انتقال کامل کارخانه روغن نباتی شیراز در چهار سال آینده

مدیر تحقیقات کارخانه روغن نباتی نرگس شیراز همچنین در مورد انتقال این کارخانه به خارج از شهر گفت: به دنبال جابه جایی کارخانه هستیم و زمینی در منطقه ویژه اقتصادی شیراز با هزینه ۸۰ میلیارد ریال خریداری کرده‌ایم.
نوروزی افزود: طرح جابه جایی کارخانه تهیه شده، اقدامات اولیه آن صورت گرفته است و به زودی عملیات احداث ساختمان اداری آن آغاز می‌شود.
وی با اشاره به اینکه طرح جابه جایی این کارخانه را به شورای اسلامی شهر و شهرداری شیراز نیز ارائه کرده‌ایم، بیان داشت: با حفظ اشتغال کارگران به تدریج نسبت به انتقال کارخانه به منطقه ویژه اقتصادی شیراز اقدام خواهیم کرد و پیش‌بینی صورت گرفته برای انتقال کامل کارخانه چهار سال است.
مدیر تحقیقات کارخانه روغن نباتی نرگس شیراز اضافه کرد: این کارخانه قدیمی و بسیاری از تجهیزات آن قابلیت جابه جایی ندارد و با توجه به تغییرات صورت گرفته در نرخ ارز و تحریم‌هایی که با آن مواجه هستیم، این کار اندکی دشوار شده است.

مدیر تحقیقات کارخانه روغن نباتی نرگس شیراز گفت: با انتقال کارخانه به منطقه ویژه اقتصادی شیراز به فناوری روز نیاز داریم و در تلاش هستیم تا ظرفیت تولید کارخانه افزایش دهیم.

نوروزی ادامه داد: در حال حاضر حدود ۲۰۰ نفر در کارخانه روغن نباتی شیراز مشغول به کار هستند و برخی امور مربوط به بسته‌بندی روغن به پیمانکاران واگذار شده است.

وی افزود: تمام تلاش هیات مدیره کارخانه روغن نباتی نرگس شیراز بر این است که این کارخانه همچنان پابرجا بماند.

مدیر تحقیقات کارخانه روغن نباتی نرگس شیرازدر مورد تعیین تکلیف زمین فعلی این کارخانه نیز بیان کرد: زمین این کارخانه حدود ۹.۲ هکتار است که بخش‌های مربوط به سازمان اوقاف و امور خیریه، بنیاد مستضعفان و خود کارخانه مشخص است.