فاروق سخنور روز چهارشنبه در جلسه بررسی مشکلات شهرک صنعتی مهاباد اظهار داشت: از چند سال قبل فاضلاب این شهرک که دارای آلودگی است به صورت غیراصولی دفع میشود که مسوولان آن در این خصوص اقدامی انجام نمیدادند.
وی اضافه کرد: با توجه به اهمیت زیست محیطی این موضوع و احتمال آلوده شدن منابع آبی روستاهای اطراف این شهرک، محیط زیست مهاباد از شهرک صنعتی در دادگاه شکایت کرد و این پرونده اکنون در شعبه دوم دادیاری ارومیه در دست بررسی است.
رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد با اشاره به اینکه واحدهای شهرک صنعتی طبق قانون باید قبل از هدایت فاضلاب به تصفیه خانه آن را پیش تصفیه کنند گفت: چهار واحد صنعتی در این شهرک نیز به دلیل نصب نکردن پیشتصفیه و رهاکردن فاضلاب با آلودگی بیشتر از استاندارد، اخطاریه دریافت کردند.
وی افزود: هم اکنون بخش زیادی از فاضلاب واحدهای شهرک صنعتی بدون تصفیه اصولی از طریق زهکشها به مناطق پایین دست شهر منتقل شده و باعث آلودگی خاک، هوا و آبهای سطحی پایین دست شهرک می شود.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی آذربایجانغربی نیز در این جلسه گفت: تصفیه خانه فاضلاب شهرک صنعتی مهاباد با حجم ۳۰۰ متر مکعب در شبانه روز فعالیت میکند اما با افزایش تعداد واحدهای صنعتی این شهرک این حجم جوابگوی فاضلاب شهرک نیست.
حسن حاتمی افزود: برای رفع این مشکل مدول دوم تصفیهخانه شهرک صنعتی مهاباد در دست مطالعه است که پس از پایان مطالعات روند احداث آن با اعتبارات استانی شروع میشود و ظرف یک سال آینده مورد بهرهبرداری قرار میگیرد.
وی اظهار داشت: یکی از برنامههای کوتاه مدت شهرک تا قبل از راهاندازی فاز دوم تصفیهخانه، لایروبی زهکشها و نصب سیستم پیشتصفیه در واحدهای این شهرک صنعتی است.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی آذربایجانغربی در خصوص توسعه شهرک صنعتی مهاباد نیز گفت: هم اکنون ۴.۵ هکتار زمین در مجاورت شهرک صنعتی مهاباد خریداری شده و عملیات زیرساخت و لولهکشی آب آن نیز انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از شهرکهای صنعتی در جنوب آذربایجانغربی با مشکل کمبود زمین روبرو هستند اضافه کرد: در آینده نزدیک پس از تکمیل زیرساختهای شهرک صنعتی مهاباد، روند واگذاری قطعات آن به سرمایهگذاران جدید شروع خواهد شد.
سرپرست فرمانداری مهاباد هم گفت: هر چند توسعه و فعالیت واحدهای تولیدی بویژه در شرایط کنونی برای ما از اهمیت ویژهای برخوردار است اما نباید محیط زیست را فدای توسعه کرد.
عارف خدرلو افزود: واحدهای تولیدی فعال در شهرک صنعتی باید واحد پیشتصفیه را راهاندازی کنند و از ورود فاضلاب تصفیه نشده به محیط اطراف این شهرک جلوگیری شود.
وی اضافه کرد: اگر فاضلاب شهرک صنعتی به صورت اصولی تصفیه و هدایت نشود احتمال دارد منابع ابی زیرزمینی این منطقه را نیز آلوده کرده و زیان های جبران ناپذیری به محیط زیست وارد سازد.
شهرک صنعتی مهاباد در ۱۸ کیلومتری شمال این شهر در مسیر مهاباد - میاندوآب قرار دارد و دارای ۱۱۵ واحد صنعتی بوده که از این تعداد ۸۰ واحد فعال و نیمهفعال است، این شهرک در فاصله بسیار کمی با روستای "ترشکان" و فاصله ۲ کیلومتری با شهر ۳۰ هزار نفری "گوکتپه" مهاباد قرار دارد.
عملیات احداث شهرک صنعتی مهاباد که از مصوبات سفر رهبر معظم انقلاب به آذربایجانغربی در سال ۱۳۷۵ است در زمینی به مساحت ۵۶ هکتار در سالهای ۱۳۷۶ و ۱۳۷۷ شروع و سال گذشته در قالب طرح توسعه، چهار هکتار دیگر به مساحت آن افزوده شد.
این شهرک صنعتی دارای یک تصفیهخانه کوچک با ظرفیت تصفیه ۳۰۰ متر مکعب فاضلاب در شبانهروز بوده در حالی که میزان فاضلاب تولید شده در آن چند برابر بیشتر از این حجم است و فاضلابی که به صورت ناقص تصفیه شده به سمت زهکشهای پایین دست شهرک جاری میشود.
هر سال با شروع فصل گرما و فعالیت شدن واحدهای مختلف در این شهرک، فاضلابی که به صورت ناقص تصفیه و وارد زهکشهای حاشیه جاده اصلی مهاباد- میاندوآب میشود، باعث ایجاد بوی بسیار نامطبوع شده و در این روزهای کرونایی اهالی شهر گوکتپه و چند روستایی که پساب فاضلاب شهرک صنعتی از محدوده روستا و زمینهای زراعی و باغی آنان عبور میکند را آزار میدهد.