اصفهان- ایرنا- افتتاح ۹ طرح زیرساختی انتقال و شبکه توزیع برق در اصفهان به دستور رئیس جمهوری با وجود تحریمها علیه کشورمان، گامی ارزشمند و تاثیرگذار در تامین این انرژی ضروری است که با تلاش و تدبیر و برنامه ریزی در راستای تحقق جهش و رونق تولید گام برداشته شده است.

به گزارش ایرنا، دولت یازدهم و دوازدهم برای ایجاد و بهبود زیرساخت‌های آب و برق از همان ابتدا برنامه ریزی کرد و اقدامات مناسبی انجام داد که به افزایش طرح‌های زیربنایی و اصلی این صنعت منجر شده است.

به باور دولتمردان توسعه بدون توجه به تامین زیرساخت‌های تامین انرژی دست نیافتنی است و به همین دلیل طرح‌ها بخصوص در بخش تولید و توزیع برق با شتاب بیشتری پیش رفت.

بررسی‌ها نشان می‌دهد در بخش تولید برق و نیروگاه‌های حرارتی از سال ۵۷ و بعد از پیروزی انقلاب تا سال ۹۲‌ حدود ۶۲ هزار مگاوات ظرفیت جدید ایجاد شده و به دیگر سخن بطور متوسط سالانه یکهزار و ۷۷۰ مگاوات ظرفیت جدید در این سال‌ها ایجاد شده است.  

از نیمه سال ۹۲ تا نیمه ۱۴۰۰ که پایان دولت تدبیر و امید است پیش‌بینی می‌شود ۲۰ هزار مگاوات ظرفیت جدید به ۶۲ هزار مگاوات اضافه شود که به معنای متوسط سالانه ۲ هزار و ۵۰۰ مگاوات است.

تامین ۶۰ درصد برق کشور بوسیله بخش خصوصی

از سوی دیگر ۶۰ درصد مجموع انرژی برق کشور به وسیله نیروگاه‌های بخش خصوصی تامین‌ می‌شود و حمایت گسترده وزارت نیز از فعالان این حوزه همچنان ادامه دارد، گامی مهمی که در این دولت برداشته شده است.

تولید نیروگاه‌های خورشیدی و تجدیدپذیر فعال در نقاط مختلف کشور به ۸۰۰ مگاوات رسیده و سیاست‌ وزارت نیرو فرهنگ‌سازی استفاده از این نیروگاه‌ها در مصرف خانگی و نصب بر پشت‌بام‌هاست و در این راستا حمایت‌هایی می‌شود.

اکنون سرانه ظرفیت تولید برق به ازای هر ایرانی با رسیدن ظرفیت نیروگاهی کشور به ۸۳ هزار و ۳۵۰ مگاوات در سال گذشته، برای نخستین بار به هزار وات افزایش پیدا کرده است.

سال گذشته ۲ هزار و ۸۵۰ مگاوات نیروگاه جدید شامل نیروگاه‌های حرارتی، تولید پراکنده و تجدیدپذیر وارد مدار شد و ظرفیت نیروگاهی کشور به ۸۳ هزار و ۳۵۰ مگاوات رسید، به این ترتیب قدرت سرانه نصب شده کشور به یک هزار وات به ازای هر نفر افزایش یافت که این شاخص، فاکتور ملموسی در رشد، توسعه و رفاه اجتماعی است.

با وجود تحریم‌های ظالمانه و شرایط دشوار بین المللی، با توجه به قابلیت‌ها و توانمندی‌های متخصصان صنعت برق در ساخت داخل واحدهای نیروگاه‌های کشور حتی در سال گذشته بیشترین ظرفیت جدید نیروگاه‌های حرارتی طی دولت‌های یازدهم و دوازدهم به میزان دو هزار و ۲۵۱ مگاوات احداث شد که در سال‌های پیشتر بی‌سابقه است.

افزایش تولید برق کشور به ۳۳۴۸ مگاوات

پارسال بیشترین ظرفیت تولید به میزان سه هزار و ۳۴۸ مگاوات محقق شد، افزایش ظرفیت تولید برق از شهریورماه ۱۳۹۲ تا پایان سال یک هزار و ۶۲ مگاوات بود که ۸۰۲ مگاوات از این ظرفیت در نیروگاه‌های حرارتی و ۲۶۰ مگاوات نیز در نیروگاه‌های برق‌آبی ایجاد شد. این رقم در سال ۱۳۹۳ به دو هزار و ۸۶۹ مگاوات افزایش یافت.

میزان افزایش ظرفیت نصب شده در نیروگاه‌های حرارتی، برق‌آبی، تولید پراکنده و تجدیدپذیر و همچنین اقدامات مرتبط با ارتقای عملکرد و رفع محدودیت‌های حرارتی، در سال ۱۳۹۴ به میزان ۹۴۳ مگاوات و در سال ۱۳۹۵ سه هزار و ۶۳ مگاوات بود و این درحالی است که افزایش ظرفیت نیروگاهی کشور در سال ۹۶، ۹۷ و ۹۸ به ترتیب ۲۵۶۶، ۱۸۲۴ و ۳۳۴۸ مگاوات گزارش شد.

اقدام و کوشش دولت در تامین آب و برق بویژه در سال گذشته و امسال قوت گرفت و در قالب پویش #هر_هفته_الف_ب_ایران پیش رفت، در قالب این پویش که رضا اردکانیان وزیر نیرو برای افتتاح هفتگی طرح‌های بزرگ و مهم صنعت آب و برق مطرح کرد ۲۲۷ پروژه با ۳۳ هزار میلیارد تومان اعتبار تا پایان سال ۱۳۹۸ در ۳۱ استان کشور به بهره‌برداری رسید.

پویش هرهفته_الف_ب_ایران  اقدام مناسب دولت در حوزه انرژی

این پویش که سال گذشته با وجود تحریم های ظالمانه جمهوری اسلامی به خوبی اجرا و در هر استان هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری شد، سال جاری نیز با ۲۵۰ طرح و هزینه ۵۰ هزار میلیارد تومان در ۳۱ استان کشور تا پایان سال اجرا می‌شود.
یکی از اهداف «پویش هرهفته_الف_ب_ایران» تعامل دو سویه با جامعه برای ارائه عملکرد، همکاری و بازخورد و استفاده از نظرات ارزشمند و مدیریت توام عرضه و تقاضاست.

در همین پیوند سی و نهمین برنامه افتتاح جشن تولید و سی و چهارمین هفته پویش هر هفته #الف_ب_ایران با مراسم بهره‌برداری از ۲۶ پروژه صنعت آب و برق با ارزشی بیش از ۲۷ هزار میلیارد ریال روز گذشته(پنجشنبه) با حضور ویدئوکنفرانسی رییس جمهوری آغاز شد.

اعتبار این طرح‌ها ۲ هزار و ۷۶۱ میلیارد تومان در چهار استان آذربایجان‌غربی، اردبیل، اصفهان و مازندران بود.

از ۲۶ پروژه‌ای که در دستور کار دیروز پویش الف_ب_ایران قرار گرفت، چهار پروژه در استان آذربایجان‌غربی، سه پروژه در اردبیل، ۹ پروژه در اصفهان و ۱۰ پروژه در استان مازندران بهره برداری شد.

"سد کانی‌سیب" با ۲۲۰ میلیون مترمکعب حجم مخزن و اعتباری بالغ بر ۵۰۰ میلیارد تومان پروژه‌ آبی در استان آذربایجان‌غربی، پروژه آبیاری و زهکشی کرم‌آباد، پروژه احداث و آب‌اندازی شبکه آبیاری و زهکشی ارس غربی با هدف امکان بهره‌برداری و آب اندازی از هشت هزار و ۴۰۰ هکتار اراضی منطقه، بهره برداری از سه پروژه تامین برق در شهرهای نمین، بیله‌سوار و پنج روستای استان اردبیل با هدف کمک به تامین نیاز مصرف انرژی مشترکان، افزایش پایداری شبکه انتقال، بهبود کیفیت برق و کاهش تلفات در استان اردبیل از طرحهای برق‌ابی بود که بهره برداری از آن آغاز شد.

علاوه بر این پروژه‌ها در استان مازندران هم پنج نیروگاه مقیاس کوچک و سه پروژه تامین برق با هدف کمک به تامین نیاز مصرف انرژی مشترکان، افزایش پایداری شبکه انتقال، بهبود کیفیت برق و کاهش تلفات بهره برداری شد.

آب رسانی به ۵۷ روستا، و افتتاح ۹ پروژه زیربنایی برق در استان اصفهان متشکل از ایستگاه‌های توزیع، اتصالات فوق توزیع، اتصالات انتقال و نیروگاه مقیاس کوچک از دیگر طرح‌های افتتاح شده بود.

رئیس جمهوری: ۲۰۱ سد به یادگار می‌گذاریم

رئیس جمهوری روز گذشته در آیین بهره‌برداری از طرح‌های ملی وزارت نیرو خاطرنشان کرد: روزی که دولت کار خود را آغاز کرد ما ۱۴۴ سد در کشور داشتیم و روزی که خداحافظی می‌کنیم ۲۰۱ سد به یادگار می‌گذاریم، ۵۷ سد در این هشت سال به افتتاح می‌رسد که امروز چهل و هشتمین سد افتتاح شد و باید بقیه را تا پایان دولت تکمیل کنیم.

حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی افزود: در حوزه شبکه آبیاری، دولت در هشت سال اخیر، ۳۳۳ هزار هکتار شبکه آبیاری و زهکشی مرحله یک و دو که مربوط به وزارت نیروست را احداث کرد که رقم بسیار بزرگی در تاریخ ایران است. ضمن اینکه ۵۶ تصفیه خانه آب شهری و ۱۰۱ تصفیه خانه فاضلاب تا پایان دولت به بهره برداری می‌رسد.

وی با بیان اینکه قدم‌های بسیار خوبی در مسیر تامین آب و برق مردم برداشته شد از وزارت نیرو، شرکت‌های خصوصی و مهندسان جوان کشور تقدیر کرد و گفت: ما امروز دو عرصه در برابر خودمان داریم و هر دو عرصه برای ما مهم هستند؛ یکی عرصه مقاومت در برابر جنگ اقتصادی است که از سال ۹۷ به ما تحمیل کردند.

وزیر نیرو  نیز در این مراسم گفت: جمعیت بهره‌مند روستایی دارای دسترسی به آب سالم و پایدار با احتساب ۹۰۰ هزار نفر پیش از دولت تدبیر و امید تا پایان دولت دوازدهم به ۱۰.۲ میلیون نفر خواهد رسید.

رضا اردکانیان اظهارداشت: تا امروز با احتساب روستاهایی که هم اینک دسترسی به آب سالم و پایدار خواهند یافت، به  ۱۱ هزار ۹۶۲ روستا آبرسانی شده است.

وی با بیان اینکه بیش از هشت میلیون نفر شبکه آب شرب سالم و پایدار روستایی دسترسی دارند، تصریح کرد: تا پایان دولت دوازدهم این رقم به ۹.۳ میلیون نفر افزایش خواهد یافت.

۸ طرح زیربنایی برق و یک نیروگاه هدیه دولت به اصفهان

اعتبار این طرح‌ها حدود ٨٠٠ میلیارد تومان اعلام شده و پروژه‌ها شامل ایستگاه‌های توزیع، اتصالات فوق توزیع، اتصالات انتقال و یک نیروگاه مقیاس کوچک است.

ایستگاه ۴۰۰ به ۶۳ کیلوولت هسنیجه(از توابع مهردشت شهر علویجه در شمال غربی استان)، ایستگاه ۲۳۰ به ۶۳ کیلوولت شهرستان لنجان، ایستگاه سیار ۶۳ کیلوولت شهر گز، ایستگاه سیار ۶۳ کیلوولت شهرک صنعتی بزرگ اصفهان از جمله این طرح‌هاست.

بخشی از اتصالات فوق توزیع پست کهندژ، اتصالات انتقال پست هسنیجه، اتصالات انتقال لنجان و بخشی از اتصالات فوق توزیع پست لنجان دیگر طرح‌ها را شامل می‌شود.

پست ۴٠٠ به ۶۳ کیلوولت هسنیجه

این پست با اعتباری معادل ۳۲۰ میلیارد تومان در زمینی به مساحت ١٩ هکتار با ۲ قسمت ۴٠٠ و ۶٣ کیلوولت در مجاورت شهرک بزرگ صنعتی اصفهان یکی از پروژه‌های مهم و زیربنایی صنعت برق است.

این پست یکی از پنج پستی است که با اعتبار بانک توسعه اسلامی و با هدف افزایش پایداری شبکه سراسری، کاهش افت ولتاژ مصارف صنعتی، تامین دیماند(تقاضای برق) مصرفی متقاضیان و مشترکان منطقه شمال اصفهان و افزایش قابلیت اطمینان برق رسانی به مشترکان به بهره برداری رسید.

ظرفیت پست لنجان ۳۲۰ مگاولت آمپر است در این پروژه که در مساحتی بالغ بر ۶.۲۵ هکتار در غرب اصفهان و در مجاورت شهرک صنعتی فولاد احداث شده ۲۸۰ میلیارد تومان هزینه شد.

این پست با هدف افزایش پایداری شبکه و تامین دیماند مصرف متقاضیان و مشترکان منطقه مرکزی اصفهان و تغذیه پست‌های ۶۳ فولاد آلیاژی، نوید منگنز، فولاد سپهر، شهرک فولاد، خمیر و کاغذ اترک، آجر نسوز آذر و زرین خودرو احداث شد و قابلیت اطمینان برق رسانی و تامین برق شهرک‌های صنعتی مجاور را دارد.
اعتبار بهره برداری از پست سیار شهر شهر گز در شمال اصفهان ۱۰ میلیارد تومان اعلام شده و قابلیت تامین برق مشترکان صنعتی کشاورزی تجاری و خانگی را دارا خواهد بود.

پست شهرک بزرگ صنعتی اصفهان و رفع نیاز افزایش تقاضا

با توجه به نیاز روز افزون استفاده از انرژی برق به خصوص در بخش صنعت و شهرک‌های صنعتی، تقاضای افزایش خرید بار مصرفی در شهرک بزرگ صنعتی اصفهان وجود داشت و بهره‌برداری از این طرح که برای آن ۱۰ میلیارد تومان هزینه شد قادر خواهد بود نیاز این بخش را مرتفع کند.

همچنین پروژه‌های اتصالات فوق توزیع با هدف تامین برق و قابلیت مانور و پایداری شبکه برق احداث شده است.

باید بدانیم که نیروی برق آبی گسترده‌ترین شکل استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر محسوب می شود، این نوع نیروگاه‌ها در مقیاس بزرگ بیشتر از ۱۰ مگاوات در اطراف سدها  و نیروگاه‌های کوچک کمتر از ۱۰ مگاوات در مسیر رودخانه ها احداث می‌شود.

البته نیروگاه‌های مقیاس کوچک تنها در نیروگاه‌های برق آبی خلاصه نمی‌شود بلکه دارای انواع دیگری مانند نیروگاه‌های خورشیدی، بادی و گازی است.

نیروگاه کوچک اصفهان نماد همکاری بخش خصوصی و شرکت خارجی

در همین راستا دهمین نیروگاه مقیاس کوچک این خطه به صورت ویدئو کنفرانس با دستور رییس جمهوری همزمان با طرح‌های مشابه در دیگر استان‌ها در قالب پویش « #هر_هفته_الف_ب_ایران » افتتاح شد.

هزینه ساخت این نیروگاه ۱۰ مگاواتی بالغ بر ۱۱۲ میلیارد تومان و با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی اعلام شده است.

عملیات ساختمانی نیروگاه مذکور از سال ۹۰ و در حوالی شهرک امیرکبیر آغاز شد و در سال ۹۳ به اتمام رسید و  با اتمام ساختمان طرح یاد شده خرید ماشین‌آلات نیروگاه با عقد قرارداد با بانک مربوطه جهت تأمین منابع مالی انجام و اجرای شبکه گازرسانی به طول سه کیلومتر و احداث ایستگاه گاز پنج هزار متر مکعبی آغاز شد.

اجرای شبکه دو مداره هوایی به طول سه هزار و ۲۰۰ متر از این نیروگاه تا پست ۶۳ به ۲۰ کیلو ولت امیرکبیر در سال ۹۸ انجام شد و در نهایت دیزل ژنراتورها هفته گذشته نصب و راه اندازی شد و پلمب کنتور در همان زمان انجام گرفت.

ژنراتورهای آلمانی در دیار نصف جهان

ماشین‌آلات نیروگاه  شامل پنج دستگاه دیزل ژنراتور گازسوز از شرکت آلمانی MTU است و  هم اینک ۱۰ نفر به طور مستقیم و پنج نفر به طور مستقیم در این نیروگاه مشغول به کار شده‌اند.

معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی در حاشیه افتتاح این طرح‌ها در گفت و گو با ایرنا اظهارداشت: افزایش ظرفیت تامین برق، فضا را باز می‌کند تا صنایع کشور بتوانند بیش از پیش رشد کنند.

همایون حائری افزود: امروز ٧۶۵ مگاولت آمپر ظرفیت جدید ترانس در استان اصفهان وارد مدار شد که بیشتر آن با هدف تامین برق شهرکهای صنعتی است.

وی اضافه کرد: از این میزان ۴٠٠ مگاولت آمپر در پست ۴٠٠ کیلوولت هسنیجه به عنوان یکی از پروژه‌های مهم و زیربنایی صنعت برق با دستور رییس جمهوری افتتاح شد.

معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی خاطرنشان کرد: با خدمات و تلاش‌های شرکت توزیع برق منطقه‌ای اصفهان و سایر شرکت‌های تابعه، برای هر صنعتی در این استان برق تامین است.

حائری یادآور شد: از لحاظ مصرف برق، ظرفیت بالایی در حدود پنج هزار و ٩٠٠ مگاوات مصرف برق در استان است که ترانس ها فضا را بیشتر می‌کند تا برقی که باید به شهرک‌های صنعتی برسد بدون هیچ گونه مشکلی تامین شود.

تامین برق شهرک‌های صنعتی با هداف کمک به صنعت

وی تامین برق مصارف صنعتی را موجب تسهیل و تسریع در چرخه رشد و پیشرفت کشور برشمرد و از برنامه های آینده بصورت ماهانه و سالانه برای افزایش ظرفیت برق در استان خبر داد.

در این ارتباط مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای اصفهان در گفت و گو با ایرنا، تامین برق و قابلیت مانور و پایداری شبکه را از جمله مهم‌ترین مزایا و نتایج طرح‌های این استان برشمرد.

رسول موسی رضایی خاطرنشان کرد: ظرفیت تامین برق در مناطق مختلف شهری و روستایی در دولت یازدهم و دوازدهم با سرعت بالاتری پیش رفت و طرح‌های متعددی در این هفت سال به بهره برداری رسید.

وی تصریح کرد: طرح‌های زیربنابی و زیرساختی برق این منطقه در سال‌های گذشته با شتاب قابل توجهی رو به جلو حرکت کرده است.

استان اصفهان با ۲۴ شهرستان و بیش از پنج میلیون نفر جمعیت، بیش از ۹ هزار واحد تولیدی کوچک و بزرگ با سرمایه ۲۲۱ هزار میلیارد ریال و اشتغال ۲۶۳ هزار نفر، حدود ۸۴۰ معدن در حال بهره برداری با سرمایه گذاری بیش از ۱۰ هزار میلیارد ریال و حدود ۱۸۰ هزار واحد صنفی دارد.