مشهد- ایرنا- دانشگاهیان مشهد به عنوان بخشی از قشر فرهیخته کشور با نگاه علمی و مبتنی بر واقعیات، شهید سردار قاسم سلیمانی را الگویی برجسته در عرصه مدیریت جهادی، اخلاص عملی و منش پهلوانی می‌دانند.

پارسال در چنین روزی خبر شهادت سردار سپهبد قاسم سلیمانی فرمانده سرشناس سپاه قدس به تیتر یک همه رسانه‌های جهان تبدیل شد و همگان را به تکاپو برای کسب اطلاعات و تحلیل‌ها در خصوص این رخداد که حاصل اقدامی جنایتکارانه از سوی تروریسم دولتی آمریکا بود انداخت.

اکنون که یک سال از فراغ سردار دلها گذشته و ماییم و تداوم مسیر پرفتوح انقلاب اسلامی که بنا بر تاکید رهبر فرزانه انقلاب دستاورد شگرفی دیگر با عنوان "مکتب شهید سلیمانی" چراغ راه آن شده، می‌توان فارغ از هرگونه شتابزدگی سیما و منش رفتاری آن سردار شهید را تحلیل و بررسی نمود.  

الگویی برای همه 
سردار شهید را باید به عنوان یک سرمشق و الگو تعریف کرد و اگر بخواهیم همانند او باشیم باید تمام ابعاد شخصیتی، سلوک فردی و اجتماعی او را با آگاهی تجزیه و تحلیل کنیم و سپس همانند او این مسیر را طی کنیم.

رییس دانشگاه فردوسی مشهد در این خصوص گفت: سردار سلیمانی برای همه دنیا و همچنین ایرانیان کمتر شناخته شده بود و اکنون باید بتوانیم این کاستی را جبران کنیم.

دکتر محمد کافی افزود: تجربه حضور در سایر کشورها این نکته را به من آموخت که افرادی چون او و خانواده این شخصیت‌ها باید به گونه‌ای در معرض دید مردم باشند که رسیدن به جایگاه آنها، امری محال و دست نیافتنی تلقی نشود.

وی ادامه داد: شناخت این افراد در زمان حیاتشان باعث می‌شود خلاء الگوی موفق برای افراد جامعه و به خصوص جوانان بر طرف شود و امیدوارم کماکان شخصیت‌هایی در این تراز بتوانند الگوی خوبی برای جوانان در سبک زندگی، مدیریت سلوک و رفتار آنها با خانواده و جامعه به راحتی معرفی شوند.  

او برای همه دنیا و همچنین ایرانیان کمتر شناخته شده بود و اکنون باید بتوانیم این کاستی را جبران کنیم.رییس دانشگاه فردوسی مشهد گفت: وقتی می‌بینیم خانواده این شهید و دختر وی به زبان بین المللی با مردم جهان به راحتی به گفت و گو می‌نشیند شخصیت سردار سلیمانی را معرفی می‌کند، قطعا آنها می توانند الگوی مناسبی برای من و خانواده‌ام باشند.  

مدیریت جهادی 
یکی از ویژگی‌های سردار سلیمانی این است که به عنوان الگو می‌تواند به همه افراد معرفی شود، درست است که او یک فرمانده نظامی بود ولی مهمتر از آن الگوی عملی در پیاده کردن فرایض دینی و اعتقادی بود که اگر همه ما در این زمینه از او پیروی کنیم، قطعا در بسیاری از امور موفق خواهیم بود.

رییس پژوهشکده مطالعات اسلامی در علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد در این زمینه گفت: با شکل گیری انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره)، ایده‌های ایشان به منصه ظهور رسید و در سطح بین المللی نیز مطرح شد و شهید سلیمانی به همراه سایر شهدای دیگر انقلاب، عمل کننده به ایده‌های اصلی حکومت اسلامی بودند.  

حسین افخمی روحانی افزود: آنها برنامه ای را در زندگی اجتماعی و شخصی خود پیاده کردند که توسط امام خمینی (ره) تدوین شده بود و عمل به این اقدامات به صورت خالصانه و برای رضای خدا باعث ماندگاری این تفکر شد که برخی از آن رفتار در عملکرد شهید سلمیانی برای مردم قابل مشاهده بود.

وی ادامه داد: وقتی سخن از مدیریت جهادی و مصداق‌های عینی و عملی آن مطرح می‌شود می‌توان به راحتی آن را در وجود شهدا دید و شهید سلیمانی نسبت به سایر شهدای دفاع مقدس، فرصت بیشتری برای ارائه این اندیشه‌ها در اختیار داشت.

این مدرس دانشگاه گفت: رفتارهایی که از دل قرآن برگرفته می‌شود و سپس قرار است در عرصه سازمان‌ها و اجتماع مطرح شود، گاهی برای مخاطبان، ممکن است همراه با خلاء مصداقی باشد که این شهید بزرگوار به همراه سایر شهدا خلاء موجود را پرکردند و در عرصه اجتماعی نقش ویژهای به جا گذاشتند.

وی افزود: به بیان دیگر اگر بر روی رفتار، افکار، گفتار و منشی که شهید سلیمانی در سپاه قدس آن را پایه‌ریزی کرد متمرکز شویم شاهد رفتار همراه با تقوای عملی او خواهیم بود و این در حالی است که  ممکن است برخی تصور داشته باشند که تقوا فقط در ظاهر اسلامی  است، در حالی که افرادی مانند شهید سلیمانی نشان دادند، اگر کسی تقوا داشته باشد، خداوند قدرت و فهم برون رفت از مشکلات را که نیازمند هر مدیری است در اختیارش قرار می‌دهد.

الگوی اخلاص
سردار سلیمانی، شیر مردی بود که ترس را به چشم داعش و داعش‌پروران آورده بود و حال آنکه او در خلوت خود با خدای بزرگ راز و نیازی از جنس خوف داشت.

شهید سلیمانی نسبت به سایر شهدای دفاع مقدس، فرصت بیشتری برای ارائه این اندیشه‌ها در اختیار داشت.مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان مرکز مشهد در این خصوص گفت: یکی از ویژگی‌های سردار سلیمانی، معونیت او بود که باید بیشتر تبیین شود زیرا توجه او به معنویات و اخلاص باعث شده بود که هر چه در زندگی خود انجام داده بود فقط برای رضای خدا باشد.

حجت‌الاسلام علی صادقی افزود: تمام تلاش و توان شهید سلیمانی بر این بود که اگر جامعه دینی ما بخواهد به اوج قله کمال خود برسد باید ارزش‌های خود را پر رنگ تر کند و بر این باور تاکید داشت که این مسیر باید برای رضای خدا طی شود.

وی ادامه داد: طبق نظر آن شهید جامعه باید به سوی اخلاص و معنویت حرکت کند و بر همین اساس می توان گفت جامعه علمی و دانشگاهی کشور با کمک حوزه علمیه می‌تواند در مسیر اخلاص عملی گام بردارد تا این علم در جامعه آنگونه که باید و شاید اثر گذار شود و مسیر جامعه دینی طی گردد.

مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان مرکز مشهد گفت: اگر واقعیت عملی زندگی سردار را بتوانیم در جامعه خود پیاده کنیم قطعا گام های بلندی در این زمینه برداشته خواهد شد و آنگاه می‌توان به عنوان یک الگو در دنیا تاثیرگذار بود.

وی افزود: مهم این است که اکنون بتوانیم این شهید را در جامعه به عنوان یک الگوی قابل دست یافتنی مطرح کنیم و جامعه به آن باور دست یابد.

معامله با خدا
وقتی فردی خود را وقف خدمت برای رضای خدا کرده باشد، بهترین دستمزد را نیز از خدای خود خواهد گرفت همانگونه که در قرآن کریم پاداش این افراد قرار گرفتن در بهشتی است که خدا برای آنها در نظر گرفته است.

از سوی دیگر شاهد بودیم که تشییع پیکر شهید سلیمانی به همراه سایر شهدای محور مقاومت با چه شکوهی برگزار شد و این حضور نیز بی تاثیر از خواست خدا نبوده است.

رییس نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه فنی و حرفه‌ای خراسان رضوی نیز گفت: مهمترین ویژگی سردار سلیمانی اخلاص او بود که به معنی واقعی خود را نمی‌دید و خدا را می‌دید و خودش را برای کمک به جامعه و مردم وقف کرده بود.  

حجت الاسلام سید جواد علیزاده موسوی افزود: او جان خودش را در سختی قرار داد تا مردم کشورش و کشورهای مظلوم منطقه در راحتی و آسایش باشد.

وی ادامه داد: شهید سلیمانی تمام عمر خود را در راه مجاهدت و بندگی خدا گذاشت و خدا هم اجر عظیم برای او در نظر خواهد گرفت زیرا او در زمان حیات خود منشاء آثار پر خیر و برکت از جنس امنیت بود.

رییس نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه فنی وحرفه‌ای خراسان رضوی گفت: او با توکل و مقاومت و جهاد در راه خدا، سوریه و کشورهای منطقه را از حضور داعش پاک کرد و اکنون با اینکه حضور فیزیکی در میان ما ندارد ولی راه او همانگونه که در وصیت نامه وی ذکر شده است به عنوان سرمشق و الگویی برای آینده مقاوت عمل خواهد کرد.

او جان خودش را در سختی قرار داد تا مردم کشورش و کشورهای مظلوم منطقه در راحتی و آسایش باشد.وی افزود: بعد از یک سال از شهادت او شاهد هستیم که منش او هنوز زنده است و در جامعه حضور دارد و خودش سیره و راهش را ترویج می‌کند و ما نیز باید برای رسیدن به این مسیر تلاش کنیم.

نماد پهلوانی
در تاریخ این کشور بزرگان و پهلوانانی حضور داشتند که برای کمک به خلق خدا از خود می‌گذشتند و این منش و رفتار آنها حسی از جنس جوانمردی در دل افراد روشن می‌کند.

یک دانشجوی علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد در مورد شهید سلیمانی گفت: من به عنوان یک دانشجو به سردار سلیمانی به مثابه دولت - کشور و البته نه به مفهوم سنتی آن می‌نگرم و در این مفهوم او فردی است که برای دولت و ملت قابل احترام است.

سینا نصیری افزود: قبل از ورود به دانشگاه و در زمانی که کشور سوریه با حمله نیروهای داعشی در حال اِشغال بود نخستین بار نامش را شنیدم و کارش در مقابله با داعشیان برایم قابل احترام بود و بعد از ورود به دانشگاه و شناخت بیشتر از او برایم سمبل پهلوانی شد زیرا او حافظ دولت و مردم ایران بود تا داعشیان نتوانند به مرزهای ایران نزدیک شوند.  

وی ادامه داد: افرادی که برای حفظ این کیان تلاش می‌کنند قابل احترام هستند و اگر هر انسان با وجدان ذره‌ای آزادگی در خود احساس کند نمی‌تواند نسبت به شهادت این ایرانی وطن دوست بی تفاوت باشد.

این دانشجو گفت: فردی را از دست داده‌ایم که سالیان سال از فرهنگ و شهروندان ایرانی و دیگر کشورهای اسلامی دفاع کرد، آن هم در مقابل نامردمانی که کمترین جنایتشان به اسم آزادی، به بردگی بردن ناموس دیگران است.

وی افزود: سردار سلیمانی فردی بود که بدون جهت گیری سیاسی، فقط در فکر امنیت این نظام بود و هر انسان دغدغه‌مند از دست دادن او را یک مصیبت بزرگ می‌داند زیرا شهید سلیمانی یک الگوی بزرگ برای بسیاری از جوانان این کشور و دیگر کشورهاست که در کنار قهرمانی و شجاعت، دارای منش پهلوانی نیز بود. او یک پهلوان ملی و فراملی است.

یکی دیگر از دانشجویان این دانشگاه نیز گفت: در خانواده‌ای بزرگ شده‌ام که در آن همیشه از نام حاج قاسم به عنوان یک قهرمان یاد می‌شود که به نظرم، مهم‌ترین ویژگی او، اخلاص در عمل بود.  

حسین فکور افزود: همیشه افرادی هستند که در جامعه ساز مخالف سر می‌دهند ولی امروز، شاهد آن هستیم که تنها اقلیتی خارج نشین از فقدان این قهرمان ابراز شادمانی می‌کنند که غیرتی نسبت به ایران ندارند.

وی ادامه داد: اکنون فضای جامعه به سویی حرکت کرده است که سردار سلیمانی به عنوان یک الگو برای تمام افراد کشور اعم از دانشجو و غیر دانشجو شناخته می شود و ما باید ادامه دهنده راه او باشیم.

بامداد جمعه ۱۳ دی ۱۳۹۸ در حمله موشکی بالگردهای آمریکایی به ۲ خودرو در فرودگاه بغداد، سردار قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس و ابومهدی المهندس معاون نیروی مردمی عراق (الحشد الشعبی) و همراهان دیگر آنان به شهادت رسیدند. این حمله با نظارت و دستور رییس جمهوری آمریکا انجام شد.