عباس صداقتی فوق تخصص ریه روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: منبع آلودگی از حجم کوچک مثل خاکستر سیگار تا حجم بزرگ مثل سوخت ماشین ها و فعالیت های صنعتی است، این ذرات آلوده به مرور زمان باعث بروز بیماری های تنفسی، ریوی و سرطان می شود و حتی باروری مردان و رشد بدو تولد نوزاد را کاهش می دهد.
وی با بیان اینکه آلودگی محیطی با بیشتر مرگ و میرها ارتباط مستقیم دارد، اظهار داشت: ازن و دی اکسید نیتروژن، دی اکسید گوگرد، ذرات گرد و غبار، سرب و منوکسید کربن و تمام آلوده کننده های هوا به جز سرب و منوکسید کربن روی دستگاه تنفسی اثر گذاشته و موجب افزایش بیماری ریوی یا دیگر اثرات مضر بر سلامت می شوند.
صداقتی ادامه داد: سرب موجب اختلال عصبی رفتاری در کودکان و افزایش فشار خون در افراد بزرگسال می شود. منوکسیدکربن هم بر دستگاه قلبی عروقی اثر گذاشته و موجب افزایش مرگ و میر بیماران قلبی عروقی خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه اثرات مخرب تنفس هوای آلوده در درازمدت بروز می یابد، به افراد توصیه کرد در ایام آلودگی هوا در خانه بمانند؛ زیرا میزان آلاینده ها در خانه کمتر بوده و هوای به نسبت سالمتری دارد.
صداقتی افزود: اگر مجبور هستید بیرون بروید، تا جایی که می توانید فعالیت های خود را در خارج از خانه به ساعت های اول صبح یا بعد از غروب آفتاب موکول کنید زیرا ازن هوا در ساعت هایی که آفتاب بیشتر و شدیدتر می تابد، بالاتر می رود.
این پزشک تاکید کرد: وقتی که هوا آلوده است، از انجام فعالیت های شدید بدنی و ورزش کردن بپرهیزید، نفس بیشتر و عمیقتر برابر است با میزان آلودگی بیشتر در ریه ها و بسیار مضر است.
صداقتی اهمیت تغذیه سالم در زمان آلودگی هوا را مهم دانست و گفت: مصرف شیر و لبنیات کم چرب به همه گروه های سنی به صورت روزانه و افراد شاغل در کارخانه ها و معدن ها توصیه می شود. مکان های آلوده دارای فلزات سنگین از جمله سرب است که به راحتی از طریق تنفس به عنوان یک سم وارد بدن می شوند.
این فوق تخصص ریه افزود: شیر منبع پتاسیم، منیزیم، فسفر و کلسیم است و این ریزمغذی ها می توانند با فلزات سنگین از قبیل سرب مخلوط نشده و در بدن پخش نشوند و از طریق ادرار و مدفوع دفع شوند. همچنین مصرف شیر و فرآورده های آن سبب نرم شدن مخاط تنفسی می شود.
صداقتی ادامه داد: گروه لبنیات دارای کلسیم، پروتئین، فسفر، ویتامین B۱۲ و B۲ و سایر مواد مغذی و بهترین منبع تامین کننده کلسیم بوده که برای رشد و استحکام استخوان و دندان ها ضروری است.
به گزارش ایرنا، معضل آلودگی هوا که رتبه پنجم را میان عوامل موثر در مرگ و میر به خود اختصاص داده است، سالانه ۲.۴۸ تا هفت درصد تولید ناخالص داخلی کشورها را میبلعد تا صرف عوارض ناشی از آن شود.
ذرات کوچکتر از ۲.۵ میکرون مهمترین و در عین حال نگران کننده ترین آلایندههای هوا به شمار میروند. طبق اعلام مسوولان، در کشور ما ۲.۴۸ درصد تولید ناخالص ملی معادل ۳۴ هزار میلیاد تومان صرف عوارض ناشی از آلودگی هوا میشود، به طوری که ریزگردها و همچنین آلایندههای هوا ۳۸ میلیون نفر از جمعیت کل کشور را در معرض درجاتی از آلودگی هوا قرار میدهند.
بر اساس گزارش وزارت بهداشت، آلودگی هوا سالانه بر بیش از ۳۳ هزار مرگ در کشور تاثیر میگذارد و میزان مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا در تهران طی سال ۹۷ حدود سه هزار نفر بود که این تعداد در گروه سنی بالای ۳۰ سال بوده و از بین این افراد ۸۵ نفر بیماران مزمن تنفسی، ۹۶ نفر بیماران مبتلا به سرطان ریه، ۱۰۵۸ نفر بیمار قلبی و ۵۲۶ نفر دچار سکته مغزی بودند.