به گزارش ایرنا، سی ان ان جمعه گزارش داد: کووید-۱۹، برگزیت و اختلافات سیاسی سال ۲۰۲۰ قاره اروپا را تحت فشار قرار داد و به اختلافات و تنش هایی که طی سالها بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا وجود داشت دامن زد. اما این مشکلات در سال ۲۰۲۱ رفع نخواهد شد.
به گزارش سی ان ان ، بحران های سال ۲۰۲۰ تا حدی بر نبود اتحاد در سراسر اتحادیه اروپا سرپوش گذاشت. اما به رغم آمال بروکسل برای تبدیل شدن به اتحادیه ای بزرگ و یک قدرت جهانی، این اتحادیه در خصوص مسائلی از تعهد و پایبندی به حاکمیت قانون تا راهبردی هماهنگ در سیاست چین با مقاومت از سوی برخی کشورها مواجه است.
بعد از ماه ها مذاکرات سخت ونفس گیر، اعضای اتحادیه اروپا سرانجام بر سر بودجه و بسته احیای اقتصادی کرونایی به ارزش تقریبا دو تریلیون دلار به توافق رسیدند. کشورهایی که بدترین آسیب را در دوران همه گیری دیده اند بسیار به این کمک نیاز دارند.
در دوران بحران کرونا نگرانی هایی نیز درباره استفاده از اقدامات اضطراری در برخی از کشورهای اتحادیه اروپا از جمله مجارستان و لهستان مطرح شد که حقوق اولیه شهروندان را نقض می کرد.
تا قبل از برگزیت تنها جنبش های پوپولیستی بودند که خواهان ترک اتحادیه اروپا بودند. سالها بعد از آن احزاب اروپا ستیز دیگر به فکر خروج نیستند اکنون آنها می خواهند بر این اتحادیه سلطه پیدا کنند.
برگزیت به معنای خروج انگلیس از اتحادیه ی اروپا است. دولت این کشور در پی یک همهپرسی در سال ۲۰۱۶ برای خروج از اتحادیهٔ اروپا، اعلام کرد در ۲۹ مارس ۲۰۱۷ رویهٔ رسمی برای خروج را آغاز خواهد کرد و در نهایت ۳۱ ژانویهٔ سال ۲۰۲۰ میلادی از اتحادیهٔ اروپا جدا خواهد شد.
گانار بِک عضو حزب راست افراطی الترناتیو برای آلمان در اتحادیه اروپا گفت: اتحادیه اروپا از سال ۲۰۱۰ در بحران بوده است و نتوانسته هیچیک از مشکلاتی را که این بحران ها به بار آورده اند در زمینه های بحران مهاجرت، بحران منطقه یورو و اکنون بحران کووید-۱۹ رفع کند.
در کشورهایی مانند آلمان و هلند که نفوذ زیادی در بروکسل دارند انتخاباتی در جریان است. در هر دو کشور جنبش های اروپا ستیز پوپولیست فعال هستند. در آلمان حزب اپوزیسیون آلترناتیو و در هلند گرت ویلدرز فردی که لقب ترامپ هلند را یدک می کشد، از مواضع اروپا ستیزانه رئیس جمهوری آمریکا در بزرگترین حزب اپوزیسیون کشورش دفاع خواهد کرد.
چنین احساسات اروپاسیتزانه ای در لهستان بی سابقه نیست . مارک روته نخست وزیر این کشور در انتخابات سال ۲۰۱۷ با نامه ای سرگشاده از مساله مهاجرت انتقاد کرد. او در سال ۲۰۲۰ از طرح بودجه اتحادیه انتقاد داشت و گفت این بودجه نباید هدر برود.
سارا لانگ استفاد علوم سیاسی دانشگاه امستردام می گوید: ویلدرز هنوز قدرت بزرگی است؛ برخی می گویند سرنگون خواهند شد اما او هنوز زنده است و پیروان زیادی دارد.
الگوی مشابهی نیز در کشورهایی مانند فرانسه، المان، جمهوری چک و استرالیا تکرار شده است. پوپولیست ها به رغم شکست انتخاباتی می توانند مدعی پیروزی های سیاسی شوند.
بِک معتقد است هر چند بعید است به زودی پوپولیست ها در آلمان و هلند قدرت بگیرند اما آنها دارای فرصت هایی برای همکاری با همقطاران خود در سایر مناطق اروپا هستند.
این که کشورها به چه میزان خواستار اثبات خود در ایفای نقشی مهم در مسائل کلیدی هستند بروکسل را در سال ۲۰۲۱ به زحمت خواهد انداخت: اتحادیه در عرصه بین المللی در چه جایگاهی قرار خواهد گرفت؟
ترامپ در دوره ریاست جمهوری خود اروپا را وادار کرد با جدیت به روابطش با آمریکا بیندیشد.
این حقیقت که در یکی از کشورهای مهم هم پیمان آمریکا فردی به دنبال آن است که به نیروی مخربی در اروپا تبدیل شود آشکارا مشکل آفرین بوده است.
اصطلاح خودمختاری راهبردی طی سالها ذهن بروکسل را درگیر کرده است به عبارت دیگر این اتحادیه تلاش میکند در حوزه های امنیتی، اقتصادی، زنجیره تولید و تغییرات آب و هوایی مستقل از آمریکا عمل کند.
در واقع این اتحادیه تلاش می کند به سومین قدرت بزرگ جهان در کنار آمریکا و چین تبدیل شود.
در حقیقت انگیزه اتحادیه اروپا برای این که مستقل از آمریکا عمل کند هفته گذشته با امضای توافق سرمایه گذاری با چین محک خورد. این توافقی نبود که هیچ رئیس جمهوری در آمریکا حتی به آن فکر کند.
سی ان ان نوشت: صرف نظر از دشواری های دستیابی به سیاستی مشترک در حوزه دیپلماسی، تلاش بروکسل برای تحقق سیاست دفاعی و امنیتی مشترک احتمالا اختلافات بیشتری را در بین این کشورها ایجادخواهد کرد.
این امر برکسی پنهان نیست که امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه علاقه مند است که اروپا کنترل بیشتری بر مسائل امنیتی خود داشته باشد.
بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا از این که امنیت آنها توسط ناتو و آمریکا تامین می شود خرسند هستند. این در حالی است که این کشورها دارای روابط عمیق اقتصادی با چین و روسیه هستند.
همان طوری که تاکنون مذاکرات نشان داده دشوار می توان با کسانی که طالب هر دو گزینه هستند مذاکره کرد.
این رسانه نتیجه گرفت سال ۲۰۲۰ اتحادیه اروپا توانست با اعمال فشار و نفوذ از عهده برخی اختلافات در این بلوک براید و احتمال می رود همین رویه را نیز در سال ۲۰۲۱ در پیش بگیرد.
این که این اتحادیه بتواند با اراده سیاسی یا استعداد خود مانع دامن زدن به چنین اختلافاتی شود مساله ای کاملا متفاوت است.