حجت الاسلام احمد ابوترابی به خبرنگار معارف ایرنا گفت: یکی از ویژگیهای برجسته آیتالله مصباح در معارف اسلامی دیدهبانی نسبت به عقاید انحرافی و برنامهریزی برای پیشگیری و مقابله با انحرافات اعتقادی بود.
وی افزود: مرحوم مصباح در زمینه معارف اسلامی ابتدا از قرآن شروع کرد و مبانی اعتقادی اسلامی از خداشناسی، انسان شناسی و کیهان شناسی تا علوم جدیدی مانند اقتصاد، جامعه شناسی و روان شناسی را که در جهان امروز مطرح شده، در مباحث معارف قرآن که تفسیر قرآن است استخراج کرد.
ابوترابی اضافه کرد: استخراج نیازهای امروز جامعه از قرآن کریم با تکیه بر مبانی عقلی و فلسفی که زبان مشترک همه تمدن ها و فرهنگ هست از ویژگی های وی بود. در این زمینه معمولا به عنوان برترین فرد شناخته می شد؛ به گونه ای که در مقابله با فرهنگ های نادرست غربی به زبان امروز دنیا و با توجه به علوم امروز دنیا معارف اسلامی را بیان می کرد.
بنیانگذار حوزه علمیه جدید
به یک معنا می توان گفت آیت الله مصباح بنیانگذار حوزه علمیه جدیدی در این دوران بود که با استفاده از مبانی اعتقادی و فکری گذشته و تبیین آنها به زبان روز دنیا فعالیت می کرد و لذا دشمنان فرهنگی و اعتقادی به شدت نگران بودند و شادی رادیوهای بیگانه در بیماری مصباح نشانه روشنی از بغض و کینه و نگرانی از وجود ایشان بود.
وی ادامه داد: یکی از مشکلات امروز ما در دنیا علوم انسانی اسلامی است. چون پایه ها و مبانی علوم انسانی از غرب گرفته شده و مبانی آنها معمولا ریشه های مادی و مکتب های فلسفی مادی دارد و اینطور نیست که حرف های آنها بر مبنای علمی و تجربی وجود باشد و ریشههای مادی گرایی دارد.
مسئول مرکز پژوهشی دائره المعارف علوم عقلی اسلامی وابسته به موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) افزود: مرحوم مصباح در پایه سازی و نظریه پردازی در علوم انسانی اسلامی به مبانی اصلی این علوم پرداخت و کتاب های وی مبنایی برای پیدا کردن این راه است و راهگشای پژوهشگرانی است که می خواهند در این راه تحقیق کنند.
وی با اشاره به ویژگی های علمی و اخلاقی آیت الله مصباح گفت: ایشان بیش از ۱۵ سالگی در درس های فقه آیت الله العظمی بهجت شرکت کرده بود و قبل از آن نیز از شاگردان برجسته حضرت امام (ره) و مرحوم آیت الله بروجردی بود.
مرحوم مصباح با این سابقه علمی به خاطر شرایط جامعه و نیازهای روز به مسائل اعتقادی و مبنایی پرداخت و وارد تدریس فقه و خارج فقه نشدند هر چند آیت الله بهجت اصرار داشت آیت الله مصباح مشابه مراجع عظام درس خارج تدریس کند، آیتالله مصباح که در حد مرجعیت بود و با وجود تبحر و نوآوری هایی که در فقه داشت به دلیل شرایط اجتماعی وارد این عرصه نشد و به تبعیت از استاد خود علامه طباطبایی به فلسفه و تفسیر و مسائل مبنایی پرداخت.
آیتالله محمدتقی مصباح یزدی عضو فقید مجلس خبرگان رهبری و رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به دلیل بیماری، عصر جمعه ۱۲ دی دار فانی را وداع گفت.
رهبر معظم انقلاب در پیامی از آیت الله مصباح یزدی به عنوان عالم ربانی، فقیه و حکیم مجاهد، متفکری برجسته، مدیری شایسته، دارای زبانی گویا در اظهار حق و پای با استقامتی در صراط مستقیم یاد کردند و رحلت این فقیه را خسارتی برای حوزه علمیه و حوزه معارف اسلامی دانستند.
معظم له افزودند: خدمات ایشان در تولید اندیشه دینی و نگارش کتب راهگشا و در تربیت شاگردان ممتاز اثرگذار، و در حضور انقلابی در همه میدانهائی که احساس نیاز به حضور ایشان میشد، حقاً و انصافاً کمنظیر است. پارسائی و پرهیزگاری خصلت همیشگی ایشان از دوران جوانی تا آخر عمر بود و توفیق سلوک در طریق معرفت توحیدی، پاداش بزرگ الهی به این مجاهد بلند مدت است.
پیکر مرحوم آیت الله مصباح یزدی عصر دیروز (شنبه) به مشهد مقدس منتقل تا در حرم مطهر رضوی طواف داده و تشییع محدود شود و امروز به قم منتقل میشود تا روز دوشنبه در شهر مقدس قم تشییع و خاکسپاری شود.