لندن – ایرنا – هم زمان با نزدیک شدن به پایان دوره یاست جمهوری دونالد ترامپ، رقابت شدیدی بین دو حزب اصلی انگلیس برای نزدیک شدن به دولت جدید جو بایدن شکل گرفته است.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، هفته نامه ساندی تایمز در گزارشی نوشت: روابط حزب حاکم محافظه کار انگلیس به رهبری بوریس جانسون با دمکرات‌ها در آمریکا که به زودی سکان کاخ سفید را دست خواهند گرفت چندان گرم و دوستانه نیست. هفته گذشته نانسی پلوسی رییس مجلس نمایندگان آمریکا و عضو ارشد حزب دمکرات نیم ساعت پشت خط منتظر ماند تا با وزیر امور خارجه انگلیس که سرگرم حل و فصل مناقشه لندن و مادرید بر سر جبل‌الطارق بود تلفنی گفت‌وگو کند. این تماس به روز بعد موکول شد و دومینیک راب متعاقبا با صدور بیانیه‌ای تصریح کرد که لندن مشتاقانه منتظر کار با دولت جدید ایالات متحده است.

این تحول در کنار سردی روابط میان بوریس جانسون و جو یابدن شرایطی را ایجاد کرده که حزب رقیب دولت انگلیس (کارگر) از این فرصت برای توسعه روابط با دولت جدید آمریکا بهره برداری کند.

بر اساس این گزارش، لیسا ناندی وزیر امور خارجه کابینه در سایه انگلیس ۹ ماه گذشته را صرف شناسایی و ارتباط گیری با عناصر اصلی حزب دمکرات و ستاد انتخابات بایدن کرده است. گفته می‌شود که او از نوامبر (آبان) گذشته مذاکرات مفصلی را با اعضای تیم بایدن داشته و قرار است در مراسم تحلیف ریاست جمهوری آمریکا شرکت کند.

یک عضو ارشد حزب کارگر به ساندی تایمز گفته است: با وجود همه گیری کرونا، طبیعتا هماهنگی برای برگزاری مراسم تحلیف ریاست جمهوری دشوار است. اما حزب کارگر یکی از اعضای خود را برای شرکت در این مراسم اعزام خواهد کرد. البته این مساله به محدودیت‌های مسافرتی هم بستگی دارد.

دفتر نخست وزیری انگلیس تائید کرد که بوریس جانسون برنامه‌ای برای شرکت در مراسم یادشده ندارد. به گفته یک سخنگوی دفتر بوریس جانسون، سران کشورها معمولا در این مراسم دعوت نمی‌شوند. با این حال گفته می‌شود وزیر امور خارجه انگلیس مترصد است تا در اولین فرصت پس از روی کار آمدن دولت بایدن به واشنگتن سفر کند.

روابط جانسون و رئیس جمهوری منتخب آمریکا پس از آن شکراب شد که بایدن نسبت به سیاست‌های تند لندن در روند خروج از اتحادیه اروپا موضع گرفت.

بایدن که از پیشینه‌ای ایرلندی برخوردار است و احتمال زیادی می‌رود که در اولین مسافرت خارجی به این کشور سفر کند، به جانسون هشدار داده بود که این کشور باید به توافق «جمعه نیک» احترام بگذارد یا توافق تجاری جداگانه‌ای با آمریکا در کار نخواهد بود.

او سپتامبر (شهریور) گذشته در توئیتی نوشت: نمی توانیم اجازه دهیم پیمان جمعه نیک که صلح را به ایرلند شمالی بازگرداند در نتیجه برگزیت آسیب ببیند. هر گونه توافق تجاری بین آمریکا و انگلیس باید منوط به احترام به این پیمان و جلوگیری از بازگشت به مرز سخت باشد، همین و بس.

مقامات انگلیس برای ظاهر سازی اوضاع تلاش می‌کنند این گفتمان را جا بیندازند که بایدن برای پیشبرد سیاست خارجی کاخ‌سفید، متحد و دوست قابل اعتمادتری غیر از انگلیس پیدا نخواهد کرد. آن‌ها امیدوارند که از فرصت برگزاری نشست گروه ۷ در لندن و کنفرانس تغییرات آب و هوایی در گلاسکو روابط جانسون با رئیس جمهوری منتخب آمریکا را ترمیم کنند.

«ملکوم ریفکیند» وزیر امور خارجه اسبق انگلیس می‌گوید: اینکه لندن و واشنگتن رابطه نزدیکی با یکدیگر دارند شانسی نیست «بلکه ما ارزش‌ها و اهداف مشترکی داریم.»

وی در گفت‌وگویی با یک شبکه تلویزیونی انگلیس، با بیان این پرسش که اگر انگلیس نزدیکترین متحد آمریکا نباشد چه کسی خواهد بود؟ کشوری مانند فرانسه را مثال زد و افزود که از زمان ریاست جمهوری شارل دو گل، پاریس از واشنگتن فاصله گرفته چون نمی‌خواهد آنها در امور اروپا دخالت کنند.

وزیر امور خارجه اسبق انگلیس با اشاره به پیشینه ایرلندی بایدن اضافه کرد که او ممکن است با برخی از سیاست‌های جانسون در خصوص برگزیت موافق نباشد اما دو طرف در رابطه با طیف وسیعی از مسائل و تحولات بین‌المللی اشتراک نظر دارند. چنانچه به گفته او جانسون هم در این مدت نشان داد که در رابطه با تغییرات آب و هوایی، سازمان جهانی بهداشت، ناتو و توافق‌های چند جانبه با ترامپ هم عقیده نیست.

با این حال طرف آمریکایی هنوز پالس مثبتی به تقلای دولت انگلیس نشان نداده است.

وزیر امور خارجه دولت در سایه انگلیس معتقد است که دمکرات‌های آمریکا خواهر خوانده حزب کارگر هستند. وی در گفت وگو با یک شبکه تلویزیونی بیان داشت: «من در ۹ ماه گذشته تلاش کردم تا با اعضای دولت‌های اوباما، کلینتون و تیم جدید بایدن ارتباط بگیرم. این مساله نه فقط برای حزب کارگر که با وجود روابط متلاطم میان جانسون و بایدن، برای کل کشور حائز اهمیت است.»

او در حالی این اظهارات را بیان کرد که نتایج یک نظرسنجی جدید نشان می دهد احتمالا حزب بوریس جانسون در انتخابات پارلمانی دور بعد رای کافی را برای تشکل دولت کسب نخواهد کرد.

بر اساس نظر سنجی شرکت تحقیقاتی فوکال دیتا، محافظه کاران ممکن است ۸۱ کرسی را از دست بدهند و به این ترتیب تعداد کرسی‌های لازم را برای حفظ اکثریت در پارلمان از دست خواهند داد. پیش بینی می‌شود که نخست وزیر انگلیس هم کرسی خود در منطقه اکسبریج واقع در غرب لندن را از دست خواهد داد. به این ترتیب حزب کارگر با گوشه چشمی به نزدیکی روابط جانسون و ترامپ خود را در شرایط بهتری برای توسعه روابط با دولت بایدن می‌بیند.

جو بایدن با کسب ۳۰۶ رای گزینشگران انتخاباتی، ترامپ را شکست داد و به طور رسمی پیروز رقابت انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شد. بر اساس برنامه اعلام شده مراسم سوگند ریاست جمهوری آمریکا در ۲۰ ژانویه ۲۰۲۱ (یکم بهمن) برگزار می‌شود.