به گزارش روز یکشنبه گروه فرهنگی ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، علیرضا مختارپور در آیین افتتاحیه «همایش علمی رسانه و مکتب سلیمانی» و رونمایی از کتاب زندگینامه خودنوشت حاج قاسم سلیمانی به نام از چیزی نمیترسیدم مزین به یادداشت مقام معظم رهبری با اشاره به صفحات کتاب شامل ۵۶ صفحه ۱۳ تا ۱۴ سطری گفت: هر سطر ۱۳ کلمه زندگینامه خودنوشت شهید قاسم سلیمانی از کودکی تا ۲۲ سالگیاش در سال اوجگیری انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ است.
وی در این همایش که در مرکز همایشهای صداوسیما برگزار شد، افزود: اولین نکته قابل توجه زمان نگارش این زندگینامه است. آنطور که ناشر کتاب در مقدمه بیان کرده تاریخ این نوشته، چند سال قبل از شهادت آن شهید بوده است یعنی در بحبوحه مبارزه نفسگیر از هر سرزمین به فرماندهی حاج قاسم با داعش. به این ترتیب یکی از ویژگیهای شخصیتی نویسنده یعنی آرامش روحی در سختترین شرایط و تمرکز کامل بر بهیادآوری و تحریر خاطراتی از دههها قبل خود را نشان می دهد.
زندگینامه نوشتن همراه با جنگ با داعش
دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور ادامه داد: اگر خواننده این زندگی نامه از نویسنده و شرایط و فعالیتهای او بیخبر باشد تصور میکند این نوشتهها اثر نویسندهای است که در گوشه اتاقی یا کتابخانهای در آرامش و با دسترسی به انواع کتابهای مربوط به آداب و رسوم و زیست دوره خاصی از تاریخ و جغرافیای منطقه تولد و رشد خود نشسته و در سکوت کامل یا همراه با صدای گوشنواز و فرحبخش طبیعت به مرور خاطرات خود و تدوین آن پرداخته است. اما وقتی به شخصیت و شرایط حیات و مجاهدت او آگاه شود درمییابد آرامش روحی و طمأنینه نفس و زوال خوف که در تعریف ایمان آمده چگونه در وجود حاج قاسم سلیمانی جلوهگر شده و در عرصههای مختلف و متعدد حیات طیّبه او خود را نشان داده است.
زندگینامه شهید سلیمانی حاوی اطلاعات دقیقی از تبار و خاندان و طایفهای است که او در آن متولد شده و رشد کرده است. در این متن علاوه معرفی افراد و خانوادههای وابسته به بیان مناطق جغرافیایی و طبیعی از کوهها و رودها و دشتها و نیز به شرایط اقلیمی و تغییرات آب و هوایی و شرایط سخت زمستانی آن منطقه و تأثیرات ناگوار آن نیز اشاره شده است. نویسنده به وضوح و بادقت تمام جزئیات شرایط زندگی و اتفاقات و خاطرات خود را ترسیم کرده که اگر مستندسازی با تجهیزات صوتی و تصویری به ضبط تصاویر و شرح صحنهها میپرداخت نمیتوانست به نتیجهای از این دقیقتر و روشنتر دست یابد. از این جهت متن، نه صرفاً یک نوشته که مجموعهای از تصاویر روشن و واضح است با این تفاوت که واژهها و کلمات جایگزین تصاویر شدهاند.
به گفته مختارپور متن زندگینامه خودنوشت حاج قاسم سلیمانی سرشار است از واژهها و اصطلاحات محلی. با اینکه معلوم است در سخنرانیها و محاورات روزمره آن هم در بحبوحه مبارزه با داعش، اینقبیل واژهها معمول و مورد استفاده روزانه آن شهید نبوده استفاده از این لغات و ترکیبات از سویی نشاندهنده حفظ ارتباط وثیق نویسنده با فرهنگ و آداب و رسوم و اصطلاحات منطقه ولادت و رشد اوست و از سوی دیگر نشانگر حافظه قوی و آماده در به یادآوری و استفاده از آنها حتی در سختترین شرایط.
بیان صادقانه حاج قاسم از بدو زندگی خود
مختارپور ادامه داد: یکی دیگر از ویژگیها و البته شگفتیهای این کتاب بیان صادقانه و دور از تحریف و تغییر افکار رو عواطف و واقعیتها حتی به مصلحت شرایط نویسنده در زمان نگارش این زندگینامه است، آن هم در روزگاری که برخی حتی گفتار و رفتار روز قبل خود را نیز به مصلحت و منفعت خود تغییر میدهند و خاطرات آنها نه واقعیات تاریخی که شرح رنگارنگ و نان به نرخ روز و ساعت و دقیقه خوردن است. حاج قاسم نه از بیان لذتی که از بیسکویتهای تغذیه مدارس احساس کرده ابایی دارد و نه از تصریح به اینکه حتی تا زمان نگارش این متن هیچ شیرینی دیگری برای او آن قدر مزه نداشته، و نه این واقعیت را پوشیده میدارد که تا سال ۵۳ حتی به فساد و تباهی فکری و عملی رژیم طاغوت آگاهی نداشته و البته با همان صفا و طهارت روحی خود از متدیّنی حاج محمد نام راهنمایی میطلبد و شناخت صحیح را به دست میآورد.
وی تصریح کرد: از دیگر نکات چشمگیر کتاب، احترام و ارزش خانواده و به خصوص رابطه شهید با مادر گرامیاش است که نشانمیدهد علیرغم شرایط سخت و عموماً سرد از نظر طبیعت چنان آتش مهرمادری، گدازان و سوزان برقرار بوده که قاسم را بیش از دیگر فرزندان و دیگر خانوادهها متّکی و استوار و پشتگرم به عطوفت مادر میسازد. تا سه سالگی در آغوش مادر و بعد از آن در چادری بسته به پشت مادر رشد مییابد و لذت آن آرامش همراه با مادر بودن همواره در قلب و خاطرش ماندگار میشود. خواننده آگاه این سطور آرامآرام درمییابد که محبت گستردهی حاج قاسم سلیمانی که همه انسانها را صرفنظر از مذهب و رنگ و سبک زندگی دربرمیگرفت ریشه در کدام سرزمین مهر مادری دارد.
مختارپور ادامه داد: اما پدر اگرچه او نیز به فرزندان خود علاقه دارد و دلسوز آنان است و حتی با شنیدن صدای گریه قاسم بر اثر تنبیه به مدیر مدرسه اعتراض میکند اما دارای ویژگیهای برجستهی دیگری است که بخش دیگری از بنای رفیع شخصیت شهید سلیمانی حاصل معماری آن پدر شریف است. ویژگیهایی که در یک کلام میتوان آن را «اعتقاد راسخ به عقاید دینی و التزام عملی به احکام شرعی» نامید. مشدی حسن یا همان پدر قاسم به نماز، آن هم نماز اول وقت تقید داشت و نیز به حلال و حرام، شهره بود به درست عملی، اهل زکات، و رعایت احکام شرعی حتی در سختترین شرایط آب و هوایی و سرمای طاقتفرسا، و اهل زیارت امامزادهها و روضهخوانی و عزاداری سیدالشهدا (علیهالسلام). این مهرورزی تنها مربوط به سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی هم نیست، در همین زندگینامه خودنوشت به روزی در محرم سال ۱۳۵۵ اشاره میکند که وقتی میبیند پاسبانی به یک دختر جوانِ بیحجاب جسارت میکند قاسم چنان برمیآشوبد که بدون توجه به عواقب تصمیمش، بیدرنگ به آن پاسبان حمله میکند. ویژگی شاخص دیگر در این زندگینامه خودنوشت احساس مسئولیت قاسم ۱۳ ساله است نسبت به مشکل اقتصادی پدر و تلاش برای مشارکت در رفع نگرانی خانواده.
دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور گفت: به قول خودش یک بچه ضعیف که تا آن زمان فقط رابر را دیده به همراه دو نفر از دوستانش به کرمان میرود و بارها در مراجعه به هر کارگاه و رستوران با جواب منفی آن هم بهخاطر قد کوچک و جثّه نحیفش مواجه میشود اما از تلاش بازنمیایستد. سرانجام در مراجعه به ساختمان در حال ساختی و در مقابل اوستا علی اشک میریزد و به کار حمل آجر گماشته میشود با دستهایی کوچک که حتی قادر به گرفتن یک آجر هم نیست، اما آنقدرآجر حمل می کند تا از دستهای کوچکش خون جاری میشود و بالاخره اولین دسترنج خود را کسب میکند.
در بازگشت به کرمان برای ادامه کار، این بار پای قاسم به گود زورخانهها باز میشود و با آداب پهلوانی آشنا میشود و سالها بعد در این زندگینامه چنین مینویسد: اساساً ورزش تأثیر زیادی بر اخلاق دینی من داشت و یکی از مهمترین عواملی که مانع مهمی در کشیده نشدنم به مفاسد اخلاقی بود، به رغم جوان بودن، ورزش بود. خصوصاً ورزش باستانی که پایه و اصولِ اخلاقی و دینی دارد.
جاذبه عجیب حرم امام رضا (ع) برای حاج قاسم
وی افزود: حالا دیگر بر همه آن ابعاد وجودی اُنس با حرم امام رضا (ع) هم اضافه میشود، حرم برای او جاذبه عجیبی دارد، شب ها تا دیروقت در حرم میماند. به نظر میرسد تا تکمیل شخصیت قاسم سلیمانی فقط یک مرحله باقی است، پیوستن به نهضت اسلامی مردم ایران به رهبری امام خمینی(ره) سال ۱۳۵۶ فرامیرسد و از طریق دو تن از دوستان ورزشکارش برای اولینبار نام دکتر علی شریعتی و آیتالله خمینی را میشنود و به سرعت مجذوب آقای خمینی میشود و عکس او را با خود نگاه میدارد و به زودی به تعبیر خودش تبدیل میشود به یک انقلابی دوآتشه آن هم بدون ترس از احدی. قاسم جوان ورزشکار انقلابی در سال ۵۶ نه باشگاه ورزشیاش ترک میشود و نه رفت و آمد و فعالیتش در مسجد جامع کرمان.
مختارپور اینگونه به سخنانش خاتمه داد: در حمله مأموران رژیم پهلوی به مسجد جامع کرمان به دفاع از مردم میپردازد و در میان گاز اشکآور و دود حاصل از به آتش کشیده شدن موتورهای جوانان توسط عوامل رژیم، به کمک کودکی که گریان و وحشتزده مورد حملهی مأموران قرار گرفته میشتابد و با تحمل چندین ضربهی باطوم کودک را نجات میدهد. صفحات پایانی زندگینامه به ماجرای اوجگیری تظاهرات و شهادت چندتن از دوستانش میرسد. تقدیر این بود که زندگینامهی خودنوشت او با ذکر نام مطهّر شهدا به پایان برسد. زندگینامهای که میتوان آن را روایت حیات طیبه یک روح مؤمن عاشق مخلص نامید؛ مردی از تبار آب و آفتاب و آینه.
کتاب از چیزی نمی ترسیدم زندگینامه خودنوشت سردار قاسم سلیمانی، در همایش علمی رسانه و مکتب سلیمانی با حضور عبدالعلی علیعسکری رئیس سازمان صدا و سیما، یحیی رحیم صفوی دستیار و مشاور عالی نظامی رهبر انقلاب، غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی و مشاور رهبر انقلاب، حجت الاسلام سعیدرضا عاملی دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی، علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور و شخصیتهای کشوری و لشکری و اصحاب رسانه و با رعایت کامل دستورالعمل های بهداشتی امروز رونمایی شد.
این کتاب مزین به یادداشت رهبر معظم انقلاب، نخستین اثر چاپ شده توسط انتشارات مکتب حاج قاسم محسوب میشود و شامل دست نوشتههای شخصی شهید سلیمانی از دوران کودکی و زندگی در روستای قنات ملک کرمان تا میانه مبارزات انقلابی در سال ۵۷ است. کتاب از چیزی نمی ترسیدم در دو بخش نوشتار و دستنوشت، ۱۳۶ صفحه دارد و با قیمت ۲۲ هزار تومان از هفته آینده به صورت رسمی در کتابفروشیهای سراسر کشور قابل تهیه خواهد بود.