تهران – ایرنا – میراث سال ۲۰۲۰ به‌واسطه یک همه‌گیری مرگبار و یک انتخابات ریاست جمهوری معیوب، در حافظه جمعی مردم آمریکا می‌ماند؛ دو رویدادی که شکاف بین قشر ثروتمند و فقیر این کشور را عمیق تر کرد.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، تارنمای خبری شبکه سی‌ان‌بی‌سی در گزارشی نوشت: این میراث همچنین شدیدترین رکود اقتصادی در تقریبا یک قرن را در این کشور رقم زد به طوری که میلیون ها نفر به فقر و بیکاری دچار شدند و باعث رشد نابرابری شد.

این محنت مالی در میان گروه های خاصی چون اقلیت های نژادی، زنان، افراد کم درآمد، افراد بدون مدرک دانشگاهی و کارگران فعال در بخش هایی چون رستوران و مشاغل خرده فروشی که مستلزم تماس چهره به چهره با مشتریان هستند، نمود پیدا کرد.

اما شوک اقتصادی ناشی از شیوع کرونا در راه و روشی که آمریکایی های ثروتمند و سفیدپوست از عمق این بحران جان تازه ای گرفتند، منحصر به فرد بود.

برای بسیاری از آنها، رکود ماه ها پیش پایان یافته بود. این قشر به سرعت مشاغل از دست رفته را احیا کردند. با توجه به افزایش سهام و بهای مسکن، مالکیت این افراد بر این دارایی ها به مثابه آن است که گروه های دیگر سهم کمی از اینگونه ثروت ها دارند.  

به گفته اقتصاددان ها، این نتیجه یک شکاف مالی بین داراها و ندارهاست.

به گفته «وندی ادلبرگ» مدیر «هامیلتون پراجت» که بازوی سیاست اقتصادی موسسه بروکینگز است، گروه های بیشتر به حاشیه رانده شده، همواره سخت ترین زیان را متحمل می شوند.

وی افزود: اما آنچه غیرمعمول است، این است برای گروه های بسیار دیگری، موضوع این نیست که زیان کمتری می بینند، بلکه این است که ابدا شاهد رنج و محنتی در زندگی شان نیستند.

اما این درد نابرابر مالی در ماه های اول رکود ناشی از شیوع کرونا محسوس نبود. کنگره آمریکا به سرعت یک بسته مالی به ارزش ۲.۲ تریلیون دلار را تصویب کرد تا یاری دهنده درآمد خانوارها با مزایای بیشتر بیکاری و چک های حمایتی باشد.

تقریبا ۴۰ درصد از مشاغل با کمترین درآمد در اوج بحران کرونا از بین رفته اند.

طبق داده های منتشر شده توسط محققان دانشگاه شیکاگو، دانشگاه نوتردام و دانشگاه چجیانگ، در ماه ژوئن (خرداد) تقریبا ۵ میلیون آمریکایی کمتر در میان فقر به نسبت آغاز سال ۲۰۲۰ وجود داشتند.

اما نابرابری با خشکانده شدن ریشه این کمک مالی، نمودار شد. تقریبا ۸ میلیون آمریکایی بین ماه های ژوئن تا نوامبر (خرداد و آبان) فقر را تجربه کردند.

محققان دریافتند که فقر در هر ماه متوالی در این مدت افزایش می یابد و در میان سیاهپوستان، کودکان و افرادی با تحصیلات بالاتر نمود بیشتری دارد.

داده های فدرال حاکی است که ناامنی غذایی افزایش یافته است و خانوارهای بیشتری در پرداخت قبوضی چون اجاره بها دچار مشکل شده اند.

سال نو میلادی ممکن است طلیعه کاهش نابرابری و کمک های مالی برای خانوارها باشد. دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا یک بسته کمکی به ارزش ۹۰۰ میلیارد دلار را با امضای خود به صورت قانون درآورده و مزایای بیکاری خانواده ها را افزایش داده و چک های حمایتی ۶۰۰ دلاری را برای هر نفر به جریان انداخته است.

در این میان، یافته های موسسه مطالعاتی «آپورچونیتی اینسایتس» حاکی است که مشاغل کم درآمدها، کسانی که کمتر از ۲۷ هزار دلار در سال درآمد دارند، تا اواسط ماه نوامبر (اواخر آبان) تقریبا ۲۰ درصد از رقم قبل از همه گیری کمتر بود. کمک های مضاعف بیکاری نیز ماه قبل منتفی شد.

نرخ بیکاری برای سیاهپوستان آمریکا همچنان بالای ۱۰ درصد و تقریبا دو برابر بیکاری سفیدپوستان (۵.۹ درصد) است.

افرادی بدون مدرک دبیرستان نیز به میزان بیش از دو برابر افرادی با مدرک دانشگاهی از بیکاری رنج برده اند.

به گفته ادلبرگ اقتصاددان ارشد سابق دفتر بودجه کنگره، نرخ بیکاری رسمی در میان زنان به طور مصنوعی پایین است، زنان بیش از مردان بخش کاری را به دلیل مراقبت از فرزندانشان و مسئولیت های دیگر ترک می کنند.

در این میان، افرادی با بالاترین درآمد (بیش از ۶۰ هزار دلار در سال) تا پایان ماه اوت (اوایل شهریور)، زیان شغلی شان را به طور کامل رفع کردند. تا اواسط نوامبر (اواخر آبان) این قشر حدود یک درصد شغل بیشتری نسبت به قبل از همه گیری داشتند.

براساس اعلام اقتصاددان ها، آمریکایی های متمول تر به طور معمول از قِبَل دارایی های شان همچون سهام و مسکن متحمل زیان مالی می شوند به جای آنکه درآمد شغلی شان را در طول رکود اقتصادی از دست دهند. اما ثابت شده که این ثروت در جریان رکود اقتصادی ناشی از کووید – ۱۹، برگشت پذیر بوده است.

طبق بررسی محققان، آمریکایی های ثروتمند تقریبا ۵ درصد پول کمتری نسبت به قبل از همه گیری هزینه کرده اند در حالی که این رقم برای کم درآمدترها تقریبا ۳ درصد بیشتر بوده است. این بدان معناست که ثروتمندان احتمالا پس اندازهایشان را افزایش داده اند، در حالی که سایرین قادر به انجام این کار نبوده اند.