تهران- ایرنا- سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام اعلام کرد: ۴۶ دانشگاه ایران در نتایج رتبه بندی جهانی ISC سال ۲۰۲۰ درخشیدند.

محمدجواد دهقانی افزود: در رتبه بندی جهانی ۲۰۲۰-ISC تعداد ۲ هزار و ۱۸۲ دانشگاه از ۱۰۲ کشور و ۶ قاره جهان حضور دارند که از ایران تعداد ۴۶ دانشگاه در این رتبه بندی مشاهده می شوند؛ این در حالی است که در رتبه بندی سال ۲۰۱۹ تعداد دانشگاه های ایرانی ۴۳ دانشگاه بود.

وی اظهار داشت: به منظور مقایسه حرکت علمی و عملکرد دانشگاه های کشور در سطح بین المللی، از سال ۲۰۱۸ رتبه بندی بین المللی با عنوان رتبه بندی جهانی ISC (ISC world University rankings) انجام می شود.

سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام همچنین گفت: رتبه بندی هایی که در سطح جهان انجام می گیرد، ترکیبی از اطلاعاتی است که مؤسسات مجری رتبه بندی تهیه می کنند و اطلاعاتی که بر اساس خوداظهاری دانشگاه ها به این مؤسسات ارایه می شود.

دهقانی ادامه داد: در نهایت با استفاده از این داده ها رتبه دانشگاه ها محاسبه و اعلام می شود بدون اینکه دانشگاه ها از جزئیات این داده ها و نحوه محاسبه آنها اطلاعات دقیقی در دست داشته باشند. عدم دسترسی به این اطلاعات باعث می شود سیاست گذاران آموزش عالی و مدیران دانشگاه ها نتوانند چگونگی عملکرد دانشگاه ها را در شاخص های مختلف بدانند.

وی یادآور شد: در "رتبه بندی جهانی ISC" یک بانک اطلاعاتی جامع از داده های دانشگاه های جهان و دانشگاه های ایران بدست می آید که با استفاده از این بانک اطلاعاتی، می توان برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت برای ارتقای جایگاه دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور تدوین کرد.

سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام خاطرنشان کرد: رتبه بندی جهانی ISC به منظور رتبه بندی دانشگاه های جهان در معیارهای خود، مهم ترین مأموریت دانشگاه ها شامل پژوهش، آموزش، نوآوری و فعالیت های بین المللی را در نظر می گیرد و بر این اساس دانشگاه ها را مورد سنجش و ارزیابی قرار می دهد. نکته مهم در معیارهای این رتبه بندی این است که بعد کیفی و کمی پژوهش هم  زمان با هم مورد بررسی قرار می گیرند.

روش شناسی رتبه بندی

دهقانی همچنین اظهار داشت: پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) به منظور رتبه‌بندی دانشگاه‌های جهان در معیارهای خود، مهم‌ترین مأموریت دانشگاه‌ها که عبارتند از پژوهش (با وزن ۶۰ درصد)، نوآوری (با وزن ۱۵ درصد)، آموزش (با وزن ۱۰ درصد) و فعالیت‌های بین‌المللی (با وزن ۱۵ درصد) را در نظر می‌گیرد و بر این اساس دانشگاه‌های کشورهای اسلامی را مورد سنجش و ارزیابی قرار می‌دهد.

وی افزود: تفاوتی که رتبه بندی ۲۰۲۰ با سال های پیش دارد، محاسبه تعداد مقالات سلب اعتبار شده دانشگاه ها با نمره منفی است که در شاخصی تحت عنوان اعتبار منفی آورده می شود. در "رتبه بندی دانشگاه های جهان ISC"، دانشگاه‌هایی مورد بررسی قرار می‌گیرند که حداقل ۸۵۰ مدرک در سال‌های ۲۰۱۸-۲۰۱۶ در پایگاه وب آو ساینس به ثبت رسانیده باشند.

وضعیت دانشگاه های ایران در رتبه بندی

به گزارش روز دوشنبه پایگاه استنادی علوم جهان اسلام، براساس مأموریت های دانشگاه ها، تعداد ۲۴ دانشگاه جامع کشور در این رتبه بندی حضور دارند. دانشگاه های جامع حاضر در این رتبه بندی عبارتند از: تهران، تربیت مدرس، فردوسی مشهد، شهید بهشتی، شیراز، تبریز، اصفهان، یزد، کاشان، گیلان، بوعلی سینا، رازی، سمنان، شهید باهنر کرمان، کردستان، مازندران، شهید چمران اهواز، محقق اردبیلی، ارومیه، یاسوج، الزهرا، بین المللی امام خمینی، شاهد و شهرکرد.

از دانشگاه های علوم پزشکی نیز ۱۳ دانشگاه حضور داشتند که شامل: دانشگاه علوم پزشکی تهران، پزشکی شهید بهشتی، پزشکی ایران، پزشکی اصفهان، پزشکی مشهد، پزشکی تبریز، پزشکی شیراز، پزشکی جندی شاپور اهواز، پزشکی کرمانشاه، پزشکی بقیه الله، پزشکی کرمان، پزشکی مازندران و پزشکی زاهدان.

از دانشگاه های صنعتی نیز ۹ دانشگاه شامل: دانشگاه های صنعتی اصفهان، صنعتی شریف، صنعتی امیرکبیر، علم و صنعت ایران، صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، صنعتی نوشیروانی بابل، صنعتی شاهرود، صنعتی سهند و صنعتی شیراز در این نظام رتبه بندی قرار دارند.