به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی معاون اول رییس جمهوری، اسحاق جهانگیری روز دوشنبه در جلسه شورای ساماندهی مرکز سیاسی و اداری کشور و تمرکززدایی، گفت: حمل و نقل، محدودیت منابع آب، آلودگی هوا، حاشیه نشینی و وجود واحدهای صنعتی در داخل شهر از جمله مسائل و مشکلات تهران هستند که فارغ از بحث انتقال یا عدم انتقال پایتخت، باید به این مسائل به طور جدی رسیدگی شود.
وی با اشاره به برخی پیشنهادات مبنی بر انتقال مرکز سیاسی و اداری کشور و تمرکز زدایی از تهران خاطرنشان کرد: موضوع انتقال پایتخت موضوع جدیدی نیست و در دولتهای گذشته نیز این موضوع مطرح بوده است.
جهانگیری با بیان اینکه موضوع انتقال پایتخت باید به صورت جامع مورد بحث و بررسی قرار گیرد، گفت: نباید این موضوع محدود به انتقال مرکز سیاسی از تهران باشد چرا که مسائل تهران و جمعیت ساکن در این کلانشهر را نمیتوان نادیده گرفت.
وی همچنین با اشاره به تدوین پیش نویس سند سیاست گذاری ساماندهی و تمرکز زدایی تهران تصریح کرد: کارگروه تخصصی شورای ساماندهی مرکز سیاسی و اداری کشور و ساماندهی و تمرکز زدایی از تهران جلسات متعددی با دستگاههای مربوطه برگزار کرده که حاصل این جلسات تدوین این پیشنویس است که جمع بندی آن به سه پیشنهاد منتج شده است.
معاون اول رییس جمهوری از اعضای شورا خواست تا برگزاری جلسه آتی که در اواخر سال انجام خواهد شد، پیشنهادات مطرح شده را مورد بررسی و مطالعه دقیقتر قرار داده و الزامات، نحوه اجرا و برنامه زمانبندی هر پیشنهاد را به صورت روشن و شفاف تدوین کنند تا در جلسه آتی در خصوص آن تصمیم گیری شود.
در این جلسه که وزیر راه و شهرسازی، وزیر نیرو، شهردار تهران، رییس شورای اسلامی شهر تهران و نمایندگان مجلس عضو این شورا نیز حضور داشتند، گزارشی از پیشنویس سند سیاستگذاری ساماندهی و تمرکززدایی تهران ارائه شد.
در این گزارش تراکم و تمرکز شدید جمعیتی و اقتصادی، مخاطرات طبیعی، آلودگی زیست محیطی، نارساییهای شبکههای حمل و نقل و زیرساختی و خدماتی، ناکارایی اقتصادی و افت رقابتپذیری از جمله ابر مسئلههای تهران برشمرده شد و پیامدهای هر یک از این مسائل نیز مورد بررسی قرار گرفت.
براساس این گزارش و با توجه به تجارب انتقال پایتخت در کشورهای مختلف، انتقال پایتخت تنها در ایجاد کشورهای جدید فاقد تمدنی و یا کشورهای دارای نظام فدرال موفقیتآمیز بوده است.
در پیش نویس سند سیاست گذاری ساماندهی و تمرکز زدایی تهران، رویکردهای متداول در مواجهه با مسائل کلانشهرها و پایتختها مورد بررسی قرار گرفته و مطالعاتی در خصوص عوامل و روندهای شکل گیری وضعیت موجود، طرحهای مطالعاتی پیشین و تجارب جهانی انتقال پایتخت و مرکز سیاسی، اداری انجام شده است.
استقرار فوری نظام مدیریت منطقه پایتختی کشور در محدوده کلانشهری تهران، تهیه طرح ساماندهی و تمرکز زدایی منطقه کلانشهری تهران با همیاری تمام سازمانهای ذیربط و ایجاد مرکز اداری ـ سیاسی جدید سه پیشنهادی است که در این پیش نویس برای تمرکز زدایی از تهران ارائه شده است.