سنندج - ایرنا - نماینده مردم شهرستان بیجار در مجلس شورای اسلامی گفت: بذر، کود، آب و سم مورد استفاده در بخش کشاورزی که تاثیر بالایی در تغذیه محصول دارد، باید با مطالعات و برنامه ریزی مناسب با اقلیم کردستان به کشاورزان ارائه شود.

به گزارش ایرنا، علیرضا زندیان عصر دوشنبه در جلسه شورای کشاورزی بیجار اظهار داشت: طبق مطالعات اخیر، استفاده بی رویه و نامناسب از سموم کشاورزی که در کشت گندم در برخی نقاط کشور انجام شده است از خسارت‌های حشره سِن به گندم بیشتر بوده و آسیب های جدی به کیفیت محصول وارد آورده است.

وی با اشاره به اهمیت نیاز سنجی اراضی کشاورزی و توجه به توصیه‌های کارشناسان جهاد کشاورزی در خصوص میزان استفاده از کود و سموم کشاورزی افزود: گندم یک منبع مغذی از پروتئین ست که می تواند نیاز روزانه بدن را تامین کند اما در صورت استفاده بیش از حد و نامناسب کود و سموم، محصول نهایی فاقد این خاصیت خواهد شد و برای فرآوری آن باید در صنعت هزینه می‌شود.

نماینده مردم شهرستان بیجار در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: آب و هوای کردستان با توجه به ارتفاع از سطح دریا و آب و هوای معتدل کوهستانی باید از نظر نوع رقم بذر و میزان استفاده از تغذیه با سایر شهرهای کشور مقایسه نشود و کشاورزان هم به این مساله توجه داشته باشند.

فرماندار بیجار هم در این جلسه گفت: مشکلات بخش کشاورزی در قالب کار اداری متداول قابل حل نیست و باید در سطح کلان و توسط مقامات ارشد کشوری مورد ارزیابی قرار گیرد زیرا مدیریت شهرستان از تمام توان خود در حد استان استفاده کرده است.

علی اکبر ورمقانی با اشاره به اینکه در بیجار از ۳۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی بصورت دیم و فقط هشت هزار هکتار دارای مجوز کشت آبی بوده که در سیستم گندم آبی بهره وری از کشت چندین برابر کشت دیمی است.

مدیر عامل شرکت آب منطقه ایی کردستان هم در این جلسه گفت: در منطقه بیجار در سال جاری با توجه به بارش های ابتدای سال، هنوز ۱۲.۹ میلی متر مکعب کسری آب مخزن داریم که با برداشت بی رویه آب در سایر شهرهای همجوار، دشت بیجار برای پیشگیری از مشکلاتی که در آینده با این رویه گریبان گیر منطقه خواهد شد، طرح دشت ممنوعه برای شهرستان در نظر گرفته شده است.

کامران خرم افزود: تخصیص آب زیر زمینی برای بخش کشاورزی در کشور وجود ندارد و نمی توان از این آب برای این بخش استفاده کرد اما در تخصیص آب برای صنایع مانند گلخانه ها که صنعتی محسوب می شوند محدودیتی وجود ندارد.

او با اشاره به اینکه در حال حاضر در استان کردستان یک هزار و ۲۴۹ حلقه چاه مجاز فعالیت دارند گفت: بیش ۹۶۱ حلقه چاه غیر مجاز هم در بخش های گوناگون کشاورزی فعالیت دارند که بیشترین آسیب را به کاهش سطح آب های زیر زمینی وارد می نماید.

رییس سازمان جهاد کشاورزی کردستان هم در این جلسه گفت: استان کردستان، منطقه محرومی نیست، بلکه استان کم برخودار از امکانات و سرمایه گذاری است که باید در سطح مجلس شورای اسلامی به این موضوع بیش از پیش توجه گردد.

محمد فرید سپری با بیان اینکه بخش کشاورزی به کشت گندم محدود نمی‌شود گفت: توسعه گلخانه‌ایی که تخصیص آب مورد توجه قرار گرفت و با پیگیری های انجام شده در استان، برنامه یک صد هزار هکتاری توسعه اراضی آبی از آب های سطحی در حوزه سفید رود و محدوده شهرستان بیجار اعلام خواهد شد.

وی افزود: در پنج سال اخیر ۳۵ درصد سهیمه و اعتبار توسعه مکانیزاسیون کشاورزی شامل کمباین، تراکتور و ادوات دنبال رو در بیجار جذب شده است که با توجه به نقش شهرستان در تولید غلات دارد، مورد توجه جهادکشاورزی قرار دارد و سعی می گردد بیشترین سهم به بیجار تخصیص یابد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی کردستان یادآور شد: سهمیه بیش از ۳۰۰ تن تولید شیلات در استان را داریم که با همکاری وزارت نیرو در استان اجرایی خواهد شد زیرا تولید شیلات آبی مصرف نمی کند و به صورت گردشی باز خواهد گشت.

سپری با اشاره به اینکه ضریب ۲.۵ اسب بخار در هر هکتار در بیجار وجود دارد گفت: نوسازی مکانیزاسیون کشاورزی شامل ادوات، کمباین و تراکتور می تواند در سطح بهره وری و کاهش ریزش گندم در اراضی کشاورزی نقش مهمی را ایفا می‌کند.

در ادامه این جلسه نماینده هر یک از تعاونی های بخش کشاورزی بیجار به بیان مشکلات موجود حوزه خود پرداختند و موانع مطرح شده توسط مدیران مربوطه مورد بررسی و پیگیری قرار گرفت.

شهرستان ۸۹ هزار نفری بیجار در ۱۴۲ کیلومتری شرق شهر سنندج مرکز استان کردستان قرار داد و قالب شغل مردمان این دیار، کشت گندم دیمی و دامداری سنتی است.