جورجو کافییرو روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا در خصوص حضور قطر در شورای همکاری خلیج فارس و اعلامیه العلا اظهار کرد: اگرچه دولت ترامپ اعتبار آن را به عنوان آخرین "پیروزی دیپلماتیک" در صحنه بین المللی از آن خود خواهد کرد، اما میتوان به راحتی گفت که سعودیها تصمیم خود را در مورد قطر بیشتر به این دلیل گرفتند که جو بایدن رئیس جمهوری منتخب و کامالا هریس معاون رئیس جمهوری منتخب اواخر این ماه سکان هدایت واشنگتن را بر عهده خواهند گرفت.
وی افزود: در عربستان سعودی نگرانیهایی درباره سختگیرتر بودن جانشین ترامپ نسبت به ریاض وجود دارد که به دلیل مسائل مختلفی از ماجرای خاشقچی تا زندانی شدن فعالان حقوق بشر و حل نشدن درگیریهای یمن است.
عضو اندیشکده بنیاد خاورمیانه ادامه داد: در این چارچوب ، سعودیها با برداشتن گامهایی برای نشان دادن تعهد خود برای عادی سازی روابط با دوحه، پیامی را به دولت بایدن ارسال کنند که میتواند نشانگر حسن نیت رهبری ریاض به چهل و ششمین رئیس جمهوری آمریکا و افرادی که در حلقه نزدیک وی هستند، باشد.
کافیرو در پاسخ به این سوال که سعودی ها بارها گفتهاند تنها در صورت تغییر رویکرد قطر، روابط میتواند بهبود یابد، آیا سعودی از شرایط خود عقب نشسته است، گفت: سرانجام ، سعودیها فهمیدند که تلاش برای فشار بر دوحه برای تغییر جنبههای اساسی سیاست خارجی آن بیفایده است.
وی افزود: قطر توانایی خود را برای زنده ماندن تحت محاصره نشان داد. فشار آمریکا رهبری ریاض را برای برداشتن گامهای قابل توجه در کاهش تنش در روابط عربستان و قطر بسیار متقاعد کرد.
مدیر موسسه تحلیل دولتهای خلیج فارس درباره تاثیر پیروزی بایدن برای کاهش اختلافات کشورهای حاشیه خلیج فارس هم اظهار کرد: یک احتمال خوب وجود دارد که دولت بایدن به همه کشورهای محاصره کننده فشار وارد کند تا اقدامات بیشتری در زمینه حل بحران شورای همکاری خلیج فارس انجام دهند.
کافیرو یادآور شد: محمد بن زاید ولیعهد امارات متحده عربی عملا کشورش را به گونهای قرار داده است که وابستگی کمتری به واشنگتن داشته باشد- عمدتا از طریق تعمیق مشارکتهای استراتژیک ابوظبی با روسیه، چین و هند- این بدان معناست که بایدن ابزار محدودی برای تاثیرگذاری در امارات متحده عربی در برابر اختلافات خلیج فارس در اختیار دارد.
ایرنا پرسید ترامپ از سه سال پیش وعده حل اختلاف کشورهای حاشیه خلیج فارس را داده بود اما موفق نشد. نقش آنها به خصوص حالا که در انتخابات شکست خوردهاند، چه بوده است؟
این تحلیلگر مسایل خاورمیانه پاسخ داد: عامل اصلی در این زمینه، دولت در حال ورود رئیس جمهوری منتخب جو بایدن است. اگر دوره دوم ترامپ حفظ میشد، جای تردید است که سعودیها در این ماه با این اقدامات اعتمادسازی موافقت میکردند.
کافیرو درباره این سوال که با توجه به اظهارات بایدن برای بازگشت به برجام و همچنین روابط خوب ایران و قطر در دوره انسداد مرزهای عربی، آیا دوحه میتواند بین ایران و عربستان میانجی شود، گفت: قطر و ایران مدتهاست که رابطه عملگرایانهای دارند، حتی اگر دوحه و تهران در مورد برخی مسائل منطقهای اختلاف نظر داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: اگرچه قطر اغلب نگران فشار آوردن آمریکا به دوحه برای تعدیل روابط با تهران است، اما این احتمال وجود دارد که دولت بایدن به قطر به عنوان پل دیپلماتیک بین آمریکا و جمهوری اسلامی نگاه کند.
عضو اندیشکده بنیاد خاورمیانه اظهار کرد: اگر دوحه بتواند به مشارکت خود با ایران ادامه دهد که به دلیل محاصره تحمیل شده توسط عربستان و امارات متحده عربی به طور قابل توجهی تقویت شد، با آشتی با عربستان سعودی، قطریها تحت فشار کمتری در این زمینه قرار خواهند گرفت.
شورای همکاری خلیج فارس روز سهشنبه به میزبانی عربستان و با حضور امیر قطر در شهر العلا برگزار شد و در پایان بیانیهای به امضای این سران رسید.
نایف فلاح الحجرف دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس در پایان اجلاس سران این شورا اعلام کرد که امضای بیانیه پایانی چهل و یکمین اجلاس سران این شورا و بیانیه العُلا بیانگیر وحدت و تقویت همکاری مشترک است.
عربستان، امارات، بحرین و مصر در ژوئن ۲۰۱۷ روابط خود را با قطر قطع و ادعا کردند که این کشور از تروریسم حمایت میکند، اما دوحه آن را رد کرد.
این چهار کشور از آن زمان، تمام مرزهای زمینی، دریایی و هوایی خود را به روی قطر بسته بودند.