در این روش جدید درمان سرطانها و سایر بیماریها از یک مولکول مکانیکی بهم پیوسته بهعنوان «گلوله جادویی» استفاده میشود.
براساس اعلام روز چهارشنبه ستاد فناوری نانو،این تیم تحقیقاتی از دانشکدههای شیمی و علوم زیستی دانشگاه بیرمنگام، با همکاری محققان در ووهان چین و مارسی فرانسه تشکیل شده است.
فناوری گلوله جادویی در حال ثبت بهعنوان پتنت است.
این مولکولها روتاکسان نامیده میشوند، ساختارهای کوچک در مقیاس نانو، شبیه دمبل هستند که حلقهای در اطراف ستون مرکزی به دام افتاده است. در طرح جدید، روتاکسانها از یک مولکول «هلیکات» استوانهای شکل بسیار بزرگتر استفاده کردند که طولی حدود ۲ نانومتر و عرض ۱ نانومتر دارد و توانایی چشمگیری در اتصال به چنگالهای مولکولی از جنس DNA و RNA دارد.
این چنگالها هنگام تکثیر DNA ایجاد میشوند و در آزمایشها، محققان بیرمنگام نشان دادهاند که وقتی این مولکول ها به ساختار چنگالی متصل میشوند، قادر به جلوگیری از تولید سلولهای سرطانی، باکتریها و ویروسها هستند.
نتایج منتشر شده این پژوهش در مجله انجمن شیمی آمریکا نشان میدهد که نه تنها میتوان این مولکولهای پیچیده را به سادگی و کارآمد تولید کرد، بلکه میتوان از تعداد شاخهها برای تنظیم سرعت حرکت استوانه داخل کدو تنبل استفاده کرد.
پروفسور مایک هانون، محقق ارشد این پروژه توضیح میدهد: این فناوری رویکردی جدید و واقعاً امیدوارکننده است که شیمی قوی و اثبات شده را به روشی کاملاً جدید به کار گرفته است و دارای پتانسیل بالایی برای درمان هدفمند سرطان و سایر بیماریها است.
هانون میگوید: روش ما بسیار متفاوت از رهایش داروهای سرطانی است که معمولاً تمام سلولهای بدن را تحت تأثیر قرار میدهد. مولکول روتاکسان این نوید را میدهد که با روشن و خاموش کردن آن درصورت لزوم، میتوان با دقت بالایی سلولهای سرطانی را بهطور خاص هدف قرار داده و مهار کند.
دانشگاه بیرمنگام یک پرونده ثبت اختراع برای این فناوری باز کرده است که ساختار و طراحی این روتاکسانهای جدید را پوشش میدهد.