زاهدان- ایرنا- سیلاب سرگردان سیستان و بلوچستان پارسال به هرکجا سر کشید و از تخریب اندک سرمایه‌های زندگی و مهم‌تر از همه خانه‌های مسکونی خشت و گلی روستاییان فروگذار نکرد اما اقدامات دولت و به ویژه نقش کلیدی بنیاد مسکن در بازسازی و گذر از خاطرات بد آن روزها ، انقلابی در این استان است.

به گزارش ایرنا، تاریخ دیرین این آب و خاک شاهد وقوع وضعیت‌های اضطراری و بلایای طبیعی بسیاری بوده حوادثی که در اثر رخداد و عملکردهای طبیعی به طور ناگهانی به وجود آمده و خساراتی را به جامعـه انسـانی تحمیل کردند.

 یکی از این بلاهای طبیعی سیلی بود که دی سال گذشته حال سیستان و بلوچستان را وخیم کرد و به سبب زیرساخت‌های ضعیف و محرومیت تاریخی استان ضررها را دوچندان ساخت.

یک سال از حال بد آن روزهای سیستان و بلوچستان گذشت در این گزارش اقدامات انجام شده برای  بازسازی واحدهای مسکونی آسیب‌دیده از سیل این استان بررسی شد.

پس از سیل

بارندگی‌های سیل آسای دیماه پارسال بیش از ۲ هزار و ۹۱۱ میلیارد تومان به زیرساخت‌های بلوچستان خسارت وارد کرده بطوریکه آورد سیلاب در هر ثانیه ۳۰ هزار  و ۹۸۷ مترمکعب و در مجموع یک میلیارد و ۱۲۶ میلیون متر مکعب وارد رودخانه‌های جنوب این استان شده، در طول ۲ روز آنقدر بارید تا سدهای جنوب را سرریز و رکوردهای بارندگی را جا به جا کرد.

این مطلب را احمدعلی موهبتی استاندار سیستان و بلوچستان سال گذشته گفت: با وقوع سیل ساختمان‌های ضعیف دچار خسارت‌های متعدد و غیرقابل استفاده می‌شوند و قسمتی از مـردم بی‌خانمان و نیاز جامعه به تأمین سرپناه افزایش پیدا می‌کند.

پس باید دید با وجود گفته‌های استاندار سیستان و بلوچستان و حجم  میزان خسارت وارده بر این استان اکنون بعد از گذشت یکسال شرایط چگونه پیش رفته است؟

 به همین منظور خبرنگار ایرنا در نشستی با خلیل منبتی  مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی سیستان و بلوچستان به بررسی موضوع بازسازی واحدهای آسیب دیده از سیل ۹۸ پرداخت.

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی سیستان و بلوچستان اظهارداشت: هر زمان هر کاری که در کشور به زمین مانده به ویژه در بحران‌ها و حوادث غیرمترقبه مانند جنگ، سیل و غیره به بنیاد مسکن واگذار شد و همیشه این بنیاد در خط مقدم کار بوده و در مناطق مختلف کارهای بسیار اثرگذاری انجام داده است.

وی بیان کرد: پروژه‌های زیادی در  سیستان و بلوچستان اجرا شده و یا در دست اجراست که مهمترین آن‌ها سیل دی سال گذشته بود، با وجود تمامی مشکلات مانند تحریم‌های ظالمانه،  با اعتباراتی که برای استان در این حوزه در نظرگرفته شد طرح‌ها با جدیت و کیفیت به اجرا در آمد که این مهم در تاریخ منطقه بی‌سابقه است.

بازسازی واحدهای آسیب دیده از سیل

مسوولان و برنامه‌ریزان کشوری نقش کلیدی در بازسازی‌های مناطق آسیب‌دیده پس از سیل و مقاوم‌سازی ساختمان‌ها قبل از سیل دارند.

بنیاد مسکن سیستان و بلوچستان مهمترین نهادی بود که بازسازی واحدهای این استان پس از سیل به آن سپرده شد.

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی سیستان و بلوچستان گفت: در مجموع ۱۶ هزار و ۲۵۰ واحد شهری و روستایی استان ۲ هزار و ۱۵۰ واحد شهری و ۱۴ هزار و ۱۰۰ واحد در ۷۰۰ روستای آسیب دیده از سیل دیماه سال گذشته شناسایی و بازسازی آن‌ها به این بنیاد واگذار شده که در حال ساخت است.

منبتی افزود: در بیشتر مناطق قسمت‌های جنوب و شمال سیستان و بلوچستان آبگرفتگی وجود داشت و با توجه به اینکه اکثر خانه‌های آن مناطق کم دوام و بی‌دوام بوده و در سال‌های آینده امکان تخریب وجود داشت به عنوان پیشگیری طرح توسعه بازسازی مطرح و در نظرگرفته شد.

وی ادامه داد: از اینرو قرار بر این شد تا واحدهای گلی (با قدمت بالا)، کپری و واحدهای خسارت دیده به عنوان واحدهای با شرایط بازسازی در این سیل در نظر گرفته شوند.

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی سیستان و بلوچستان گریزی نیز به تفاوت فرایند بازسازی واحدهای سیل‌زده با طرح های ساماندهی حاشیه‌نشینی زد و گفت: در بازسازی، افرادی که خانه‌های خود را از دست داده‌اند خودشان نیز پیگیر تغییر در شرایط هستند و پروسه زمانی اجرا برای بنیاد مسکن کوتاه‌تر است اما در حاشیه‌نشینی شرایط به گونه متفاوتی است و این خانوارها تمایلی به جابجایی ندارند اما با دیدن نتایج کار علاقه‌مند شده و به این کار اقدام می‌کنند.

 تسهیلات و حمایت‌ها در بازسازی

تداوم جنبش بازسازی پس از هر بحرانی در گرو حمایت و تسهیلات به نقاط آسیب‌دیده است.

مهر سالجاری رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در نشست خبری که در ایلام داشت گفت: در سال‌های اخیر برای جبران خسارت‌های سیل در استان‌های کشور ۴۹ هزار میلیارد ریال تسهیلات پرداخت شده است.

وی افزود: این تسهیلات ارزان قیمت به نرخ چهار درصد در اختیار افراد آسیب دیده قرار گرفته است.

علیرضا تابش خاطر نشان کرد: جبران این خسارت‌ها با توجه به محدودیت‌های مالی دولت ناشی از تحریم‌های ظالمانه بسیار دشوار بود و در این موقعیت حساس، دولت اهتمام جدی به جبران این مشکلات داشت.

وی تاکید کرد: بازسازی مناطق آسیب‌دیده در استان‌های مختلف انجام گرفته است و تنها در استان سیستان و بلوچستان با توجه به وقوع سیل در انتهای سال گذشته در حال بازسازی واحدهای مسکونی افراد آسیب دیده هستیم.

به گفته استاندار سیستان و بلوچستان مجموع اعتبارات تخصیص یافته برای واحدهای خسارت دیده سیستان و بلوچستان در سیلاب پارسال ۳۵ هزار و ۲۵۰ میلیون ریال بوده است

احمدعلی موهبتی افزود: این اعتبارات در چهار بخش ساخت واحدهای روستایی و واحد شهری، اعتبارات معیشتی و تعمیری بوده است.

وی مقاوم‌سازی واحدهای مسکونی غیرمقاوم را مهم دانست و تامین نیرو در بانک‌ها برای سرعت بخشیدن به انعقاد قرارداد و پرداخت تسهیلات از سوی بانک‌های عامل را خواستار شد.

استاندار سیستان و بلوچستان تاکیدکرد: تسریع در پرداخت تسهیلات و ابلاغ اعتبارات باقی‌مانده برای بازسازی واحدهای مسکونی آسیب‌دیده از سیلاب سال گذشته این استان ضروری است.

خلیل منبتی مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی سیستان و بلوچستان نیز خاطر نشان کرد: اگر بانک‌ها پابه‌پای بنیاد مسکن پیش می‌رفتند سرعت کار بازسازی بالا می‌رفت زیرا پیشرفت فیزیکی و ریالی باید با هم برابر باشد.

دگرگون‌سازی نتایج یک بحران 

هر چند که سیل سال گذشته سیستان و بلوچستان برای مردمان این استان خاطره بدی بود اما  اقدامات به موقع و موثر دولت در عملیات‌های امدادی، نجات و همیاری در اندک زمان بعد از وقوع و پیگیری‌های مستمر از محل‌های حادثه دیده،  نظارت و  مهم‌تر از همه  پذیرفتن بازسازی واحدهای آسیب‌دیده در کاهش اثرات نامطلوب این بحران نقش موثر داشت.

اگر  سیل نیمه خالی لیوان است اتفاقات بعد از آن و نوع دید ما نیمه پر خواهد بود،  بعد از سیل سیستان و بلوچستان توانست خود را هم ردیف با  شاخص‌های کشوری بالا بیاورد همانگونه که مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی سیستان و بلوچستان به آن اشاره کرد اینکه در زمینه بازسازی میانگین شاخص کشوری حدود ۴۸ درصد بوده  و در این استان در ابتدای کار ۳۷ درصد بود که با این حجم کار انجام شده ۱۰ درصد رشد داشته و شاخص بازسازی استان به ۴۷ درصد رسید.

و معجزه بعدی این اتفاق، بازسازی واحدهایی بود که سیل آن‌ها را تخریب نکرده بود منظور همان واحدهای گلی و قدیمی‌ای که به همت بنیاد مسکن مشمول طرح بازسازی‌های ناشی از سیل که در گزارش به آن اشاره شد قرار گرفت.

در این بین اشتغال، ایجاد کارگاه‌های تولید مصالح و تیرچه و... در سیستان و بلوچستان برای خودکفایی در امر بازسازی و به نوعی کمک به معیشت مردم مهم بود.