فردین حکیمی روز شنبه در گفت و گوی اختصای با خبرنگار ایرنا افزود: عملکرد دستگاه های اجرایی عضو کارگروه کاهش آلودگی هوا در اجرای قانون هوای پاک باید توسط شهروندان البرزی مورد ارزیابی و قضاوت قرار گیرد.
وی با تاکید بر ضرورت مطالبه گری اجرای قانون هوای پاک توسط رسانه ها، اظهار داشت: بر اساس قانون هوای پاک، حدود ۱۴ دستگاه های اجرایی در برنامه کاهش آلودگی هوا مسوول و تکلیف قانونی دارند.
وی گفت: مسوولیت نظارت بر اجرای قانون با محیط زیست می باشد که در این راستا، محیط زیست علاوه بر وظایف قانونی خود در این قانون که شناسایی، پایش و برخورد با منابع آلاینده هوا می باشد، به عنوان دبیرخانه کارگروه، گزارش عملکرد دستگاههای عضو کارگروه را دریافت می کند.
حکیمی ادامه داد: اداره کل حفاظت محیط زیست بعنوان دبیرخانه کارگروه، به منظور انجام برنامه ریزی ، سیاست گذاری و تسهیل درجهت تحقق اهداف قانون هوای پاک و رفع موانع احتمالی، موضوع را در کارگروه کاهش آلودگی هوا به ریاست معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری، مطرح می کند و از آنجایی که موضوع محیط زیست و بویژه آلودگی هوا یک موضوع فرابخشی بوده و اهداف قانون هوای پاک در صورتی تحقق پیدا خواهد کرد که تمام دستگاههای مسوول به وظایفشون عمل کنند.
اصحاب رسانه عملکرد دستگاه های اجرایی را رصد کنند
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز با اشاره به اینکه بخشی از تکالیف دستگاهها در اجرای قانون پاک باید در سطح ملی پیگیری و خارج از اختیارات دستگاههای استانی هست، از اصحاب رسانه خواست تا گزارش عملکرد دستگاه ها در دود وظایف و اختیارات استانی، را رصد کنند، اضافه کرد: تمام اعضای کارگروه مکلف هستند تکالیف مقرر در قانون هوای پاک و همچنین مصوبات کارگروه کاهش آلودگی هوا را با دقت و جدیت و در فصولی که شاهد رخداد وارونگی دما و شرایط اضطرار نیستیم(بهار و تابستان)، پیگیری، اجرا و گزارش عملکرد را به دبیرخانه ارایه کنند.
وی اظهار داشت: در ارزیابی های انجام شده، در برخی محورها، اقدامات خوبی انجام شده ولی در برخی موضوعات مهم که تاثیر بالایی در بهبود کیفیت هوا و محیط زیست شهری دارند، توفیقات خوبی حاصل نشده و این امر منجر به تشدید آلودگی هوا و شرایط اضطرار در فصل پاییز و زمستان می شود.
حکیمی گفت: در زمان وارونگی دما و شرایط اضطرار، تمام نگاه ها به سمت محیط زیست است و بدنبال ارایه راهکار هستند این در حالیست که راهکارهای کارشناسی برای کاهش آلودگی هوا پیش از این بررسی و تبدیل به قانون شده اما در مقام عمل به آن توجهی نشده است.
وی تصریح کرد: در زمان وقوع شرایط اضطرار، هدف از تشکیل کارگروه اضطرار، فقط برنامه ریزی و اتخاذ تصمیمات فوری به منظور اعمال ممنوعیت ها و محدودیت های زمانی و مکانی و نوعی برای فعالیت منابع ثابت و متحرک تشدیدکننده آلودگی هوا، کاهش انتشار آلاینده ها و آثار سوء ناشی از آلودگی هوا بر سلامت مردم از طرق مختلف از جمله کاهش مواجهه افراد جامعه با آلاینده ها براساس شاخص کیفیت هوا است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز گفت: این تصمیمات مقطعی و با رفع شرایط اضطرار به حال عادی خود بر می گردد لذا تمام دستگاههای مسوول در قانون هوای پاک، باید با انجام برنامه ریزی ها، تکالیف قانونی خود را در طول سال و ترجیحا قبل از زمان وقوع اضطرار انجام دهند .
وی با بیان اینکه بهره مندی از محیط سالم و عاری از هر گونه آلودگی ها(هوا، آب و خاک) از حقوق عامه می باشد، تصریح کرد: با هدف شفاف سازی و اطلاع رسانی به شهروندان، وظایف قانونی هر دستگاه مشخص و در اختیار شهروندان قرار خواهد گرفت تا عملکرد دستگاه های مسوول در قانون هوای پاک را مورد ارزیابی و قضاوت قرار دهند.
عملکرد دستگاه ها در روز هوای پاک به مردم گزارش می شود
حکیمی با اشاره به اینکه روز ۲۹ دی ماه روز هوای پاک نامگذاری شده، افزود: از تمام دستگاه های اجرایی درخواست داریم عملکردشان را در اجرای قانون هوای پاک به مردم گزارش دهند و به طور قطع جمع بندی نهایی گزارش عملکرد در ۲۹ دیماه (روز هوای پاک) به اطلاع شهروندان خواهد رسید.
وی در ادامه به بیان برخی از وظایف قانونی دستگاه های عضو کارگروه کاهش آلودگی هوا اشاره کرد و گفت: بر اساس این قانون وظیفه شهرداری کرج تعویض ونصب کاتالیزگر (کاتالیست) بر روی خودروهای عمومی درون شهری، استفاده از صافی (فیلتر) ذرات برای خودروهای دیزلی سنگین، تدوین برنامه مدیریت تقاضای سفر به منظور کاهش سفرهای درون شهری منطبق بر طرح های جامع شد آمد و افزایش سرانه فضای سبز شهرها و حریم آن ها به میزان مندرج در طرح جامع می باشد.
وی اظهار داشت:همچنین بر اساس ماده ۲۲ قانون هوای پاک شهرداری کرج موظف به ارایه برنامه اجرایی نوسازی ناوگان فرسوده حمل و نقل عمومی درون کلانشهرها است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز گفت: همچنین بر اساس ماده ۱۰ این قانون، شهرداری کرج و راهنمایی و رانندگی نیز موظف به ایجاد ساختار یکپارچه معاینه فنی با بهره گیری از زیر ساخت های الکترونیکی و انطباق با اطلاعات راهنمایی و رانندگی به منظور اعمال مقررات و اجرای طرح LEZ («سامانه طرح کاهش» و در فارسی به معنای منطقه انتشار کم آلایندگی) و اعمال محدودیت های ترافیکی در راستای کاهش آلودگی هوا هستند.
وی افزود: براساس ماده هفت این قانون نیز شرکت ملی گاز استان نیز موظف است ممنوعیت استفاده از مازوت در نیروگاه منتظر قائم و جایگزینی با سوخت گاز طبیعی و نفت گاز را استمرار بخشیده ضمن اینکه تمام شهرک های صنعتی دولتی استان نیز از گاز شهری بهره مند باشند.
حکیمی تصریح کرد: پلیس راهور استان نیز بر اساس این قانون بایستی طرح برخورد با خودروهای آلاینده دودزا و فاقد معاینه فنی را اجرا و سازمان صنعت،معدن و تجارت البرز نیز برنامه بازسازی، نوسازی و ارتقای فناوری در صنایع آلوده کلان شهرها را ارایه کند.
به گفته حکیمی، همچنین این سازمان بایستی مانع از انباشت پسماندهای صنعتی در معابر عمومی و سوزاندن آن ها شود.
وی ادامه داد: بر اساس ماده ۲۰ قانون هوای پاک نیز اداره کل استاندارد و تحقیقات صنعتی استان نیز موظف به انجام معاینه فنی سالانه سامانه موتورخانه و سامانه های احتراقی ادارات دولتی توسط شرکت های تایید صلاحیت شده از سوی موسسه استاندارد می باشد.
دبیر کارگروه کاهش آلودگی هوای استان البرز اضافه کرد: در ماده ۱۷ این قانون نیز آمده اداره کل هواشناسی استان موظف به تعیین وضعیت پدیده گرد و غبار با هدف شناسایی کانون های شکل گیری و نحوه ی پراکنش آن ها به منظور پیش بینی و اطلاع رسانی به هنگام وقوع این پدیده و همچنین پیش بینی روزانه وضعیت کیفی هوا توسط هواشناسی استان و اعلام هشدارهای عمومی در وضعیت اضطرار است.
وی تصریح کرد: اداره کل ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز بایستی زیرساخت های الکترونیکی خدمات رسانی در بخش دولتی و عمومی را به منظور کاهش سفرهای درون شهری به میزان دو برابر وضع موجود گسترش دهد.
حکیمی گفت: اداره کل آموزش و پرورش استان نیز موظف به درج مباحث مرتبط با آلودگی هوا در کتب درسی بوده ضمن اینکه جهاد کشاورزی نیز موظف است از منابع خاک در معرض فرسایش بادی حفاظت کرده و طرح جامع مدیریت و احیای زمین های کشاورزی و کشاورزی حفاظتی، توسعه جنگل کاری و احیای مراتع استان را در برنامه داشته و اجرا کند.
وی افزود: همچنین این سازمان موظف است مانع سوزاندن بقایای محصولات کشاورزی شده و آموزش های لازم را به کشاورزان ارایه دهد.
دبیر کمیته اضطرار آلودگی هوا با اشاره به ماده ۶ قانون هوای پاک اظهار داشت: بر اساس این ماده قانونی شهرداری کرج، راهداری و حمل و نقل جاده ای بایستی معاینه فنی تمام وسایل نقلیه موتوری اعم از سبک،سنگین و نیمه سنگین را انجام داده و طبق ماده ۱۵ شرکت شهرک های صنعتی نیز ۱۰ درصد از فضای تخصیص داده شده شهرک ها،مراکز و واحدهای صنعتی و تولیدی جدید الاحداث را به ایجاد فضای سبز مشجر و غرس درختان مناسب منطقه اختصاص دهند.
وی گفت: بر اساس ماده ۱۸ این قانون نیز شرکت پخش فراورده های نفتی نیز بایستی طرح کهاب (کاهش، هدایت و انتشار بخارهای بنزین) را درمخازن، تانکر و نازل جایگاه های سوخت گیری اجرا و نسبت به استاندارد سازی سوخت مصرفی مطابق با استاندارد یورو چهار و یورو پنج حداقل در کلانشهرها و همچنین استانداردسازی سوخت مصرفی نیروگاه ها اجرا کند.
حکیمی اضافه کرد: بر اساس مصوبه هیئت محترم وزیران، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی استان نیز موظف است میزان مرگ و میر منتسب به آلودگی هوا را بررسی و طبق ماده ۲۰ قانون در انباشت پسماندهای پزشکی در معابر عمومی و سوزاندن آن ها ممنوعیت اعمال کند.
وی افزود: راه و شهرسازی نیز موظف است فصل جداگانه ای از مطالعات طرح های جامع و تفصیلی شهرها، شهرک ها و شهرهای جدید و طرح های هادی روستایی را به بررسی مسایل زیست محیطی اختصاص دهد.
وی گفت: اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان نیز بر اساس ماده ۲۱ این قانون بایستی اقدامات مقابله با بیابان زایی و کاهش اثرات خشکسالی را با اولویت مناطق بحرانی فرسایش بادی و گرد و غبار اجرا کند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز تاکید کرد: اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری و راه و شهرسازی به ایجاد حریم سبز بزرگراه ها و کمربند سبز شهرها و روستاهای تحت تاثیر رخدادهای گرد و غبار را با روش آبیاری مدرن و با اولویت استفاده از پسابهای شهری و روستایی موظف هستند.
از سال ۸۹ بعد از تشکیل استان البرز اولین طرح کاهش آلودگی هوا مصوب شد که پس از آن در سال های ۹۳ و ۹۵ این قانون با تصویب هیات وزیران تغییراتی داشت که در این طرح ها تکالیف دستگاه های اجرایی را برای اجرای این طرح تعیین کرد.
تاریخ انتشار: ۲۰ دی ۱۳۹۹ - ۰۷:۴۵
کرج - ایرنا - مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز با اشاره به تکالیف قانونی دستگاه های عضو کارگروه کاهش آلودگی هوا استان، گفت: بایستی مدیران عضو این کارگروه عملکردشان در اجرای قانون هوای پاک و مصوبات هیات وزیران را به مردم گزارش دهند.