حکایت این روزهای کرونا و بالا و پایین رفتن وضعیتها از قرمز و زرد و آبی هنوز برایمان بازی کودکانهای بیش نیست، گویا هنوز در میدان بازی هستیم، باور نداریم که دهها عزیز از دست داده و میدهیم، هزاران نفر در بیمارستانها بستری میشوند، دهها کسب و کار از هم پاشیده و بسیاری افراد به روز سیاه مینشینند؛ در این بازی کودکانه تنها وقتی خطر را جدی میگیریم که ویروس دامن خودمان را گرفته و گرفتارمان میکند و آنگاه داد و هوار کودکانهامان بلند میشود که ای وای گویا خطر جدی است.
آژیر آمبولانسها که زیاد میشود، اورژانسها که مملو از جمعیت شده و در نهایت وقتی آرامستانها پر جمعیت میشوند، تازه یادمان میآید که در این دنیای به بازی گرفتهمان خطر به بیخ گوش ما هم رسیده است، به اکراه ماسکی میزنیم، به زور قانون و بخشنامه کرکره مغازههایمان را هم برای مدتی پایین کشیده و اگر اهل زرنگی و گریز از قانون با مخدوش کردن پلاک و راههای گریز دیگر نباشیم چند روزی قید سفر،گشت و گذار و دورهمیهای شبانه را زده و منتظر میمانیم که کی باز به بازی کودکانهمان بازخواهیم گشت.
اوضاع که کمی رو به آرامش میرود و اخبار رسانهها از تبدیل وضعیت قرمز به زرد و آبی حکایت میکند و محدودیتهای قانونی برداشته میشود، همه چیز را تمام شده میدانیم، فاتحانه خودی به کرونا نشان میدهیم و با انداختن ماسک و فراموش کردن فاصلهها به استقبال بازی با این ویروس هزار چهره رفته و باز روز از نو و روزی از نو.
تا همین چندی پیش در اردبیل نیز وضعیت کرونایی استان قرمز و در برخی مناطق مشکی بود، بیتفاوتی شهروندان در بسیاری از مناطق آمار بستری بیمارستانها را به بیش از ۵۰۰ نفر رسانده و مرگهای روزانه نیز در رکوردی بیسابقه به ۲۲ جان باخته در یک روز رسیده بود.
هشدارها و انزارها کمی جماعت را ترساند و تا مدتی میشد در خیابانها دید که خیلیها دیگر ماسک زده و کمی رعایت حال هم میکنند، پاساژها و مشاغل پر خطر نیز بسته شده و جادهها برای ترددهای غیر ضروری مسدود شدند.
مبارزه با کرونا جدیتر شد، تلاش کادر درمانی از یک طرف و همکاری مسئولان و اقشار مختلف مردم از طرف دیگر نتیجه داد، استان اردبیل با فاصله یک هفته دیرتر از دیگر مناطق کشور آرام آرام از وضعیت مشکی به قرمز رسیده و با کاهش تدریجی میزان بستریها و جانباختهها هماکنون وضعیت زرد و آبی در تمام استان حاکم شده است، وضعیتی که به گفته مسئولان بهداشتی و درمانی بسیار شکننده و موقتی است.
بر اساس اعلام دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، هماکنون هشت شهرستان پارسآباد، نمین، سرعین، انگوت، گرمی، خلخال، مشگینشهر و اردبیل در وضعیت زرد و چهار شهرستان بیلهسوار، اصلاندوز، کوثر و نیر در وضعیت آبی (وضعیتی بین سفید و زرد) قرار دارند.
آخرین آمارها هم از کاهش بستری بیمارستانها به ۲۰۴ نفر و جانباختگان روزانه به یک و ۲ نفر رسیده و برخی روزها هم خبری از فوت بیماران نیست.
تا وضعیت کمی رو به آرامش رفته و دو سه روز که اخبار امیدوارکننده از مهار نسبی کرونا پخش میشود، مردم به کلی خطر را به فراموشی میسپارند، از چند روز پیش باز بیتوجهیها به رعایت پروتکلهای بهداشتی در استان اردبیل رو به افزایش گذاشته است.
تردد افراد بدون ماسک، دروهمیها، عدم رعایت فاصلهگذاری اجتماعی، ازدحام و شلوغی بازار و مکانهای سربسته و بایهای زمستانی بدون رعایت پروتکلهای بهداشتی در استان افزایش یافته و روند با وجود هشدارهای مسئولان به سمت و سوی نگرانکننده در حال حرکت است.
ظریفی میگفت که ما عادت کردهایم که همه چیز را زود فراموش کنیم، ما هیچ وقت جدی نبودهایم، ما بندرت خطر را تا وقتی که گرفتارمان نکرده باور میکنیم، ما همیشه از مرگ هراسان بودهایم اما جالب اینکه دیوانهوار به سمتش نه گام به گام که دوان دوان می رویم.
مسئولان بهداشت و درمان اردبیل با توجه به اخبار ناگواری که از شیوع ویروس انگلیسی و افریقایی در اروپا و مشاهده مواردی از آن در کشورمان پخش میشود به شهروندان استان هشدار میدهند که میبایست خطر را جدی گرفته و بیشتر از گذشته در رعایت پروتکلهای بهداشتی مصمم باشند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان اردبیل با هشدار به احتمال شیوع نوع جدید کرونا موسوم به کرونای انگلیسی گفت: با رعایت مقررات بهداشتی باید از شیوع و گسترش آن جلوگیری کرد.
دکتر شهرام حبیبزاده گفت: عادیانگاری بزرگترین تهدید وضعیت کنونی کرونا در استان است چرا که در ماههای گذشته، سه بار با عادیانگاری گرفتار پیک شیوع این بیماری در استان شدهایم و در صورت تکرار اشتباههای گذشته باز ویروس کرونا قدرتمندتر و مخربتر از گذشته به سراغمان خواهد آمد.
وی تاکید کرد که در صورت عادیانگاری، پیک بعدی بیماری در ۳۰ تا ۶۰ روز بعدی اتفاق میافتد و بر همین اساس لازم است که همه با رعایت دستورالعملهای بهداشتی در تداوم و یا بهبود وضعیت فعلی بکوشند.
وی خواستار کنترل و رعایت پروتکلهای بهداشتی در تجمعات از جمله مراسم عزا و عروسی شد و بیان کرد: همه مردم از برگزاری مراسم با تعداد زیاد میهمان پرهیز کرده و یا حداقل به تاخیر بیندازند و در صورت برگزاری نیز، قواعد بهداشتی را با وسواس و سختگیری بیشتر اجرا و رعایت کنند.
دکتر بابک نخستین، معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان اردبیل هم حفظ وضعیت کنونی کرونا در استان اردبیل را بسیار سخت خواند و افزود: همه باید مواظبت کنند که ویروس جهش یافته و جدید موسوم به کرونای انگلیسی که ۷۰ برابر بیشتر از کرونای عادی قدرت شیوع بالاتری دارد، در سطح جامعه همهگیر نشود.
وی با اشاره به وجود برخی نارساییها در کنترل فعالیت تالارها، قلیانسراها و چایخانهها تاکید کرد: علاوه بر این، در مدیریت مسافرتها نیز مشکلاتی وجود دارد چرا که موارد جدید ابتلای به کرونا در بین مسافران و یا افراد در تماس با مسافران مشاهده شده است.
نخستین اضافه کرد: اگر از همین الان برای کنترل شیوع کرونا در شب عید برنامهریزی نشود، ممکن است در ایام عید دوباره با پیک بعدی شیوع این بیماری مواجه شویم.
به گفته وی، روزانه ۶۰۰ مورد ویزیت مربوط به کرونا در سطح مراکز درمانی استان اردبیل انجام میشود.
استاندار اردبیل هم نسبت به عادیانگاری و عادیسازی شرایط مقابله و مهار کرونا هشدار داد و گفت: در صورت کمتوجهی شهروندان ، احتمال شیوع پیک جدید کرونا در استان وجود دارد.
اکبر بهنامجو خواستار حفظ و بهبود وضعیت کنونی شیوع کرونا شد و گفت: در صورت بیتوجهی مردم، دوباره با موج و پیک جدید شیوع کرونا مواجه خواهیم شد و اگر این اتفاق در ماه آخر سال بیفتد، همه کسبه و بازار و اقتصاد استان به شدت ضربه خواهند دید.
وی به شهروندان توصیه کرد تا با اجرای پروتکلهای بهداشتی در ایام پیش رو همچون ایام پیک کرونا، نگذارند وضعیت شیوع کرونا در استان اردبیل در ایام آخر سال به وضعیت بحرانی، قرمز و زرد تبدیل شده و در نهایت منجر به تعطیلی بازار و فعالیت اصناف شود.
بهنامجو با بیان این که مردم نشان دادند که با رعایت دستورالعملهای بهداشتی کرونا قابل کنترل است، افزود: متولیان بخش درمان کشور و متخصصان در حال تلاش برای تولید و خرید واکسن هستند که در صورت تامین، در مرحله اول به گروههای پرخطر تزریق خواهد شد و تا آن زمان، لازم است که همه دستورالعملها به شکل جدی به اجرا درآید.
استاندار اردبیل همچنین خواستار تشدید و تداوم بازدیدهای کنترلی کرونا در این استان شد و ادامه داد: با تلاش همگانی باید جلوی شیوع پیک جدید کرونا در استان را بگیریم.
صاحبنظران هشدار میدهند که میبایست اقدامات کنترلی در بین اقشار مختلف مردم همچنان با قوت تداوم داشته و در کنار آن برنامههای فرهنگی تاثیرگذار نیز بویژه در بین نوجوانان و جوانان به مورد اجرا گذاشته شود.
به گفته آنها، نسل جوان و نوجوان همچنان به کرونا و خطرات آن بیتوجه بوده و دورهمی و گشتهای جمعی بیشتر در بین آنها دیده میشود، این قشر ناقلان خاموشی هستند که ویروس را در بین افراد پرخطر در خانوادههای خود منتقل میکنند.
همچنین این روزها اصناف مختلف نیز با پیشبینی احتمال اعمال محدودیتها در ایام نزدیک به عید، فروش نوروزی خود را به نوعی آغاز کردهاند و وعده رسیدن محمولههای جدید خود در روزهای آتی را می دهند و با این اوضاع و احتمالا روزهای شلوغی را در هفتههای آتی و بهمن ماه در بازارها شاهد خواهیم بود.
با این وضعیت ضروری است که از هماکنون تمهیدات کنترلی و مراقبتی از سوی مسئولان در این زمینه اندیشیده شود و بر رعایت پروتکلهای بهداشتی در بین اصناف سختگیری لازم اعمال شود.
استاندار اردبیل با تاکید بر استمرار رعایت پروتکلهای بهداشتی از سوی آحاد مردم، بیتوجهی به این مهم را در اتخاذ تصمیمهای محدودیت کننده و در نتیجه کاهش رونق اقتصادی و کسب و کار تاثیرگذار دانست.
بهنامجو تاکید کرد که بیتوجهی شهروندان به رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی، موجب برگشت وضعیت قرمز و اعمال محدودیت های تردد و حضور در اماکن اقتصادی میشود.
وی اعمال محدودیتها و تعطیلی در بازار را موجب کم رونق شدن کسب و کار و فشار اقتصادی بر اصناف دانست و بر رعایت پروتکلهای بهداشتی و استمرار این اقدامات برای جلوگیری از آسیب کسبه تاکید کرد.
به گزارش ایرنا، با زرد شدن وضعیت شیوع کرونا، مجموع افراد بستری مبتلا به کرونا در مراکز درمانی استان با ۲۹۹ نفر کاهش نسبت به بالاترین رکورد ثبت شده به ۲۰۴ نفر رسیده است که ۶۲ نفر از آنها در بخش ویژه تحت مراقبت هستند.
تاکنون یکهزار و ۳۱۱ نفر در این استان به علت ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادهاند.
۶ هفته پیش، تعداد فوتیهای کووید.۱۹ در استان اردبیل در رکودی کمسابقه به ۲۲ نفر فوتی در یک شبانهروز رسیده بود ولی ۹ روز پیش پس از ۸۰ روز، آمار فوتیهای کرونا در این استان به صفر رسید.
بالاترین آمار مربوط به فوت بیماران مبتلا به کرونا در استان اردبیل در هشتم آذرماه با ۲۲ فوتی، بالاترین آمار بستری روزانه مبتلایان کرونا در ۲۵ آبان ماه با ۱۱۳ نفر و نیز بالاترین رکورد بستری همزمان بیماران کرونا با ۵۰۳ نفر در روز ۲ آذرماه به ثبت رسیده است.
مردم برای کنترل بیماری کرونا باید احتیاط بیشتری کرده و با جدیت بالا، مقررات اعلام شده از جمله استفاده از ماسک و فاصله فیزیکی حداقل ۱.۵ متری را رعایت کنند.
گزارش : سیفعلی موسی زاده