رسانه های سعودی از سه شنبه گذشته که نشست نصفه و نیمه سران شورای همکاری خلیج فارس برگزار شد بدون در نظر گرفتن شکستی که بعد از سه سال و نیم مقاومت قطر در مقابل زیاده خواهی ها متوجه ریاض و سایر تحریم کنندگان شد ، آشتی با قطر را یک پیروزی قلمداد کرده اند.
افسران سایبری رژیم عربستان هم در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی از این آشتی با عنوان ایجاد جبهه متحد برای مقابله با جمهوری اسلامی ایران یاد می کنند.
صرف نظر از اختلافاتی که بخشی از آثار آن در غیبت سه تن از سران شورای همکاری خلیج فارس در نشست اخیر نمایان شد و همین اختلافات مانعی مهم در مقابل صف آرایی علیه جمهوری اسلامی ایران ارزیابی می شود باید یادآور شد که عربستان پیشتر و در چارچوب ائتلافی بزرگتر که آمریکای دونالد ترامپ و گروههای تروریستی و تکفیری را هم شامل می شد نتوانست به خواسته های خود برسد .
چنین تصور می شد که عربستان چون نتوانست حتی به یکی از خواسته های ۱۳گانه خود در قطع روابط با قطر دست یابد ، این تجربه را با کشور بزرگ و مقتدری مانند جمهوری اسلامی ایران تکرار نکند اما گویا ولیعهد سعودی نه تنها از تجربه محاصره قطر درس نگرفته است بلکه همچنان بر طبل اشتباهات خود می کوبد.
آنچه که جمهوری اسلامی ایران همواره بران تاکید داشته است باز کردن درهای گفتوگو برای دستیبابی به امنیت جمعی و منطقه ای در مقابل خرید آن از قدرت های خارجی است .
گفتوگو به تنش در منطقه پایان خواهد داد و اعتماد بین دو سوی خلیج فارس را تقویت خواهد کرد لذا باید به جای تکرار اشتباهات از فرصت آشتی در میان برخی اعضای شورای همکاری خلیج فارس وخلع ید ترامپ از قدرت استفاده کرد و به جای امید بستن به شرکت در گفتوگوهای احتمالی میان ایران و غرب به تنش زدایی مستقیم و بی واسطه روی آورد.
بی شک جمهوری اسلامی ایران دلیلی نمی بیند که با غرب در خصوص منطقه مذاکره کند، چرا که مشکل اصلی منطقه ما مداخله های آنان است، این درحالی است که تهران همواره آمادگی خود را برای مذاکراه با همسایگان اعلام کرده است .
به نظر می رسد به جای امیدواری های بی حاصل که نتیجه ای جز استمرار روند مخرب کنونی ندارد، باید به واقعیات منطقه توجه کرده و رویکردهای خود را به جای تشکیل محور و ائتلاف سازی، به سمت و سوی گفتوگو و همکاری منطقه ای سوق داد.
جمهوری اسلامی ایران بر اساس دیدگاه راهبردی و سیاست های اصولی خود همواره راهکار حل مشکلات منطقه را بر مبنای تعامل و همکاری دانسته و از ابتکارات ایجابی در زمینه توسعه مناسبات، مبتنی بر اصول و قواعد بین الملل استقبال کرده و به همان میزان در مقابل هر تهدیدی محکم ایستاده است و بیمی از آن ندارد.
در حقیقت اگربنا بر آنچه عربستان معتقد است آشتی با قطر به تنش زدایی و اتحاد در میان اعضای شورای همکاری خلیج فارس منجر شده است از این آشتی نباید به عنوان ابزاری برای مقابله با یکی دیگر از همسایگان بهره برد و اشتباه گذشته را دوباره تکرار کرد.
دست دوستی که از سوی تهران برای همکاری با کشورهای منطقه دراز شده را برخی سیاستمداران با تجربه درک کرده اند چنانکه حمد به جاسم نخست وزیر اسبق قطر بارها کشورهای منطقه به ویژه عربستان را به استفاده از این موقعیت دعوت کرده است .
او در رشته توئیتی که دیروز (شنبه) در حساب شخصی خود منتشر کرد ، نوشت :
"پیشتر هنگام تشدید تنش آمریکا در زمان دولت ترامپ گفتم که بازکردن باب گفتوگو میان ایران و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس میتواند نتایج مهمی برای منطقه رقم بزند؛ چرا که این گفتوگو شاید به تنش در منطقه پایان دهد و اعتماد بین دو سوی خلیج قارس را تقویت کند.
امروز بعد از پایان تنش بین کشورهای عضو شورای همکاری و رسیدن دولت جدید به کاخ سفید من بار دیگر معتقدم فرصت برای این گفتوگو همچنان پابرجاست. توصیه میکنم این فرصت مغتنم شمرده شود و بر روی تنش فعلی میان آمریکا و ایران به ویژه با وجود دولت بایدن حساب باز نکنند. ما به تهیه یک برنامه در همه سطوح بدون تکیه به شرطبندی بیحساب و کتاب نیاز داریم.
ما نباید در آغاز این گفتوگو تردید کنیم؛ زیرا این گفتوگو به حل تنشهای زیاد در اطراف ما کمک خواهد کرد. ما می دانیم که دیدگاههای مختلفی میان ما و ایران در خصوص مسائل مختلف وجود دارد؛ ولی این مسأله نباید مانع از انجام گفتوگو با ایران شود؛ چرا که ما با کشورهایی همکاری داریم که در بسیاری از چیزها با آنها همرأی نیستیم."