تهران-ایرنا- بحران کنگره آمریکا اگرچه با اعتراف ترامپ به شکست خود در برابر جو بایدن رئیس جمهور منتخب آمریکا ظاهرا به پایان رسیده است اما این حادثه با موج بدبینی در جهان نسبت به دموکراسی ادعایی آمریکا به خصوص در جهان عرب همراه بوده است.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا ، شبکه آلمانی دویچه‌وله با بررسی تحلیل‌ها و توئیت‌های فعالان ، روزنامه نگاران و اساتید برجسته جهان عرب به بررسی ابعاد این بحران و تاثیر آن در جهان عرب پرداخت و نوشت: حادثه حمله طرفداران ترامپ به ساختمان کنگره آمریکا- مقدس‌ترین مکان دموکراسی ادعایی آمریکا- نه تنها در میان بسیاری از کشورهای عربی به سخره گرفته شد، بلکه باعث تشکیک در تفکر دموکراسی آمریکا در جهان عرب شد.

دویچه‌وله افزود: اگرچه جهان عرب در برابر رویداد واشنگتن سکوت پیشه کرده است اما مردم آن عموما با توجه به حوادث واشنگتن، با دیده «شماتت و سرزنش» به آمریکا و با حالتی از انکار دموکراسی ایالات متحده که «بهار عربی» را رهبری می‌کرد، می‌نگرند.

احمد الفراج نویسنده و استاد دانشگاه سعودی در صفحه توئیتر خود، سیاستمداران جهان عرب و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را «پند و نصیحت» کرد و نوشت: اگر یک عضو کنگره یا یک روزنامه نگار آمریکایی می‎خواهد درباره اجرای دموکراسی در کشور شما نگاهی گذرا بیندازد، به او بگویید: متاسفیم که نمی خواهیم مضحکه جهان باشیم، همانطوری که برای شما اتفاق افتاد. ولی او در جواب به شما می‌گوید: آنچه در کشور ما رخ داده به دلیل بد بودن دموکراسی نیست، بلکه به خاطر وجود ترامپ دیوانه بود!

مصطفی بکری نویسنده و نماینده مصری ۱۷ توئیت درباره وقایع واشنگتن نوشت و در پایان هر یک از این توئیت‌ها از کلمه « اللهم لا شماتة» استفاده کرده و با حالت تمسخر خواستار احترام به «بهار آمریکایی» شده است.

عمرو ادیب دیگر فعال و روزنامه نگار مصری در توئیتی به استهزاء اتفاقات ساختمان کنگره آمریکا پرداخت و آن را با تحولات سال ۲۰۱۳ مصر مقایسه کرد.

مصطفی حبیب محقق عراقی در صفحه توئیتر خود رخدادهای ساختمان کنگره را به تمسخر گرفت و با یادآوری حمله آمریکا به عراق تأکید کرد که اگر آمریکا اصول دموکراسی را رعایت نکند، نیروهای عراقی برای «سرنگونی دیکتاتور» مداخله می‌کنند!

طارق الکحلاوی فعال سیاسی تونس در گفت‌وگو با بخش عربی دویچه‌وله گفت که اکنون در پی رویدادهای واشنگتن، حالتی از انکار نیاز به دموکراسی در جهان عرب به وجود آمده است ؛ حالتی از شماتت و سرزنش که نشان دهنده سردرگمی در قبال دو موضوع «سیاست‌های آمریکا در منطقه» و «تفکر دموکراسی و نیاز به آن» است.

فعال تونسی افزود: ملت‌های عربی منطقه با توجه به آنچه که در واشنگتن رخ داده است، به این نتیجه می‌رسند که دلیل شکست سیاست‌های آمریکا در خاورمیانه، بحران کنونی دموکراسی آمریکاست.

در همین حال، خالد منصور نویسنده و تحلیلگر مسایل سیاسی مصر گفت: آنچه که به تازگی در جهان عرب از طریق رسانه‌های مختلف علیه دموکراسی منتشر شده است ما را باید به این تفکر فرو ببرد که این اتفاقات حاوی دو نکته است: اول اینکه نشانه‌ای از جهل بسیار عمیق به ایده دموکراسی هست . نکته دوم تشکیل پویش هماهنگ علیه دموکراسی است که این موضوع شکل گیری باور کنارگذاشتن کامل دموکراسی را نشان می‎دهد؛ اینکه دموکراسی حتی برای کشوری که بر مبنای این ایده شکل گرفته است، مناسب نیست.

منصور افزود: یکی از نتایج شکل گیری این پویش، تمسخر و تحقیر دموکراسی به عنوان یک سیستم سیاسی حکومتی و همچنین تحقیر تفکر خود مردم و گزینه‌های آنهاست. مردم یا همانند طرفداران ترامپ در حادثه حمله به ساختمان کنگره که اقدام به تخریب اموال و دارایی‌های عمومی کردند، وحشی هستند، یا آنها شایستگی حق انتخاب نمایندگان خود را ندارد و آمادگی دموکراسی را ندارد که شاید این شامل خود مردم آمریکا هم باشد.

محمود ابراهیم از وکلا و مدافعان حقوق بشر مصر در این باره گفت: در حال حاضر موضوع اصلی درک ایده دموکراسی در جهان عرب است. این ایده برای شهروندان عربی صادر شده تا با آن خودشان را قضاوت کنند و کسانی را که خواستار منافع آنها هستند، انتخاب کنند، اما واقعیت این است که اصل آن، ایده و تفکر حکومت بر پایه نهادهای موجود در کشور است و این همان چیزی است که در آمریکا شاهد آن بودیم؛ زمانی که ترامپ سعی کرد از ایده نهادهای حکومتی عبور کند اما در نهایت به شکست خود اعتراف کرد.

فعال حقوقی مصر به دویچه وله گفت که مردم عرب خاورمیانه در هیچ دوره‌ای از زندگی خود دموکراسی را نشناخته‌اند، بلکه می‌توان گفت که بسیاری از مبلغان دموکراسی در جهان عرب فاقد اعتبار هستند و به چیزی‌هایی بشارت می‌دهند که خود اصل آن را نمی‌شناسند.