تهران- ایرنا- عضو هیات علمی مرکز تحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی قم گفت: مرغ سایز به دلیل وزن پایین در دوره پرورش آنتی‌بیوتیک کمتری مصرف می کند بنابراین نسبت به مرغ های سنگین وزن، باقیمانده آنتی بیوتیکی ندارد.

«سیدمحمد هاشمی» روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: به طور قطع مرغ در سن و وزن پایین آنتی بیوتیک کمتری نیاز دارد اما وقتی سن و وزن گله افزایش می یابد به دلیل تراکم مرغ ها در مزرعه و تشدید بیماری های تنفسی، تولیدکننده چاره ای جز افزایش مصرف دارو و آنتی‌بیوتیک‌های مختلف ندارد.

وی اظهارداشت: مرغ های سنگین وزن در دوره های پایانی پرورش به دلیل افزایش مصرف آنتی بیوتیک و سایر داروها دارای باقیمانده دارویی در گوشت و عضلات خود هستند که مصرف آن برای انسان مضر است.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی قم با بیان اینکه پایین بودن دوره پرورش طیور در بهینه شدن ضریب تبدیل دان نیز موثر است، تصریح کرد: ضریب تبدیل غذایی در دوره های بالای پرورش طیور یعنی از هفته پنجم و ششم به بعد افت پیدا می کند و نامطلوب می شود.

به گفته وی، ضریب تبدیل غذایی یعنی به ازای یک کیلوگرم گوشت مرغ چه مقدار دان مصرف می‌شود.

هاشمی افزود: در پایان هفته پنجم و هفته ششم وزن مرغ زنده به حدود دو کیلو تا ۲.۱ کیلوگرم می رسد که در صورت انجام آلایش با حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد افت، لاشه مرغ با وزن های ۱.۶ تا ۱.۸ کیلوگرم آماده طبخ است.

وی اضافه کرد: این درحالیست که کشور ما بخش عمده ذرت و سویای مورد نیاز خود را از محل واردات تامین می کند بنابراین بازاررسانی به موقع طیور و صرفه جویی در مصرف دان می تواند  در منافع ملی کشور تاثیرگذار باشد. 

این استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اظهارداشت: بنابراین مصرف مرغ در این وزن که مرغ سایز گفته می شود به لحاظ علمی، فنی و کیفیت از ارش غذایی بالایی برخوردار است.

وی یکی از مشکلات اصلی را ذائقه مردم در طول سنوات گذشته برای مصرف مرغ های سنگین وزن دانست و گفت: طی سال‌های گذشته تاکنون ذائقه مردم به سمت مصرف مرغ با وزن های سنگین رفته است که به نظر می رسد باید ذائقه مردم را با کار رسانه ای و فرهنگسازی به سمت مصرف مرغ های با وزن پایین و کیفی تغییر داد.

وی  افزود: می‌توان گفت مرغ سبز همان مرغ سایز است که به دلیل دوره پرورش کوتاه و وزن استاندارد، مصرف آنتی بیوتیک ندارد و یا دارای باقیمانده آنتی بیوتیکی و دارویی کمتری است که طی سال‌های اخیر مورد استقبال بخشی از مردم قرار گرفته است.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی قم با بیان اینکه در تمام دنیا و حتی کشورهای منطقه از مرغ سایز استفاده می شود، تصریح کرد: پروژه احیای مرغ آرین ایرانی می تواند با قرار گرفتن در بستر مناسبی به یک فرهنگ غذایی سالم و کیفی تبدیل شود. 

وی پیشینه مرغ بومی آرین را در کشور مربوط به چهار دهه دانست و اضافه کرد: در اوایل دهه ۶۰، لاین مرغ گوشتی آرین از هلند وارد ایران شد تا بتوانیم با تولید مرغ اجداد، مادری و جوجه یکروزه گوشتی و تخمگذار در این صنعت به استقلال و خودکفایی برسیم.

هاشمی اضافه کرد: در همان زمان ۷۰ درصد جوجه ریزی ها توسط آرین در کشور انجام می شد و تنها ۳۰ درصد جوجه‌ریزی‌ها از نژادها و سویه های دیگر بود، اما در گذر زمان با ورود سویه های جدید خارجی همچون راس و کاب، نژاد مرغ ایرانی چندان مورد توجه تولیدکنندگان و مصرف کنندگان قرار نگرفت و  به سرعت سویه‌های خارجی، جایگاه مرغ آرین ایرانی را در بازار گرفتند، به طوری که عمده جوجه‌ریزی‌ها از نژادهای خارجی راس و کاب که ریشه انگلیسی دارند، انجام می شود.

تامین امنیت غذایی کشور در گرو احیای مرغ بومی آرین

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی قم با تاکید براینکه احیای مرغ آرین ایرانی برای کشور ما امنیت غذایی را به دنبال خواهد داشت افزود: در حال حاضر کشور ما به دلیل تحریم ها  و تهدید های خارجی در برخی جنبه های تامین مواد خوراکی و غذا در تنگناهایی قرار می گیرد، بنابراین در صورت احیای مرغ آرین و ترویج آن می توانیم در صنعت تولید مرغ گوشتی و تخمگذار آسوده باشیم.

وی درباره ادعای برخی مبنی براینکه مرغ آرین در رقابت با نژاد های خارجی در دوره های پرورش بالا از لحاظ وزنی کم می آورد و به لحاظ اقتصادی رقابت پذیر نیست، اظهارداشت: بررسی های پژوهشی ما نشان می دهد که ضریب تبدیل غذایی، افزایش وزن، مصرف خوراک در سه نژاد راس، کاب و آرین در سنین مختلف یکسان بوده و حتی در مواردی مرغ آرین دارای ضریب تبدیل غذایی بهتری نسبت به سویه راس است.

هاشمی تصریح کرد: در واقع سویه آرین تا ۳۶ تا ۴۰ روزگی همانند سویه های خارجی از وزن گیری خوبی برخوردار است که همین زمان وزن و  سن مناسب مرغ برای بازاررسانی این محصول است و دیگر سویه ها در سنین پرورش بیشتر وزن بالاتری می گیرند که دیگر مفید نیست.

وی گفت: سویه های خارجی مرغ گوشتی تا هفته هشتم نیز قابلیت نگهداری دارند اما به لحاظ علمی و فنی ضریب تبدیل غذایی آنان سیر نزولی پیدا می کند یعنی جوجه یک روزه وقتی وارد مزرعه می‌شود تا هفته پنجم و ششم ضریب تبدیل غذایی مناسبی دارد اما از ان به بعد وارد شیب می شود که نگهداری طیور دیگر به صلاح تولیدکنندگان نیست.

این استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات براین باور است که بالا رفتن دوره پرورش طیور در کلان مصرف خوراک دان تاثیر بسزایی دارد که کاهش آن می تواند در منافع ملی کشور موثر واقع شود.

وی تصریح کرد: به طور حتم تولیدکنندگان در کنار صرفه اقتصادی تولیدات خود باید به بحث کیفیت ان توجه داشته باشند بنابراین تولید مرغ آرین نه تنها از لحاظ کیفی بلکه با اقدامات اصلاح نژادی می تواند برای تولیدکنندگان درآمدزایی  بیشتری نسب به سویه های خارجی داشته باشد.

هاشمی ادامه داد: کارایی مرغ آرین با توجه به انتخاب ها و ورود ژن های جدید و آمیختگی ها می تواند افزایش پیدا کند و بهبود یابد تا دیدگاه تولیدکنندگان مرغ گوشتی و تخمگذار تغییر پیدا کند.

وی وزن پایین گوشت مرغ را یک مزیت دانست و گفت: در برخی کشورها گوشت مرغ با وزن های  ۱.۲ تا ۱.۳ کیلوگرم به بازار عرضه می شود که مصرف آن از لحاظ بهداشتی و سلامتی مفید است.

وی با بیان اینکه مصرف گوشت طیور در کشور ما بالاست، اظهارداشت: مردم ما مصرف مرغ چاق و دارای چربی را می پسندند که این مطلوب نیست و ادامه این روند می تواند در سلامت جامعه و افزایش بیماری های قلبی و عروقی موثر باشد بنابراین ما نیازمند فرهنگسازی برای تغییر ذائقه مردم  هستیم تا به سمت مصرف غذای سالم گام برداریم.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی قم ادامه داد: به طور حتم احیای مرغ آرین نیازمند حمایت و پشتیبانی داخلی مسئولان، تولیدکنندگان و مصرف کنندگان است تا نگرانی برای تامین امنیت غذایی خود نداشته باشیم.

برچسب‌ها