بجنورد- ایرنا- رییس اداره بهسازی و بودجه اداره‌کل امور عشایر خراسان شمالی گفت: نخستین خانه هلال کشور در منطقه عشایری این خطه که در مراوه‌تپه استان گلستان سکونت دارند، راه‌اندازی شد.

مهدی خانی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این خانه هلال با همکاری و مشارکت جمعیت هلال احمر استان در منطقه قشلاقی عشایر در مراوه تپه استان گلستان ایجاد شده که از امروز آغاز به کار کرده است.

وی افزود: این خانه هلال در اتاقی در مجموعه اداری نمایندگی امور عشایر استان خراسان شمالی در منطقه مراوه تپه راه اندازی شده و هدف از فعالیت آن توانمندسازی و آموزش جوانان در مقابله با حوادث و امداد و نجات است.

وی با بیان اینکه جامعه عشایری هر ساله با حوادث طبیعی زیادی رو به رو هستند که دوری راه و سخت گذر بودن مناطق بعضا مانع ارایه خدمات به موقع امداد و نجات به آنان می شود،  اظهار داشت: عشایر این استان در سیل سال ۹۸ خسارات زیادی دیدند اما دوری راه باعث شد که نیروهای امداد و نجات دیرتر به مناطق رسیده و به یاری آنان بشتابند.

خانی بر آموزش فرزندان خانوارهای عشایری در بحث امداد و نجات تاکید و بیان کرد: در شرایط بحرانی باید افراد آموزش دیده به خانوارهای خسارت دیده امدادرسانی کنند.

وی گفت: یک سوم عشایر این استان پس از فصل ییلاق برای زمستان‌گذرانی و قشلاق به مراوه‌تپه استان گلستان کوچ می کنند و مابقی هم در مناطق گرمسیری داخل این خطه جابه جا می شوند.

خانی اظهار داشت: در این استان بیش از پنج هزار خانوار عشایری با حدود ۳۰ هزار نفر جمعیت وجود دارد که از این تعداد چهار هزار و ۲۰۰ خانوار کوچرو و مابقی نیمه کوچرو هستند.

وی افزود: در مجموع حدود هزار و ۷۰۰ خانوار شامل حدود یک سوم جمعیت عشایری این استان فصل سرد خود را در مناطق گرمسیری مراوه تپه می گذرانند و برای تعلیف دام های خود از چراگاه های آن خطه استفاده می کنند.

عشایر خراسان شمالی‌ ۷۰۰ هزار واحد دامی در اختیار دارند و ۹۰ درصد درآمد آنان وابسته به دام است و مابقی از از محل تولید صنایع دستی، جمع آوری گیاهان دارویی و زراعت و باغداری تامین می شود.

عشایر این استان با تولید ۲۵ درصد گوشت استان، هشت درصد گوشت قرمز عشایر کشور را تولید می کنند و سرانه دام آنان بیش از میانگین کشوری است و به طور میانگین هر خانوار عشایر این استان ۱۸۰ راس دام سبک دارد که این سرانه در کشور ۱۳۰ راس است.

هم اکنون عشایر خراسان شمالی با جمعیتی بیش از ۳۰ هزار نفر، که شامل سه درصد جمعیت استان می شود، در قالب ۲ ایل زعفرانلو و شادلو و ‌ ۳۸طایفه با شیوه های سنتی کوچرو و نیمه کوچرو در این استان کوچروی می کنند.

زبان اصلی عشایر خراسان شمالی کردی کرمانجی است.

طوایف مستقر در خراسان شمالی شامل باچوانلو، قهرمانلو، ملوانلو، میلانلو، توپکانلو، ایرانلو، جیرستان، سیفکانلو، بریمانلو، پهلوانلو، جیرستان آنی‌صر، سارخانی، قلیانلو، کاوانلو، کیکانلو، بیچرانلو، نامانلو، امیرانلو، هشت‌مرخی، ایزانلو، روطانلو، تبریانی، جافکانلو هستند.