تهران - ایرنا - رئیس جمهور ترکیه گفت: اسلام ستیزی ۶ میلیون مسلمان را در اروپا تهدید می کند و این پدیده به نقطه سیاه ارزش های این قاره تبدیل شده است.

به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری آناتولی،  «رجب طیب اردوغان» این مطلب را روز سه شنبه در جریان مراسم استقبال از سفیران کشورهای اتحادیه اروپا که در مجتمع ریاست جمهوری ترکیه در آنکارا برگزار شد، بیان کرد.  

وی تمایل کشورش برای برقراری روابط با اتحادیه اروپا بر اساس یک برنامه بلند مدت را اعلام کرد و گفت که آنکارا انتظار دارد سفرای کشورهای اتحادیه اروپا از گشودن صفحه جدید روابط ترکیه - اروپا در سطح اتحادیه اروپا و کشورها حمایت کنند. 

رئیس جمهور ترکیه با بیان اینکه می توانیم ۲۰۲۱ را به یک سال موفق در روابط ترکیه و اروپا تبدیل کنیم، افزود: همانطور که ۶۰ سال پیش پیوستن به اتحادیه اروپا یک انتخاب استراتژیک برای کشور ما بود پس موافقت با این الحاق (پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا) یک گزینه وجودی برای آینده اتحادیه خواهد بود. 

اردوغان درباره آخرین وضعیت جزیره قبرس و شرق مدیترانه گفت: مشخص شده است که هر معادله‌ای در منطقه شرق مدیترانه منجر به صلح نخواهد شد مگر اینکه ترکیه و بخش ترک نشین قبرس در آن باشند. 

وی بر مخالفت کشورش با همه تلاش‌ها برای حبس ترکیه در سواحل خود از طریق نقشههایی که هیچ ارتباطی با حقیقت ندارند، تاکید کرد. 

رئیس جمهور ترکیه افزود: ما باید منطقه شرق مدیترانه را به جای میدان رقابت به دریاچه همکاری تبدیل کنیم که در خدمت منافع همه ما باشد. 

اردوغان با اشاره به اینکه اتحادیه اروپا اخیراً با طرف ترکی جزیره قبرس تماس نگرفته است این سوال را مطرح کرد که [ اتحادیه اروپا ] چگونه می‌تواند نقش مثبتی در حل بحران قبرس داشته باشد. 

وی افزود: ما باید مجددا" جایگزین‌های جدید و حقیقی را به جای گفت و گو در مورد مدل‌هایی که نتوانستند مساله قبرس را حل کنند، مورد بررسی قرار دهیم. 

ترکیه در سال ۲۰۲۰ سالی پرتنش در روابط خود با اتحادیه اروپا را پشت سر گذاشت و تنش در روابط طرفین بگونه‌ای بود که اتحادیه تهدید به تحریم اقتصادی و نظامی ترکیه کرد. 

ترکیه در طول دهه‌های گذشته و بعد از اعلام جمهوریت در این کشور علاوه بر توسعه روابط خود با کشورهای اروپایی، عضویت در نهادهای مختلف اروپایی را نیز توسعه داده و این توسعه روابط به گونه‌ای است که ترکیه علاوه بر عضویت در نهادهای اروپایی حتی ورزشکاران خود را نیز در مسابقات اروپایی شرکت می‌دهد. 

گله و شکایات ترکیه از عدم پابندی کشورهای اروپایی در زمینه عضویت این کشور در اتحادیه اروپا سالها است ادامه دارد و در دوران نخست وزیری خانم تانسو چیللر در سال ۱۹۹۵ میلادی عضویت ترکیه در اتحاد گمرکی اروپا قبول و ترکیه از اول ژانویه سال ۱۹۹۶ رسما طرف اتحادیه گمرکی اتحادیه اروپا شد، در می سال ۲۰۰۴میلادی، ۱۰ کشور و از جمله بخش یونانی نشین قبرس نیز به عضویت اتحادیه اروپا درآمدند و این مساله را شاید بتوان نقطه عطفی در روابط ترکیه با اتحادیه اروپا خواند. 

اساسا بحران در روابط ترکیه و اتحادیه اروپا از چند سال قبل کلید خورده ولی این بحران در سالجاری تشدید و به نقطه اوج خود رسید. 

بحران در روابط ترکیه با اتحادیه اروپا در سال گذشته و در قبل از شیوع کرونا بدلیل بجای نیاوردن قولهای اتحادیه به ترکیه در زمینه کمکهای مالی به پناهجویان سوری، سهولت در صدور روادید برای اتباع ترکیه آغاز و ترکیه دو ماه قبل از شیوع کرونا در ماه مارس مجددا، تهدید کرد که مرزهای خود با یونان را به روی پناهجویان باز خواهد کرد. 

علاوه بر این روابط ترکیه با یونان که برسر اکتشاف منابع نفتی در آبهای ساحلی جزیره قبرس بحرانی بود در سال جاری با اعزام کشتیهای اکتشافی ترکیه به آبهای ساحلی بخش ترک نشین قبرس جهت اکتشاف نفت و گاز بحرانی‌تر شد. بدلیل عضویت ترکیه و بخش یونانی نشین قبرس در اتحادیه این بحران به بحرانی در روابط ترکیه با اتحادیه تبدیل شد.