سید رضا موسوی مشکینی عصر سه شنبه در جلسه آلودگی هوا گفت: در هنگام آلودگی هوا نباید حمایت های یک جانبه و بخشی نگری داشته باشیم، زیرا توجه به تأمین سلامت عمومی جامعه بسیار ضروری است و همه دستگاه های اجرایی باید در این مسأله مشارکت و همکاری جدی داشته باشند.
وی با بیان اینکه از اول فروردین ماه تا بیستم دی ماه سال جاری، هوای شهر قم ۲۲۵ روز پاک و سالم، ۶۸ روز آلوده برای گروه های حساس و عموم مردم و ۲ روز در تیرماه بسیار ناسالم و خطرناک بوده است، اظهار داشت: این تعداد روزهای آلوده در مقایسه با مدت مشابه سال ۹۷ افزایش اما نسبت به سال گذشته کمی کاهش داشته است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قم عوامل ایجاد آلودگی هوا در این کلانشهر را نیروگاه حرارتی، واحدهای صنعتی آلاینده مجاز و غیرمجاز، عدم نوسازی و استفاده کامل از ناوگان حمل و نقل عمومی و کیفیت پایین و فرسودگی موتورسیکلت ها و خودروها دانست و گفت: نیروگاه حرارتی قم در جهت باد غالب و در نزدیکی شهر قم مستقر شده و با مصرف سوخت مایع در فصول سرد سال، بار آلودگی شدیدی ایجاد می کند.
وی دستورالعمل اعمال ممنوعیت ها و محدودیت ها و وظایف و تکالیف هر کدام از دستگاه های اجرایی ذیربط در شرایط آلودگی هوا را مورد توجه قرار داد و گفت: در حال حاضر هماهنگی میان دستگاه های مرتبط به خوبی شکل گرفته است و ما باید با در نظرگرفتن وظایف مشخص شده، در مدیریت شرایط آلودگی هوا تلاش کنیم.
موسوی ایجاد شرایط اضطرار آلودگی هوا را مستلزم استمرار پایداری جوی و افزایش میزان غلظت آلاینده ها در کوتاه مدت عنوان کرد و افزود: وضعیت آلودگی هوا در شهر قم و فعالیت تمامی واحدهای صنعتی به صورت مستمر مورد نظارت و پایش قرار گرفته و فهرست صنایع آلاینده نیز هر سه ماه یکبار تهیه شده و بر اساس قوانین و ضوابط با آنها برخورد می شود.
وی از انجام مراحل پایانی طرح پژوهشی "سیاهه انتشار آلودگی هوای استان قم" خبر داد و گفت: واحدهای آلاینده و صنوف مزاحم باید از پیرامون شهر قم به شهرک ها و نواحی صنعتی منتقل شده و خطوط تولید فرسوده واحدهای صنعتی باید نوسازی شوند، همچنین تقویت و تجهیز ناوگان حمل و نقل عمومی، معاینه فنی موتورخانه ها و مدیریت صحیح پسماندهای صنعتی بسیار مهم است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قم با بیان اینکه باید به سمت استفاده از انرژی های نو و تقویت نیروگاه های خورشیدی در استان قم گام برداریم، گفت: افزایش فضای سبز شهری و توسعه کمربند سبز، آموزش و فرهنگسازی، مشارکت جدی رسانه ها به ویژه صدا و سیما و همچنین هماهنگی با مراجع قضایی برای صدور دستور فوری تعطیلی واحدهای غیرمجاز و بسیار آلاینده باید مورد توجه قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه تعداد ایستگاه های سنجش آلودگی هوا در شهر قم حداقل باید به ۱۰ ایستگاه افزایش یابد، این مسأله را برای برخورداری از داده های بهنگام جهت مدیریت و برنامه ریزی کاهش آلودگی هوا بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: باید برای توزیع سوخت بنزین و نفت گاز یورو ۴ در تمامی جایگاه های استان قم پیگیری لازم انجام شود.
کارگروه آلودگی هوا با حضور جمعی از مدیران و کارشناسان دستگاه های اجرایی ذیربط در سالن جلسات امام جواد(ع) استانداری قم برگزار شد.
در روزهای گذشته با بروز پدیده وارونگی دما و غلظت آلاینده های جوی، هوای شهر قم در وضعیت ناسالم برای گروه های حساس و عموم مردم قرار داشته است.
از روز ۲۶ دی ماه لغایت ۲ بهمن ماه سال جاری به عنوان هفته هوای پاک نامگذاری شده است. /