تهران- ایرنا- اقتصاد ایران در شرایط فعلی با مشکلات متعددی درگیر است که به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، برای حل آنها نیاز به یک جراحی جدی وجود دارد، به نظر آنها عدم پیوستن به FATF نه تنها به حل مشکلات پیشین کمک نمی‌کند بلکه مشکلی جدید بر سر راه اقتصاد می‌گذارد.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، موافقت رهبر معظم انقلاب با طرح مجدد لوایح موسوم به FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام، فرصت دیگری ایجاد کرد تا نقد و نظرهای گوناگون پیرامون فواید و مضرات پیوستن به این سازمان جهانی در رسانه‌ها مطرح شود. مخالفان این طرح به صورت عمده بر مخاطرات امنیتی این تعهد بین‌الملی اشاره دارند و همچنین بر بی‌تاثیر بودن تصویب این لوایح در حل معضلات اقتصادی کشور اشاره می‌کنند. اما از سوی دیگر موافقان پیوستن ایران به سازمان FATF تاکید دارند که برای توسعه اقتصاد کشور، نیاز به تعامل با جهان است و پیوستن به این سازمان جزو الزامات این فرایند است.

«علی‌اصغر سمیعی زفرقندی»، تحلیلگر مسائل اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، با تاکید بر این که مشکلات اقتصادی کشور با رفع تنها یک مورد حل نخواهد شد، توضیح داد: اقتصاد ایران امروز علاوه بر تحریم های بسیار شدید با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم می‌کند. ارز چند نرخی، نرخ تورم بالای ۳۰ درصد، نرخ بیکاری بالا و نرخ بهره رسمی حدود ۲۰ درصد از جمله مهم‌ترین این مشکلات هستند و هیچ کشوری در جهان، تنها اگر با یکی از این مشکلات درگیر باشد، نمی‌تواند انتظار حرکت به سمت اقتصاد سالم و توسعه یافته را داشته باشد.

وی افزود: در این شرایط ما اگر می خواهیم به سمت توسعه حرکت کنیم، باید بدانیم که با رفع موردی این مشکلات، در وضعیت کلی اقتصاد تغییری ایجاد نخواهد شد. شرایط فعلی ایران نیاز دارد تا با بررسی همه جانبه این مشکلات در کنار یکدیگر، تصمیمی کلان برای رفع تمامی آن‌ها اتخاذ شود. به عبارتی ما به یک جراحی جدی در اقتصاد خود نیاز داریم،   در  غیر این صورت با تمرکز موردی بر این مسائل، امکان خروج از این وضعیت را نخواهیم داشت.

این کارشناس بازار ارز در توضیح جایگاه مسئله FATF در اقتصادی کشور گفت: اگر وضعیت امروز اقتصاد ایران را به خودرویی توصیف کنیم که بنزین آن تمام شده و امکان خرید بنزین هم ندارد، عدم پیوستن به FATF مانند این است که بگوییم حالا که این ماشین نمیتواند حرکت کند، پس عیبی ندارد که لاستیک‌های آن را هم پنچر کنند! در حالی که این نگاه از اساس اشتباه است و متولیان اداره کشور، باید امیدوار باشند که در آینده، امکان تزریق بنزین به این ماشین ایجاد خواهد شد و برای این که در آن روز امکان حرکت وجود داشته باشد، موظف هستیم تا از لاستیک‌های این ماشین بدون حرکت، حفاظت کنیم.

زفرقندی ادامه داد: بنابراین در میان انبوه مشکلاتی که اقتصاد ایران با آن‌ها مواجه هست، نباید بگذاریم مشکل جدیدی به آن اضافه شود. در این روزها با توجه به تغییر دولت در آمریکا، احتمال لغو بخشی یا همه تحریم ها و بازگشت آمریکا به برجام مطرح شده است، نگاه منطقی این است که ما خودمان را برای آن شرایط آماده نگاه داریم. در حالی که با عدم تصویب FATF در این شرایط، مشکلات جدیدی را در سر راه اقتصاد کشور قرار داده و در صورت تحقق احتمال کاهش تحریم‌ها، آن زمان توانایی استفاده از فرصت ایجاد شده را نخواهیم داشت.

این تحلیلگر امور اقتصادی تاکید کرد: بنده از دیدگاه اقتصادی به موضوع نگاه می‌کنم و در خصوص مسائل سیاسی که پیرامون پیوستن ایران به FATF مطرح می‌شود، نمی‌توانم اظهارنظری کنم. بر همین اساس به عنوان یک فعال در عرصه اقتصادی، اعتقاد دارم که اقتصاد ایران برای رشد و پیشرفت به تعامل با دنیا و به تحکیم روابط اقتصادی خود با سایر شرکای بین‌المللی نیاز دارد. اگر ما این مانع ایجاد شده به واسطه قرار گرفتن در لیست سیاه FATF را از جلوی پایمان بر نداریم، به صور یقین حتی در صورت رفع تحریم‌ها هم در ایجاد چنین روابطی با مشکل بزرگی مواجه خواهیم بود.

وی در پایان خاطرنشان کرد: همانطور که گفتم اقتصاد ایران در حال حاضر با مشکلات فراوانی رو به رو است و نباید با تصمیماتی اشتباه، به جای حل مشکلات قبلی، مشکلی جدید بر سر راه اقتصاد ایران ایجاد کنیم.