به گزارش ایرنا، این روزها هوای تهران و چندین شهر بزرگ صنعتی ایران در شرایط قرمز و ناسالم برای همه افراد قرار دارد، آلودگی که برخی آن را ناشی از مصرف مازوت توسط برخی از کارخانه های اطراف تهران دانسته و برخی علت آن را وارونگی و وجود ذرات معلق در هوا می دانند.
هر چه هست این آلودگی در این روزهای کرونایی بلای جان مردم شده و بسیاری از شهروندان را با مشکلات متعدد تنفسی، قلبی و ریوی روبرو کرده و در مواردی نیز موجب از بین رفتن مردم در پی این عوارض شده است.
در قرنی که تکنولوژی به سرعت رو به گسترش است و می توان برای هر معضلی در جامعه راه حلی فناورانه پیدا کرد، استفاده نکردن از فناوری های موجود در کشور، برای رفع آلودگی هوا در کلان شهرها، جای سوال دارد.
با توجه به اینکه ایران در چند سال گذشته به لحاظ فناوری نانو و تولید محصولات فناورانه در تمام زمینه ها پیشرفت های چشمگیری داشته است، خبرنگار ایرنا در زمینه موضوع آلودگی هوا و استفاده از دستاوردهای نانویی شرکت های دانش بنیان ایران با دبیر ستاد توسعه فناوری نانو به گفت و گو پرداخته است.
سعید سرکار در خصوص فعالیت های نانویی ایران در زمینه رفع و کاهش آلودگی هوا اظهار داشت: در این زمینه خوشبختانه جزو معدود کشورهای صاحب تکنولوژی هستیم، ماشین آلات صنعتی و خطوط صنعتی تولید نانو الیاف را که یکی از محصولات کاربردی در زمینه تولید فیلترهای نانویی است، خودمان داریم و می سازیم و به سایر کشورها نیز صادرات می کنیم.
وی بیان کرد: بنیه ما از نظر تکنولوژی نانو در زمینه فیلترها و سایر محصولات مرتبط با نانو فوق العاده بالا است و الان نیز کارخانه های داخلی از این تکنولوژی برای تولید نانو فیلترهای نیروگاهی، نانو فیلترهای انواع خودرو از کامیون و اتوبوس گرفته تا سواری استفاده می کنند.
سرکار با اشاره به اینکه در عین حال از این تکنولوژی برای تولید ماسک های ان ۹۵ نیز استفاده می شود، ادامه داد: بنابراین استفاده از تکنولوژی نانو در کشور در زمینه محصولات کاهش آلودگی هوا گسترده است، آنچه ما در زمینه کنترل آلودگی نیاز داریم این است که بتوانیم استفاده از این محصولات پیشرفته را تبدیل به استانداردهایی اجباری کنیم.
وی یادآور شد: باید در کشور الزام کنیم که خودروها همه از فیلترهای نانو استفاده کنند که نتیجه آن ورود هوای تمیز تر به موتور و احتراق بهتر است (احتراق ناقص انجام نشود) بنابراین کاهش سوخت را خواهیم داشت، نیروی محرکه بیشتری ایجاد می شود و هم آلودگی کمتری ایجاد می کند بنابراین این گام های تکمیلی باید در کشور برداشته شود.
دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو گفت: سازمان استاندارد باید تمام نیروگاه های کشور یا واحدهای پتروشیمی را ملزم به استفاده از فیلترهای نیروگاهی نانویی کند که نتیجه آن تولید برق بیشتر و آلودگی کمتر است.
وی یادآور شد: ما در ستاد ویژه توسعه فناوری نانو در حال رایزنی با دستگاه های مختلف هستیم تا مصوبه استانداردهای الزامی برای استفاده از محصولات نانویی در صنایع تولیدی و تبدیلی را هر چه زودتر اخذ کنیم تا برای بازار و تکنولوژی کشش ایجاد کنیم.
سرکار اظهار داشت: در حال حاضر ستاد در این زمینه با سازمان استاندارد در ارتباط است، با مجلس شورای اسلامی نیز در حال مذاکره هستیم که روی این مساله بیشتر تاکید کنند و دستگاه های مختلف را پای کار بیاروند و با سرعت بالاتر این کار انجام شود.
وی با اشاره به اینکه ستاد در این زمینه تلاش خود را می کند و با مجموعه ها ذی ربط ارتباط خوبی دارد گفت: حتی با سازمان بازرسی کل کشور در این زمینه اقدامات خوبی را انجام داده ایم.
سرکار در خصوص استفاده سایر کشورها در زمینه استفاده از تکنولوژی نانو در کنترل آلودگی گفت: آلودگی در محیط زیست یک معضل جهانی است و آلودگی هوا، پساب و انواع آلودگی ها وجود دارد کشورهای پیشرفته به واسطه امکانات و تکنولوژی در مقابله با این آلودگی ها توانسته اند بهتر مبارزه کنند، ما ایرانی ها نیز به لحاظ تکنولوژی دستمان پر است، همین استانداردهای اجباری به ما کمک می کند که استانداردهای قدیمی و سنتی را کنار بگذاریم و استانداردهای خود را ارتقا دهیم و به روز کنیم.
دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو افزود: اگر تکنولوژی نداشته باشیم و بخواهیم محیط زیست را بهبود بخشیم باعث صرف هزینه زیاد می شود اما زمانی که ما تکنولوژی را در کشور داریم هیچ توجیهی ندارد که همچنان با همان استانداردهای قدیمی کار کنیم و اجازه بدهیم چه واحد های صنعتی و چه خودروهایمان به آلوده کردن محیط زیست ادامه دهند.
سرکار بیان کرد: بنابراین ایجاد آلودگی هوا توسط واحدهای صنعتی درکشور با توجه به وجود تکنولوژی بهروز هیچ توجیهی ندارد، باید همه دستگاه برای رفع و کاهش آلودگی هوا کمک کنند.