فاروق سخنور روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: کارشناسان این اداره در هنگام پایش و سرشماری زمستانی پرندگان در این تالاب بینالمللی موفق شدند برای نخستین بار این عقاب دریایی را مشاهده و ثبت کنند.
وی اضافه کرد: عقاب دریایی دمسفید با نام علمی Haliaeetus albicilla پرندهٔ شکاری بزرگی با ۶۹ تا ۹۲ سانتیمتر طول از خانوادهٔ عقابیان و خویشاوند نزدیک عقاب سرسفید بوده و نقش بومشناختی آن در اوراسیا مشابه نقش بومشناختی عقاب سرسفید در آمریکای شمالی است.
رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد گفت: شناسایی این گونه در تالاب بین المللی "کانیبرازان " می تواند خبر بسیار خوبی برای دوستداران محیط زیست و پرندهنگاران باشد و نشان میدهد که این تالاب از پتانسیل بسیار خوبی برای زیست گونههای در حال انقراض برخوردار است.
سخنور با اشاره به شروع سرشماری پرندگان در تالابهای این شهرستان اظهار داشت: این طرح از روز گذشته در تالاب بینالمللی کانی برازان مهاباد شروع شده و به مدت چهار روز توسط کارشناسان و محیط بانان و نیز تشکلهای زیست محیطی در سایر منابع آبی و دیگر تالابهای این شهرستان تداوم دارد.
وی هدف از این اقدام را بررسی میزان کاهش و افزایش میزان پرندگان در زیستگاههای آبی این شهرستان بیان کرد و افزود: پرندگان، تصویری از مسیر تنوع زیستی در جهان را به ما نشان می دهند و به عنوان فشارسنج های مفید و منحصر به فرد درباره تغییرات زیست محیطی ایفای نقش می کنند.
به گزارش ایرنا، تالاب بینالمللی کانیبرازان مهاباد با وسعتی افزون بر ۹۱۰ هکتار یکی از مهمترین تالاب های اقماری جنوب دریاچه ارومیه و با ارزش ترین زیستگاه های انواع پرندگان آبزی و کنارآبزی مهاجر و بومی در شمال غرب کشور به شمار می رود.
این تالاب که به دلیل موقعیت ویژه و شرایط زیستی منحصر بفرد خود در سال ۱۳۸۵ به عنوان منطقه شکار ممنوع معرفی شد، نخستین پناهگاه حیات وحش آذربایجان غربی است که به عنوان یکی از مناطق چهارگانه کشور با جایگاه قانونی معرفی شده است.
بر اساس آخرین بررسیها، تعداد ۷۵ گونه پرنده آبزی و کنار آبزی متعلق به ۱۱ خانواده در این تالاب شناسایی شده است که در صورت اضافه کردن گونههای خشکیزی، این تعداد به بیش از ۱۸۰ گونه خواهد رسید و همین امر اهمیت تالاب را بیش از پیش آشکار می سازد.
از گونه های مهم پرندگان این تالاب میتوان به فلامینگو، چنگر، اردک بلوطی، اردک سرسفید، حواصیل خاکستری، پرستوی دریایی، اردک مرمری، باکلان کوچک، پلیکان سفید، چوب پا، کشم بزرگ و عروس غاز اشاره کرد.
در میان این پرندگان انواع نادری چون خروس کولی دم سفید، اردک سرسفید، اردک مرمری نیز که در فهرست پرندگان در خطر انقراض هستند، دیده می شود که تاکنون در کمتر تالابی از کشور مشاهده شده اند.
در منطقه کانی برازان تاکنون ۴۵ گونه گیاهی از ۳۵ جنس و ۱۷ خانواده شناسایی شده است که این گیاهان ۲۱ جامعه گیاهی را تشکیل می دهد و بیشتر گونه های شناسایی شده از خانواده اسفناج Chenopodiaceae و گندمیان Graminae بوده و گونه های شناسایی شده در داخل تالاب نیز شامل نی، بوریا، جگن و گز است.
در شهرستان مهاباد علاوه بر تالاب بینالمللی کانیبرازان، تالابهای دایمی "حسن خان" و "قوپی باباعلی" و تالابهای فصلی دیگری از جمله "گروس"، "داشخانه" و "قره قشلاق" نیز وجود دارد.